Αντηλιακό: Μπορεί να γίνει από φίλος εχθρός;
Είστε σίγουροι πως το αντηλιακό που έχετε επιλέξει όντως το προστατεύει;
Υπάρχει μια οργάνωση στην Αμερική η οποία ονομάζεται Environmental Working Group και προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά από τοξικά χημικά που υπάρχουν στο φαγητό, το νερό, τον αέρα και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στόχος της είναι να βρει τα ακατάλληλα προϊόντα μέσα από διαρκείς ελέγχους και να ενημερώσει τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν όσα κάποιοι για λόγους κέρδους προσπαθούν να κρύψουν.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποίησε crash test στα αντηλιακά. Επανεξέτασε, λοιπόν, 262 εργαστηριακές έρευνες, ήλεγξε 1.800 αντηλιακά, ενυδατικές κρέμες, make up και lip balm με δείκτες προστασίας και, παρότι κατόρθωσε να προτείνει περισσότερα προϊόντα από άλλες χρονιές, βρήκε το 75% αυτών να μην πληρεί τα standard της.
Επειδή, όμως, δεν θέλετε κάτι τέτοιο για το καμάρι σας (πλέον ένα και μόνο ηλιακό έγκαυμα διπλασιάζει τις πιθανότητες για θανατηφόρο μελάνωμα), ας δούμε πως θα διαλέξετε το σωστό προϊόν αλλά και πως θα το εφαρμόσετε για πλήρη προστασία.
Το σωστό προϊόν
Ακόμα κι αν το ανηλιακό που κρατάτε στα χέρια σας γράφει «Προτείνεται από παιδιάτρους» και πάλι θα πρέπει να πραγματοποιήσετε κι εσείς τον έλεγχό σας.
Ψάξτε για… | Αποφύγετε… |
Φυσικά φίλτρα, όπως οξείδια τιτανίου και ψευδαργύρου. Αυτά θεωρούνται πιο «αθώα» από τα χημικά φίλτρα γιατί δεν προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς. Κι επειδή οι περισσότερες ετικέτες είναι γραμμένες στα αγγλικά θα τα αναγνωρίσετε από τις λέξεις: zinc oxide,titanium dioxide, Mexoryl SX καιavobenzone. | Την βιταμίνη Α (retinyl palmitate) γιατί σε εργαστηριακούς ελέγχους έχει κατηγορηθεί για πρόκληση καρκίνου του δέρματος. |
Δείκτη προστασίας SPF από 30 έως 50. Οι υψηλότεροι δείκτες είναι παραπλανητικοί αφού παρέχουν ελάχιστη επιπλέον προστασία. | Το συστατικό Oxybenzone επειδή μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες και να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες. |
Κρέμες και όχι spray ή πούδρες. | |
Αδιάβροχα στο νερό της πισίνας και της θάλασσας. | |
Paraben free. Παρότι η ένδειξη μπορεί να προστίθενται για παραπλάνηση είναι καλύτερα να αποφύγετε τουλάχιστον έτσι τις συνθετικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. |
Παιδί και ηλίαση: Η σωστή χρήση του αντηλιακού !
Η σωστή εφαρμογή
Η προστασία του δέρματος δεν συνίσταται, όμως, μόνο στο ιδανικό αντηλιακό αλλά και στην σωστή εφαρμογή. Γι’ αυτό:
- Απλώστε το 30 λεπτά πριν από κάθε έξοδό σας (όχι μόνο στην παραλία).
- Μην ξεχνάτε να το απλώνετε παντού. Το κουντεπιέ, οι πατούσες και το σβέρκο είναι το σημεία τα οποία οι γονείς συνήθως ξεχνάνε.
- Απλώστε αρκετή ποσότητα,ει δυνατόν να μην απορροφάται τελείως αλλά να ασπρίζει πάνω στο δέρμα.
- Ακόμα κι αν το αντηλιακό αντέχει στο νερό και τον ιδρώτα, καλό θα ήταν να το ανανεώνεται κάθε 1,5-2 ώρες.
- Εάν το μικρούλι σας αντιστέκεται, μετατρέψετε την διαδικασία σε παιχνίδι! Αφήστε το να απλώσει και εκείνο αντηλιακό σε εσάς ή δοκιμάστε να το “μπογιατίσετε” με ένα πινέλο. Επίσης, μπορείτε πριν το αλείψετε να δημιουργήσετε σχέδια που θα αρέσουν στο παιδί.
Extra Tips:
- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (12:00 με 16:00).
- Μην παραλείπετε το αντηλιακό τις μέρες με συννεφιά. Ακόμα και τότε στο μικρούλι σας καταφέρνει και φτάνει το 80% των ακτίνων UVB.
Πηγή: happyparenting.gr