Αντιβίωση!Το ξέρεις πως με λάθος χρήση, αντί να βοηθάς, χειροτερεύεις την κατάσταση;

Αντιβίωση!Το ξέρεις πως με λάθος χρήση, αντί να βοηθάς, χειροτερεύεις την κατάσταση;

Mήπως είσαι κι εσύ μία από εκείνες που παίρνουν αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού; Μήπως με το πρώτο κρύωμα και τις πρώτες ενοχλήσεις τρέχεις στο φαρμακείο; Μήπως απευθύνεσαι στα αντιβιοτικά πολύ γρήγορα;

[babyPostAd]Το ξέρεις πως έτσι κάνεις πιο ευάλωτο τον οργανισμό σου στις ιώσεις και τα μικρόβια πιο ανθεκτικά; Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σου εξηγεί τις συνέπειες της άσκοπης χρήσης αντιβίωσης, αλλά και πως θα μάθεις το σώμα σου να νικά φυσικά τις ιώσεις…

Αναρρώνεις ή απλά δυναμώνεις τα μικρόβια;
«Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που δρουν τοξικά στα επιτιθέμενα μικρόβια. Ωστόσο η κατάχρησή τους ή η μη ορθή χρήση τους, που έχει δυστυχώς γίνει κανόνας μετά την επαρκή παραγωγή αντιβιοτικών για γενική χρήση, οδηγεί σε ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων» εξηγεί η παθολόγος. Τα αντιβιοτικά μας κινδυνεύουν να γίνουν ανίσχυρα, γιατί τα μικρόβια τα έχουν «συνηθίσει». Επιθετικές λοιμώξεις κατά τα τελευταία χρόνια επανακάμπτουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά σενάρια για επιστροφή θανατηφόρων επιδημιών στο εγγύς μέλλον

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σου δίνει τις οδηγίες ορθής χρήσης αντιβιοτικών… για να είσαι σίγουρη πως δεν κάνεις κάτι λάθος.

Μέτρα για φυσική ανάρρωση
: Κατά την επίθεση ενός μικροβίου και χωρίς να χρειαστεί να πάρεις κάποιο φάρμακο, στον οργανισμό κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας, που περιλαμβάνουν στοιχεία του αίματος, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα, το συμπλήρωμα και τον σπλήνα. Είναι φορές που αυτά είναι αρκετά δυνατά για να νικήσουν το μικρόβιο. Η επιστήμη της ιατρικής συνιστά ανάπαυση, αποχή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, καλή ενυδάτωση με υγρά (μακράν των γευμάτων), τροφές ελαφριές, μαγειρευμένες χωρίς πολλά λιπαρά και μπαχαρικά. Τα μέτρα αυτά είναι συνήθως επαρκή για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εξάσκησε το σώμα σου: Πρέπει να γνωρίζεις ότι το αμυντικό σύστημα, όπως όλα τα συστήματα του υγιούς ανθρώπου, απαιτεί εξάσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Προτίμησε λοιπόν να συμβιώσεις περισσότερες μέρες με ελαφρά συμπτώματα, ακόμη και εάν αυτό δεν σου είναι τόσο ευχάριστο, για να ασκηθεί το αμυντικό σύστημα, αντί να καταφύγεις στην εύκολη λύση του αντιβιοτικού, γεγονός που μπορεί να σε ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα, αλλά να σε βλάψει μακροπρόθεσμα.

Ζήτησε βοήθεια από ειδικό
: Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστούν υποστηρικτικά μη-αντιβιοτικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, που χορηγεί ο ιατρός, μετά από σοβαρή ιατρική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας αξιολογεί την βαρύτητα της λοίμωξης και την ανοσολογική επάρκεια του οργανισμού.

Μην επιλέγεις ιατρό με βάση την ευκολία που χορηγεί αντιβίωση. Σύμφωνα με μελέτες ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με πυρετό πηγαίνουν στον ιατρό για να τους χορηγηθεί αντιβιοτικό, ένα δε σημαντικό μέρος από αυτούς αλλάζει ιατρό εάν δεν τους χορηγήσει αντιβιοτικά. Ανήκεις και εσύ σε αυτούς; Καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς…

Μην παίρνεις μόνη σου αντιβιοτικά βάσει παλαιών συνταγών: Επίσης μην μπεις στη διαδικασία να αυτοσχεδιάσεις σε θέματα διάρκειας θεραπείας ή δοσολογίας. Οι συνήθειες αυτές συνδέονται με υψηλότατο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών μεταλλάξεων των ιών.

Εμπιστεύσου την χορήγηση αντιβίωσης στο γιατρό σου: Μόνο ο σοβαρός ιατρός μπορεί να καθορίσει μετά από σωστή εξέταση το είδος, την δοσολογία και την διάρκεια θεραπείας. Υπάρχουν άτομα που παράλληλα με την αντιβίωση πρέπει να λάβουν ορισμένα συμπληρώματα προστασίας έναντι παρενεργειών (όπως για πράδειγμα συμπληρώματα ή προϊόντα με προβιοτικά που θα βοηθήσουν το στομάχι και τα όργανα του σώματος να αφομοιώσουν τα φάρμακα).

ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Το αντιβιοτικό μετά την είσοδό του στον οργανισμό και κατά το μεταβολισμό του, επιβαρύνει ζωτικά όργανα του οργανισμού και προκαλεί παρενέργειες. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ασήμαντες όπως ζάλη, βάρος στο στομάχι, ατονία, διάρροια, εξάνθημα ή σοβαρότερες όπως νεφρική, ηπατική βλάβη, αλλεργικό shock, σοβαρή κολίτιδα. Σε αρκετά από αυτά, οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες είναι άγνωστες.

Aρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σήμερα από τις παρενέργειες των αντιβιοτικών. Έτσι ενώ πενήντα χρόνια πριν το συνολικό κοινωνικό όφελος από την χρήση τους υπερέβαινε την ζημία, σήμερα το πηλίκο έχει αντιστραφεί, λόγω της κακής χρήσης και της κατάχρησης τους. Το θέμα δεν είναι να πανικοβληθείς… απλά να σκέφτεσαι καλά πριν πάρεις αντιβίωση και πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου.

Πηγή:    tlife.gr