Αντισύλληψη και θηλασμός: Τι να επιλέξω;

Αντισύλληψη και θηλασμός: Τι να επιλέξω;

Αντισυλληπτικά και θηλασμός

Για μια θηλάζουσα μαμά, βασικό προβληματισμό αποτελεί η αντισύλληψη. Καθώς αποδεδειγμένα πλέον ο θηλασμός δεν θεωρείται αξιόπιστη αντισύλληψη, είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι αντισύλληψης.

[babyPostAd]Οι περισσότερες μέθοδοι αντισύλληψης είναι ασφαλείς  κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά αυτές που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Δεδομένου ότι είναι σημαντικό για τις θηλάζουσες μανούλες που δεν θέλουν να μείνουν έγκυες, να χρησιμοποιούν αντισύλληψη, πρέπει να βρείτε μια μέθοδο που δεν θα μειώσει την παροχή του γάλακτος.

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν συνήθως τόσο οιστρογόνα όσο και προγεστερόνη.

Γενικά θα πρέπει να θυμάστε οτι υπάρχουν δύο βασικά είδη αντισυλληπτικών χαπιών:

1. Τα μεικτά αντισυλληπτικά (combination pill), τα οποία περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

2. Τα αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη (minipill).

Λαμβάνοντας οιστρογόνα, τα οποία συνήθως είναι σε χαμηλά επίπεδα όταν μια γυναίκα θηλάζει, είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος. Αντίθετα, η προγεστερόνη, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενισχύει ουσιαστικά την παραγωγή γάλακτος. Έτσι, ένα αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη (ονομάζεται επίσης μίνι χάπι) είναι η καλύτερη επιλογή για μαμάδες που θηλάζουν.

Υπάρχουν επίσης δύο τύποι σπιράλ, ένας που δεν χρησιμοποιεί καθόλου ορμόνες και ένας άλλο που απελευθερώνει μικρή ποσότητα προγεστερόνης. Και οι δύο τύποι είναι απολύτως ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού και δεν πρόκειται να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακομη:

Mια μαμά εξομολογείται τα 10 καλύτερα πράγματα του να έχεις 3 παιδιά!

«Στους γονείς που κατέκρινα πριν γίνω μάνα… Συγγνώμη!»

Έγινε σύλληψη σε μονοζυγωτικά τρίδυμα με φυσιολογικό τρόπο!