Αντιδραστικό παιδί: 3 τρόποι να το μάθεις να σε ακούει

Screen-Shot-2013-09-14-at-22.17.59
Μήπως το παιδάκι σας δεν σας ακούει; Μάθετε, λοιπόν, πως δε θα βγάλετε άκρη με τις φωνές και πως καλό θα ήταν να αλλάξετε τον τρόπο που το προσεγγίζετε. Αν αναρωτιέστε ακόμα πώς πρέπει να του μιλάτε για να σας ακούει, απλά ακολουθήστε 3 τρόπους-κλειδιά!

-Πείτε το μονολεκτικά. Τα παιδιά συνήθως ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια υπενθύμιση. Στο τέλος του γεύματος αρκεί να πείτε απλά «Πιάτα!» ή πριν κοιμηθούν το «Δόντια!» είναι αρκετό. Εκείνα ξέρουν πολύ καλά τί πρέπει να κάνουν στη συνέχεια.

-Εξηγήστε του. Αν δεν κάθεται καλά στην καρέκλα του, δε θα καταφέρετε τίποτα λέγοντάς του «Πρέπει να κάτσεις κάτω!» με επιτακτικό τόνο. Είναι προτιμότερο να του μιλάτε για την κατάσταση από το να του δίνετε εντολές. Προτιμήστε, λοιπόν, να του πείτε «Ποιό παιδάκι δεν υπακούει σε αυτά που του λέει η μαμά του;». Θα ξέρει ότι μιλάτε για εκείνο. Στην περίπτωση που θέλετε να βάλει το γάλα στο ψυγείο, μπορείτε απλά να του εξηγήσετε ότι όταν το γάλα μένει εκτός ψυγείου χαλάει.

-Προγραμματίστε. Το παιδάκι σας δε γνωρίζει το πρόγραμμα σας, ούτε έχει καλή αίσθηση του χρόνου. Γι’ αυτό περιμένει από εσάς να το καθοδηγήσετε. Αν, λοιπόν, θέλετε να φύγετε και εκείνο επιμένει να δει λίγη ακόμα τηλεόραση, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν του πείτε να πάει να ντυθεί και να πλύνει τα δόντια του τώρα και να κάτσει να δει τηλεόραση μετά, μέχρι να ετοιμαστείτε και εσείς. Μην περιμένετε, όμως, την επόμενη μέρα να το κάνει από μόνο του. Θα χρειαστεί να το επαναλαμβάνετε για κάποιες μέρες μέχρι να του γίνει συνήθεια.

mamamia.gr