Από τη βρεφική στη νηπιακή διατροφή ή αλλιώς από το αλεσμένο στο κανονικό φαγητό!
Η μέρα που αποφασίζεις να κόψεις το αλεσμένο φαγητό, ίσως μοιάζει με την απόφαση ενός καπνιστή να κόψει το τσιγάρο! Δεν καπνίζω και δεν ξέρω, αλλά φαντάζομαι πως μιλάμε για μια ΤΟΣΟ μεγάλη απόφαση!
[babyPostAd] Εμείς το συζητούσαμε περίπου 3 μήνες για να καταλήξουμε να το κάνουμε αναγκαστικά όταν βρεθήκαμε σε διακοπές χωρίς τη δυνατότητα να αλέσουμε. Αλλιώς δεν ξέρω μέχρι πόσο θα τραβούσαμε αυτή τη συνήθεια, που διευκολύνει τους γονείς μεν, αλλά βολεύει το παιδί και κάθε μέρα που περνάει με αλεσμένο, κάνει τη μετάβαση ακόμα πιο δύσκολη.
Τελικά η δυσκολία ήταν στο μυαλό μας, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν αμέσως -εντάξει όχι από την πρώτη μέρα-, αλλά σε ένα μήνα το αλεσμένο φαγητό ήταν κομμάτι του μακρινού παρελθόντος.
Πώς λοιπόν γίνεται η μετάβαση από τη βρεφική στη νηπιακή διατροφή;
Δεν θα σας πω εγώ (εγώ άλλωστε ήμουν ικανή να του δίνω ένα μήνα τηγανιτές πατάτες και ομελέτα για να μην μου κλαίει) αλλά η Κατερίνα Κατσιμπάρδη. Η παιδίατρός μας, που έχει έναν μαγικό τρόπο να οργανώνει τα πράγματα και να κάνει τα δύσκολα να μοιάζουν «παιχνιδάκι»!
Η διατροφή του νηπίου είναι πολύ σημαντική και αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα ζωή του και την «καλή» του υγεία. Πολύ σημαντικό σταθμό αποτελούν τα πρώτα του γενέθλια, όπου εκεί καλούμαστε, Παιδίατροι και γονείς, να τροποποιήσουμε τη βρεφική διατροφή και να βάλουμε το παιδί μας στο πρόγραμμα διατροφής της οικογένειας. Πολύ «απλά» να σταματήσουμε τα αλεσμένα, αλλά και να δώσουμε στο νήπιο να φάει ό,τι τρώμε στο σπίτι μας. Η μετάβαση αυτή δεν είναι όμως πάντοτε απλή!! Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του, γιατί μπορεί να έχει συνηθίσει στην αλεσμένη τροφή και να μην δεχθεί πολύ εύκολα ένα νέο πιάτο που βρίσκεται μπροστά του με καινούργιες γεύσεις.
Δύο είναι οι σημαντικοί κανόνες:
- Nα μην ξεχάσουμε να προσφέρουμε στο παιδί μας μη αλεσμένη τροφή, ξεκινώντας περίπου στην ηλικία του ενός έτους. Βέβαια, ήδη από 10 μηνών μπορούμε να δίνουμε ψωμί, κατά προτίμηση κόρα, ή μαλακές τροφές (όπως πατάτα, μπανάνα).
- Να δίνουμε όλα τα γεύματα καθημερινά, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό. Ενδιάμεσα δύο σνακς. Πρωί και βράδυ (προ ύπνου) το γάλα του.
Ενδεικτικό πρόγραμμα και ιδεές για το τί θα φάει το παιδί μας από 12 μηνών και μετά:
ΠΡΩΙΝΟ
Γάλα 250-300ml
Eκτός όμως από το γάλα, το παιδί θα πρέπει να πάρει πλήρες πρωινό, όπως:
* Δημητριακά στα οποία μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο γάλα (από την ηλικία των 12 μηνών, ακόμη και το δικό σας). Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομματάκια από σταφίδες, δαμάσκηνα κτλ.
* Αυγό βραστό 3-4 φορές την εβδομάδα (βράσιμο 5-7 λεπτά), εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε ομελέτα.
* Κέικ (καλύτερα χειροποίητο, της γιαγιάς ή της μαμάς για να είμαστε σίγουροι ότι έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα συντηρητικά).
* Ψωμί/κριτσίνια με τυρί και μπαστουνάκια από αγγούρι.
* Τοστ με τυρί (προτιμούμε τα κίτρινα τυριά, διότι περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και έχουν λιγότερο αλάτι).
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ (10:00-11:00)
Σνακ (1ο)
* Ένα φρούτο (καλύτερα εποχής)
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Ξεκινήστε σιγά σιγά να δίνετε στο παιδί σας το φαγητό του σπιτιού, επιλέγοντας βέβαια τις πιο μαλακές τροφές. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε φακές (ιδανικά με ρύζι-φακόρυζο), κάποιο λαδερό φαγητό, μακαρόνι (αστράκι) ή κριθαράκι με κυμά και τυρί (όπως θα έτρωγε μακαρόνια με κυμά).
Στην αρχή, μπορείτε να τα «πατάτε» με το πηρούνι (χωρίς να τα αλέσετε) και στη συνέχεια να δίνετε τα κομματάκια κανονικά.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα:
1 φορά την εβδομάδα λαδερά
1 φορά την εβδομάδα όσπρια
1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
Μπακαλιάρο ή σαρδέλα ή λαυράκι ή σολομό (κατά προτίμηση φρέσκα)
Συνεχίζουμε να έχουμε μια προτίμηση στο κόκκινο κρέας-μοσχάρι- μαγειρεμένο σε οποιαδήποτε μορφή, 3 φορές την εβδομάδα, το οποίο ιδανικά μπορείτε να συνδυάσετε με πράσινα λαχανικά ή με το λαδερό φαγητό.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (16:00 – 17:00)
Σνακ (2ο)
* Ένα φρούτο (καλύτερα εποχής) και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, διότι στη ηλικία αυτή τα παιδιά δύσκολα τρώνε ολόκληρο το πορτοκάλι. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, χρειάζονται καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C, ώστε να ενισχύσουμε την άμυνά τους απέναντι στις λοιμώξεις.
* Γιαούρτι (κανονικά γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού), πλήρες, το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με μέλι και κάποιο φρούτο.
ΒΡΑΔΙΝΟ
* Μισή ποσότητα του μεσημεριανού φαγητού
* Μακαρόνια ή χυλόπιτες ή τραχανά με τυρί και/ή σάλτσα
* Τοστ
Προ ύπνου
Γάλα 250-300ml
Tips:
- Μαγειρέψτε τα φαγητά, όπως και τα δικά σας, με το λάδι και τη σάλτσα ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και όχι στο τέλος.
- Αποφύγετε όμως, τα πολλά μπαχαρικά και βάλτε μικρή ποσότητα έως καθόλου αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό της οικογένειας όσο θέλετε μετά!!
- Βάλτε τα παιδιά στο πρόγραμμα διατροφής της οικογένειας. Μπορούν να δοκιμάσουν τα πάντα, εκτός από ξηρούς καρπούς (κίνδυνος πνιγμονής) και φράουλες (έως 3 ετών).
- Αποφύγετε τα λίπη και επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που θα υιοθετήσει και αργότερα το παιδί σας.
Πηγή: yes-i-am.gr