Το αποστειρωμένο περιβάλλον εμποδίζει το ανοσοποιητικό των βρεφών
Ερευνητές του Νοσοκομείου Henry Ford υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν, με ότι είναι στο έντερό του, την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός μωρού και την ευαισθησία του σε αλλεργίες και το άσθμα.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα, προϊόντα σειράς μελετών, προωθούν παραπέρα την αποκαλούμενη θεωρία υγιεινής υπόθεσης, που υποστηρίζει ότι η έκθεση σε μικροοργανισμούς κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την έναρξη των αλλεργιών, υποστηρίζει η Christine Cole Johnson, πρόεδρος του Τμήματος των Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Νοσοκομείου Henry Ford και κύρια ερευνήτρια στην έρευνα.
Το μικροβίωμα του εντέρου
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η συλλογή των μικροοργανισμών στο γαστρεντερικό σύστημα και το ανθρώπινο σώμα έχει δισεκατομμύρια από αυτά τα μικρόβια. O γαστρεντερικός σωλήνας περιέχει αυτό που οι επιστήμονες συχνά αποκαλούν βακτηριακό οικοσύστημα.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται ότι συμβάλει σε μια σειρά από ασθένειες όπως η παχυσαρκία, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι κυκλοφορικές διαταραχές και οι παιδιατρικές αλλεργίες και η μόλυνση.
«Από χρόνια πιστεύαμε ότι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον δεν ήταν καλό για τα μωρά. Η έρευνά μας δείχνει το γιατί. Η έκθεση σε αυτούς τους μικροοργανισμούς ή στα βακτήρια, τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση πραγματικά βοηθάει να διεγερθεί το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Dr. Johnson. «Το ανοσοποιητικό σύστημα σχεδιάστηκε για να εκτίθεται στα βακτήρια σε μεγάλη κλίμακα. Αν ελαχιστοποιηθεί αυτή η έκθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα αναπτυχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο».
Οι μελέτες πρόκειται να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της American Academy of Allergy, Asthma & Immunology στο Χιούστον.
Τα ευρήματα προέρχονται από την Wayne County Health, Environment, Allergy and Asthma Longitudinal Study (WHEALS), μελέτη του Νοσοκομείου Henry Ford, το οποίο εξελίσσεται για πολύ καιρό, χρηματοδοτείται από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases, που ερευνά το ρόλο των παραγόντων του περιβάλλοντος και μετράει βιολογικούς δείκτες για να κατανοηθεί πώς οι αλλεργίες και το άσθμα αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή μας.
Ο ρόλος του θηλασμού
Σε έξι ξεχωριστές μελέτες, οι ερευνητές προσπάθησαν να αξιολογήσουν κατά πόσο ο θηλασμός και παράγοντες της μητέρας και της γέννησης, είχαν οποιαδήποτε επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου του μωρού και τα αποτελέσματα της αλλεργίας και του άσθματος.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη WHEALS, οι ερευνητές ανάλυσαν δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν από βρέφη ένα μήνα και έξι μήνες μετά τη γέννηση. Επίσης έψαξαν κατά πόσο το μικροβίωμα του εντέρου επηρέασε την ανάπτυξη των ρυθμιστικών Τ-κυττάρων, ή Treg, που είναι γνωστά ότι ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα μωρά που θηλάζουν ένα μήνα με έξι μήνες είχαν διαφορετικές συνθέσεις μικροβιωμάτων σε σύγκριση με μωρά που δεν θηλάζουν. Αυτές οι διακριτές συνθέσεις μπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μωρά που θήλαζαν ένα μήνα είχαν μειωμένο ρίσκο να εμφανίσουν αλλεργίες στα κατοικίδια.
Ασθματικά παιδιά που είχαν νυχτερινό βήμα ή εξάψεις είχαν ξεχωριστή σύνθεση μικροβιώματος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Για πρώτη φορά η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου έδειξε να συνδέεται με την αύξηση των Τ-κυττάρων.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μοτίβα του μικροβιώματος του εντέρου των μωρών, ποικίλουν με:
- τη φυλή και την εθνικότητα της μητέρας
- την περίοδο κύησης στη γέννηση του μωρού
- προγεννητική και μεταγεννητική έκθεση σε καπνό τσιγάρου
- καισαρική τομή έναντι κολπικού τοκετού
- παρουσία κατοικίδιων στο σπίτι
Η Dr. Johnson και η ομάδα της, στην οποία περιλαμβάνονται ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ήταν στην πρώτη γραμμή της έρευνας για το πώς αναπτύσσονται οι αλλεργίες στα πρώτα χρόνια της ζωής των μωρών και το ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η μελέτη ορόσημο του 2002, στο Henry Ford, βρήκε ότι η έκθεση σε σκυλιά ή γάτες στο πρώτο έτος της ζωής ενός μωρού μείωνε το κίνδυνο για αλλεργίες. «Η έρευνα μας λέει ότι η έκθεση σε μεγαλύτερα και περισσότερο διαφορετικά φορτία των περιβαλλοντικών βακτηρίων και των ειδικών μοτίβων των βακτηρίων του εντέρου φαίνεται να ενισχύει την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίων των αλλεργιών και του άσθματος», είπε η Dr. Johnson.
Το διαβάσαμε στο: mitrikosthilasmos.com