Aπαντήσεις στις πιο συχνές απορίες σχετικά με το τάισμα του μωρού!

από τη Μαριάννα Σπυράκου
με τη συνεργασία της Μαίας MSC(c),Παρασκευής Μεσσήνη-dearmom.gr

Ως νέα μαμά είναι φυσιολογικό να έχεις λίγο άγχος. Δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα, ούτε να τα κάνεις όλα τέλεια. Σίγουρα το τάισμα του μωρού σου είναι ένα από τα θέματα που μπορεί να σε στρεσάρουν.  Ιδιαίτερα, όταν θηλάζεις, πολλές φορές αναρωτιέσαι αν το μωρό σου έφαγε και αν χόρτασε.

Σε γενικές γραμμές ένα μωρό, όταν θηλάσει και μετά δεν κλαίει, συνήθως έχει χορτάσει. Αν ένα μωρό αρχίσει να κλαίει μισή ή μια ώρα μετά το θηλασμό, τότε αφού βεβαιωθείς ότι δεν είναι λερωμένο ή δεν κλαίει για κάποιο άλλο λόγο, επί παραδείγματι κρυώνει, ζεσταίνεται, βγάζει δοντάκια, μπορείς να το ξαναβάλεις στο στήθος σου και να το θηλάσεις πάλι. Αυτό θα γίνεται μέχρι να βρείτε οι δύο σας έναν καλό ρυθμό και το μωρό αρχίσει να τρώει σε τακτά γεύματα με  την πάροδο του χρόνου. Ο μητρικός θηλασμός είναι απεριόριστος και ελεύθερος γι’ αυτό  μπορείς να ταΐζεις το μωρό σου όποτε και όσες φορές αυτό θελήσει.

Αν ταΐζεις το μωρό σου με μπιμπερό,ο παιδίατρος θα σου δώσει οδηγίες σχετικά με την ποσότητα του γάλακτος και τη συχνότητα του ταΐσματος, σύμφωνα με την ηλικία του μωρού σου.

Είναι λάθος να πιστεύεις ότι κάθε φορά που κλαίει το μωρό σου πεινάει.Το μωρό σου μπορεί να κλαίει γιατί ζεσταίνεται, κρυώνει, είναι λερωμένο, πονάει ή απλώς θέλει να το πάρεις αγκαλιά, να το χαϊδέψεις, να του μιλήσεις, να το νανουρίσεις.

Είναι λάθος να μην ακολουθείς τις οδηγίες όταν δίνεις στο μωρό σου γάλα σε σκόνη.Αν έχεις αποφασίσει να δώσεις στο μωρό σου ξένο γάλα, παρόλο που έχεις ενημερωθεί για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, πρέπει να τηρείς τις οδηγίες παρασκευής αυτού. Οι συσκευασίες γάλατος αναγράφουν οδηγίες. Ο παιδίατρος σου θα σε ενημερώσει για την ποσότητα που πρέπει να δίνεις στο μωρό σου, καθώς και για τη συχνότητα του ταΐσματος. Η διαδικασία είναι απλή. Απαραίτητη είναι η αποστείρωση των μπιμπερό, των θηλών και των άλλων εξαρτημάτων, καθώς επίσης και ο βρασμός το νερού. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς την ειδική μεζούρα που περιλαμβάνεται σε κάθε συσκευασία. Μην κάνεις αλχημείες και μη ρίχνεις λίγο παραπάνω για να φάει περισσότερο, ούτε λιγότερο γιατί θεωρείς ότι θα πέσει βαρύ στο στομαχάκι του μωρού. Η δόση για την ανάμιξη πρέπει να είναι η προβλεπόμενη και οι συμβουλές του γιατρού σου πάντα στο μυαλό σου. Αν βάλεις περισσότερο επιβαρύνεις το μωρό, ενώ αν βάλεις λιγότερο, το γάλα θα είναι αραιό και το μωρό δεν θα παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες.

Πρέπει να αποστειρώνεις καλά τα μπιμπερό, τις θηλές και τα διάφορα εξαρτήματα αφού πρώτα τα έχεις πλύνει καλά και να φροντίζεις να μην μένουν υπολείμματα, αλλά ούτε και σαπούνι. Είναι σημαντικό να το κάνεις σωστά, ώστε να είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου είναι ασφαλές.

Μην χρησιμοποιείς καθόλου το φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να θεωρείς ότι είναι πιο γρήγορη και εύκολη λύση, δεν είναι όμως η σωστή και η πιο ασφαλής. Καλύτερα να θυσιάσεις λίγο χρόνο παραπάνω και να χρησιμοποιήσεις την κατσαρόλα και να σιγουρευτείς ότι αποστείρωσες καλά τα μπιμπερό ή ότι έβρασες καλά το νερό για το γάλα. Μπορείς να φυλάς σε μπιμπερό στο ψυγείο έτοιμο βρασμένο νερό (για ένα 24ωρο) για δική σου ευκολία και όταν είναι η ώρα να ταΐσεις το μωρό σου να προσθέτεις την απαιτούμενη ποσότητα γάλα σε σκόνη και να το ζεσταίνεις σε μπεν-μαρι ή τον ειδικό θερμαντήρα μπουκαλιών που υπάρχει στο εμπόριο. Προσοχή! τη σκόνη στο νερό πρέπει να την προσθέτεις πριν ταΐσεις το μωρό σου, ώστε να μην χάνονται πολύτιμα στοιχεία και δεν πρέπει να ζεσταίνεις το μπιμπερό σε φούρνο μικροκυμάτων, διότι έτσι καταστρέφεις βιταμίνες και μέταλλα.

Ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή πρέπει να έχεις για να ρευτεί το μωρό σου μετά το τάισμα, αλλά και στο ενδιάμεσο.Είναι απαραίτητο το μωρό να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα. Μη βιάζεσαι και μην το αμελείς. Κάνε βόλτα κρατώντας το μωρό σου και χτυπώντας το ελαφρά στην πλάτη. Αν σου δώσει 2 και 3 ρεψίματα είναι ακόμα καλύτερα γιατί έχεις νικήσει κάθε πιθανή δυσφορία που μπορεί να νιώσει όταν το ξαπλώσεις στο κρεβατάκι του.

Το γάλα που δεν ήπιε το μωρό το πετάς.Εδώ δεν περνούν οι τακτικές του «να το φάει αργότερα». Το μπιμπερό έχει χρησιμοποιηθεί, η θηλή έχει έρθει σε επαφή με το στοματάκι του μωρού, το γάλα έχει βγει από το ψυγείο και έχει ζεσταθεί και συνεπώς δεν ενδείκνυται για επόμενη χρήση, πρέπει να ετοιμάσεις καινούριο.

Αν όμως θηλάσεις όλα τα παραπάνω είναι περιττά.Δεν θα αγχώνεσαι καθόλου για το πλύσιμο και την αποστείρωση των μπιμπερό, των θηλών και όλων των εξαρτημάτων, για το βράσιμο του νερού και την προετοιμασία και τη φύλαξη, για το πόση σκόνη γάλατος θα βάζεις, για το πώς θα το ζεσταίνεις.

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί δικαίωμα κάθε νεογέννητου, είναι αναπόσπαστη διαδικασία της επιβίωσης του και μέσω αυτού εκφράζεται ο στενός δεσμός μητέρας και νεογνού. Με το μητρικό θηλασμό προάγεται η ψυχική υγεία της μητέρας κατά την περίοδο της λοχείας, προσφέρει ικανοποίηση στη μητέρα, ευκολία στη σίτιση του νεογνού και στις εξόδους. Το μητρικό γάλα έχει την κατάλληλη σύσταση, θερμοκρασία και δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Είναι ιδανικό για την σωματική ανάπτυξη του νεογνού, συμβάλει στην ηρεμία του βρέφους, προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, από ιώσεις, αλλεργίες, αναιμία, συμβάλει στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης και προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης νεανικού διαβήτη της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας, ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης του παιδικού διαβήτη, συμβάλει στην πρόληψη παχυσαρκίας, συμβάλει στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας και ψυχικής υγείας του παιδιού.

Το μητρικό γάλα είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου.

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.