“Ας φανταστούμε” | Από τον Ευγένιο Τριβιζά (vid)

Αν και το βίντεο είναι του 2013 πάντα παραμένει επίκαιρο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα όσα λέει ένας άνθρωπος που έχει εμπνεύσει τόσες και τόσες γενιές με τα παραμύθια του, όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς. Το εντυπωσιακό είναι ότι συνεχίζει και το κάνει, συνεχίζει να έχει αστείρευτη φαντασία. Σίγουρα, είναι η καλύτερη πηγή που θα μπορούσαμε να ακούσουμε να μας μιλήσει γι’ αυτή.

Στην ομιλία του στο TEDx της ΑΘήνας με τίτλο “Ας φανταστούμε” το 2013, μίλησε με γεγονότα και στατιστικά για… έναν συνδετήρα, αυτό το πολυεργαλείο… (αλλά δεν θα σας πω περισσότερα…).

Θα σας πω όμως ότι το “Αόρατο πράσινο καγκουρό” που υπήρχε σε μια έκθεση με κούκλες από τα παραμύθια του, έχει μεγάλη σχέση με το ηλεκτρόνιο στη φυσική. Και αυτό γιατί η σχέση της φαντασίας “δηλαδή την ικανότητα να συλλαμβάνουμε στο νου μας εικόνες και ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα” συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο, την επιστημονική σκέψη και την οικονομική ανάπτυξη. Η απεριόριστη φαντασία, προσβλέπει και σε απεριόριστα οφέλη.

Με τον χαρακτηριστικό του τρόπο και την απλότητά του μας εξηγεί το πώς η φαντασία μπορεί να μας βοηθήσει να φέρουμε αποτελέσματα, να δημιουργήσουμε νέες πραγματικότητες, πώς η καινοτομία επιστρατεύει πρώτα τη φαντασία και μετά τις γνώσεις. Φανταστείτε αυτή την παραδοχή να την εφαρμόζαμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, τι αποτελέσματα θα είχε!

Απολαύστε τον… και μάθετε περισσότερα για τον συνδετήρα!

Ο Μιχάλης Χριστοδούλου είναι σύζυγος και πατέρας 2 παιδιών στο Δημοτικό. Είναι υπεύθυνος του Κέντρου Ανθρωποκεντρικής Ενδυνάμωσης "Βάλε Χρώμα στη Ζωή" και ασχολείται με πολλά projects που βοηθούν τους ανθρώπους να εξελίξουν τις ικανότητές τους σε διάφορους τομείς της ζωής.