Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων μωρών είναι ισχυρότερο από ότι πίστευαν οι επιστήμονες

Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων μωρών είναι ισχυρότερο από ότι πίστευαν οι επιστήμονες

Αντίθετα με την προγενέστερη θεώρηση των επιστημόνων, τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των νεογέννητων ενδέχεται να έχουν την ικανότητα να πυροδοτήσουν μία φλεγμονώδη αντίδραση κατά των βακτηρίων, σύμφωνα με νέα μελέτη της οποίας ηγήθηκε επιστημονική ομάδα από το Κολέγιο King’s του Λονδίνου.

[babyPostAd]Παρόλο που το ανοσοποιητικού σύστημα των νεογέννητων λειτουργεί πολύ διαφορετικά από αυτό των ενηλίκων, τα μωρά έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν μία ισχυρή άμυνα μέσω του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σύμφωνα με το εύρημα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελείται από αρκετές ομάδες κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων (σ.σ. pentapostagma.gr – κύτταρα της μυελικής σειράς) που επιτελούν ένα σημαντικό ρόλο στην «πρώτη γραμμή άμυνας» κατά των λοιμώξεων και των λεμφοκυττάρων: τα Β-λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα, και τα Τ-λεμφοκύτταρα στοχεύουν κατά κυττάρων που έχουν μολυνθεί από ιούς και μικρόβια.

Έως τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα μωρά διαθέτουν ένα ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν πυροδοτεί την ίδια φλεγμονώδη αντίδραση που δημιουργείται από το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων.

Παρόλο που τα μωρά θα πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τα βλαβερά παθογόνα στα οποία εκτίθενται από τη στιγμή της γέννησής τους, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος ήταν «περιορισμένα» ή εμφάνιζαν έως ένα βαθμό «περιορισμένη δράση» ώστε να προληφθεί η φλεγμονώδης βλάβη στο αναπτυσσόμενο παιδί

Οι επιστήμονες του Κολεγίου King’s, όντας σκεπτικοί για την κοινή και ευρέως διαδεδομένη αυτή αντίληψη, προχώρησαν στην εξέταση πολύ μικρών δειγμάτων αίματος από είκοσι οχτώ πρόωρα νεογνά ώστε να μπορέσουν να εξειδικεύσουν τις ιδιότητες των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι ενώ τα Τ-λεμφοκύτταρα των νεογέννητων μωρών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι περιορισμένη η δράση τους από το ίδια το ανοσοποιητικό – αντιθέτως παράγουν ένα ενεργό μόριο με αντιβακτηριδιακή δράση με την ονομασία IL8 που δεν είχε θεωρηθεί προηγουμένως ως κύριο παράγωγο των Τ-λεμφοκυττάρων.

Το μόριο αυτό ενεργοποιεί τα ουδετερόφιλα ώστε να «επιτίθενται» κατά των «εισβολέων» του οργανισμού.

Πηγή:pentapostagma.gr