Ασφάλεια στο βρεφικό δωμάτιο. Από το Α στο Ω!

Ασφάλεια στο βρεφικό δωμάτιο. Από το Α στο Ω!

Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και απρόβλεπτες παγίδες στο βρεφικό δωμάτιο, όπου ζει και μεγαλώνει το παιδάκι σας, που συχνά δε σας περνάνε καθόλου απ’ το μυαλό. Είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μικρά, υπερκινητικά παιδάκια θέλουν να εξερευνούν το χώρο στον οποίο περνούν τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς τους. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξετε στο σχεδιασμό, αλλά και στον εξοπλισμό του παιδικού δωματίου για ένα δωμάτιο… υψίστης ασφαλείας!Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος όπου το μωρό σας μεγαλώνει, αναπτύσσεται, παίζει, μαθαίνει, κοιμάται και ονειρεύεται. Γι΄ αυτό και πρέπει να είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε το παιδί σας να νιώθει άνετα και παράλληλα να είναι ασφαλές. Άλλωστε, η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικότερα αιτήματα στη δημιουργία ενός παιδικού δωματίου. Αν, μάλιστα, λάβετε υπόψη σας τις έρευνες που θέλουν τα περισσότερα ατυχήματα να συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και ειδικά στο παιδικό δωμάτιο, είναι σαφές ότι ο περιορισμός των κινδύνων που παραμονεύουν είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό του χώρου του παιδιού.

Βέβαια, όσο ασφαλές κι αν πιστεύετε ότι είναι το παιδικό δωμάτιο, τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να ξεφεύγουν από την επίβλεψή σας σε καμία περίπτωση.

Μεταμορφώστε εύκολα και οικονομικά το παιδικό δωμάτιο!

Αποθηκευτικοί χώροι
Σε κάθε δωμάτιο πρέπει να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, ώστε στο τέλος της μέρας να “κρύβονται” εκεί όλα τα παιχνίδια των παιδιών. Αυτή τη συνήθεια πρέπει οπωσδήποτε να τη διατηρήσετε, όσο μεγαλώνει το παιδί. Αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, το δάπεδο πρέπει να είναι ελεύθερο για να περπατήσει χωρίς να κινδυνεύει να πέσει ή να τραυματιστεί πατώντας κάποιο παιχνιδάκι. Όσο το παιδί είναι μωρό, προτιμήστε κουτιά χωρίς καπάκι. Το καπάκι μπορεί να του κλείσει τα δάχτυλα ή μπορεί το παιδί να παγιδευτεί μέσα στο κουτί και να μη μπορεί να το ανοίξει για να βγει.

Βιβλιοθήκη
Οι βιβλιοθήκες πρέπει να είναι σταθερές, να μην “κοιτάζουν” το κρεβάτι του παιδιού και να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους. Μη βάζετε ψηλά βιβλία και βαριά αντικείμενα. Φροντίστε να είναι στερεωμένη στον τοίχο, ώστε να μην είναι δυνατή η ανατροπή της, αν το παιδί προσπαθήσει να σκαρφαλώσει.

Γυαλί
Μη τοποθετείτε στο παιδικό δωμάτιο γυάλινα αντικείμενα και καθρέφτες. Τα παιδιά θέλουν να αγγίζουν ότι βλέπουν και τέτοιου είδους αντικείμενα μπορεί να τα τραυματίσουν. Τοποθετήστε, επίσης, στα τζάμια των παραθύρων ειδικές αυτοκόλλητες διαφάνειες, που εμποδίζουν το γυαλί να σκορπιστεί σε περίπτωση που σπάσει.

Διακοσμητικά
Ασφυξία και πνιγμός είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στα παιδιά ηλικίας από 0 έως 3 ετών. Φροντίστε, λοιπόν, τα μικρά να μην έχουν καμία πρόσβαση σε αντικείμενα μικρότερα των 6 εκατοστών. Αποφύγετε διακοσμητικά με μακριούς σπάγκους, κορδόνια, κορδέλες και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θέσει τη ζωή του παιδιού σας σε κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για τα μόμπιλε που τόσο αγαπούν τα παιδιά. Αφαιρέστε το από την κούνια του πριν το μωρό αρχίσει να σηκώνεται, για να μην υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτεί με τα κορδόνια. Επίσης, απομακρύνετε κάθε είδους μικροσκοπικό και μυτερό αντικείμενο, που θα μπορούσε να καταλήξει στο στόμα του παιδιού προκαλώντας του πνιγμό. Ποτέ δεν ξέρετε, τι θα αποφασίσει να εξετάσει δια… στόματος!

Παιδικό δωμάτιο και μικρόβια : Πώς να τα αντιμετωπίσετε!

Ενδοεπικοινωνία
Μια καλή, δοκιμασμένη συνταγή για την αποφυγή διαφόρων μικροατυχημάτων είναι να εφοδιαστείτε με μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας, μέσω της οποίας θα μπορείτε να “κατασκοπεύετε” ανά πάσα στιγμή το ζωηρό μωράκι σας.

Έπιπλα
Πριν διαλέξετε τα έπιπλα, πρέπει να θυμάστε ότι το παιδί θα χρειαστεί αρκετό χώρο, ώστε να κινείται άνετα μέσα στο δωμάτιο και να μπορεί να παίζει. Προτιμήστε έπιπλα από φυσικό ξύλο, φινιρισμένα με κερί ή λάδι. Αποφύγετε έπιπλα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτικές ουσίες, πλαστικοποιητές, φορμαλδεΰδη και πενταχλωροφαινόλη. Συνήθως, στις ενώσεις επίπλων από κόντρα – πλακέ χρησιμοποιείται μια ουσία που εξακολουθεί να έχει μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης. Ακόμη και κόντρα – πλακέ από ανακυκλωμένο ξύλο ενδέχεται να περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες, επιβλαβείς για τον οργανισμό του παιδιού.
Επιλέξτε έπιπλα με πιστοποιήσεις του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) ή με διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως ISO 9001: 2000 (σύστημα διασφάλισης ποιότητας) και 1SO14001:2005 (σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης). Επίσης, για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμήστε έπιπλα με επιστημονικά μελετημένο εργονομικό σχεδιασμό σε κάθε λεπτομέρεια του επίπλου, για να αποφύγετε μικροτραυματισμούς και ατυχήματα. Τέλος, φροντίστε τα ογκώδη έπιπλα να έχουν σταθερές βάσεις και όλα να είναι απαλλαγμένα από μυτερές γωνίες ή προεξοχές.

Ζώα
Μην αφήνετε τα κατοικίδια να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο του παιδιού και μην αφήνετε μικρά παιδιά χωρίς επιτήρηση. Κάποια άγαρμπη κίνηση ή κάποια κακιά κακή αντιμετώπιση μπορούν να αγριέψουν το ζώο. Αν υπάρχουν εκδηλώσεις αλλεργίας, μην αφήνετε στα πατώματα του σπιτιού χαλιά και μοκέτες. Να σκουπίζετε καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα.

Ηλεκτρικά καλώδια – πρίζες
Καλύψτε με ειδικά προστατευτικά που θα βρείτε στα καταστήματα όλες τις πρίζες του παιδικού δωματίου. Προτιμήστε τα πλαστικά καλύμματα που καλύπτουν τις πρίζες σε όλη τους την επιφάνεια. Τα πιτσιρίκια συνηθίζουν να ανακαλύπτουν δια της αφής τον κόσμο γύρω τους και να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πρίζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Επίσης, απομακρύνετε τα ηλεκτρικά καλώδια από το οπτικό πεδίο του παιδιού, κρύβοντάς τα κάτω από έπιπλα ή επενδύοντας σε μια βάση διαχείρισης καλωδίων, για να μην μπορεί να τα φτάσει.

Μην αφήνετε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στο βρεφικό δωμάτιο, αφενός γιατί εκπέμπουν κάποιο ποσοστό ακτινοβολίας και αφετέρου γιατί “μαζεύουν” σκόνη.

Θαλπωρή
Είναι πολύ σημαντικό το δωμάτιο να είναι φωτεινό και ηλιόλουστο, και αν είναι δυνατόν, νοτιοανατολικό. Εννοείται, πως πρέπει να είναι κοντά στη δική σας κρεβατοκάμαρα για να μπορείτε να το παρακολουθείτε καλύτερα.

Ίδιο δωμάτιο
Αν έχετε δύο παιδιά διαφορετικής ηλικίας στο ίδιο δωμάτιο δε θα πρέπει να υπάρχουν μέσα σ΄ αυτό παιχνίδια και αντικείμενα που θα μπορούσαν να τα τραυματίσουν ή να προκαλέσουν πνιγμό.

Υπέροχες ιδέες για το παιδικό δωμάτιο σε παστέλ αποχρώσεις!

Κούνια
Όταν επιλέγετε μια βρεφική κούνια, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι αν παρέχει ασφάλεια. Το κρεβάτι δεν πρέπει να έχει προεξοχές, αιχμηρές άκρες και κενά, απ’ όπου μπορεί να κρέμονται κορδόνια, κορδέλες και διάφορα αλυσιδάκια με κουκλάκια. Καλό είναι να μην κρεμάτε ούτε εσείς παιχνίδια με κορδόνια ή σχοινιά πάνω από το κρεβάτι του μωρού, όταν αρχίζει να στηρίζεται στα πόδια του. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι το κρεβάτι του παιδιού απέχει αρκετά από κουρτίνες και ηλεκτρικά καλώδια. Τα παιδιά έχουν την τάση να πιάνονται από τις κουρτίνες και να σκαρφαλώνουν γκρεμίζοντας μαζί και το κουρτινόξυλο.
Ελέγξτε ότι όλες οι βίδες και οι πίροι της κούνιας έχουν καλά στερεωθεί και σιγουρευτείτε ότι τα κάγκελα της κούνιας απέχουν τουλάχιστον 4,5 – 6 εκατοστά το ένα από το άλλο. Αυτές οι διαστάσεις αποτρέπουν τον κίνδυνο το μωρό να σφηνώσει ή να γλιστρήσει ανάμεσα από τα κάγκελα, όταν στέκεται όρθιο. Όσον αφορά τα κάγκελα με δυνατότητα προσαρμογής ύψους, η απόσταση μεταξύ της βάσης του κρεβατιού και της επάνω άκρης στα κάγκελα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 εκατοστά, ώστε το μωρό να μην μπορεί να πέσει έξω, όταν τα έχετε ρυθμίσει στο μέγιστο ύψος. Προτιμήστε ένα κρεβάτι με πηχάκια αντί με ενιαίες ξύλινες σανίδες, γιατί συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ανακύκλωση του αέρα. Προσέξτε όμως τα πηχάκια να είναι σταθερά.

Τέλος, σιγουρευτείτε ότι η κούνια έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το φινίρισμα στα κάγκελα διαθέτει προστασία φθοράς από δαγκώματα και έχει ελεγχθεί για τυχόν παρουσία βλαβερών ουσιών. Μη ξεχνάτε, ότι τα παιδιά σ΄ αυτή την ηλικία συνηθίζουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Λούτρινα
Μπορεί μια κούνια γεμάτη με κουβερτούλες, πολλά λούτρινα ζωάκια και μαξιλαράκια να είναι παραμυθένια, όμως να ξέρετε πώς όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους. Στην κούνια του μωρού πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο πράγματα: ένα στρώμα που εφάπτεται πολύ καλά και ένα σεντόνι. Γενικά, αποφύγετε να έχετε λούτρινα κουκλάκια μέσα στο δωμάτιο του μωρού ή αν έχετε να τα πλένετε συχνά στο πλυντήριο, γιατί έλκουν τη σκόνη.

Μπαλκόνι
Εμποδίστε την πρόσβαση στο μπαλκόνι, ασφαλίζοντας τις εξωτερικές πόρτες σε ψηλό σημείο. Φροντίστε και για την ασφάλεια στα κάγκελα, γιατί μόλις το παιδί σας κάνει τα πρώτα του βήματα, θα καταλάβετε ότι παρά το μικρό του μέγεθος θα κυκλοφορεί σε όλο το σπίτι σαν σίφουνας. Τα προστατευτικά κάγκελα του μπαλκονιού πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.10μ., ώστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα μπορέσει να τα σκαρφαλώσει. Αυτό όμως δεν αρκεί, όσο το παιδί μεγαλώνει. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι, ότι το παιδί δε θα μπορέσει να μεταφέρει κάποια κούτα ή καρέκλα, που θα του επιτρέψει να υπερβεί το ύψος του μπαλκονιού. Προτιμήστε κάγκελα που βιδώνουν στον τοίχο, ώστε να αντέξουν στην πίεση ενός αποφασιστικού και επίμονου μωρού.

Ντουλάπια – αλλαξιέρα
Τοποθετήστε την αλλαξιέρα μακριά από την κούνια και αποθηκεύστε τα προϊόντα περιποίησης του μωρού σε κάποιο ράφι ή συρτάρι, που δε θα είναι προσιτό από το μικρό. Εγκαταστήστε ένα μηχανισμό ασφαλείας στα χαμηλά ντουλάπια και συρτάρια, ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα ανοίξει και να τα χρησιμοποιήσει σαν σκαλοπάτια για να σκαρφαλώσει.

Ξύλο
Το φυσικό ξύλο δεν αποτελεί μόνο μια διαχρονική και οικονομική επιλογή. Τα οικολογικά παιδικά έπιπλα φτιαγμένα αποκλειστικά και μόνο από φυσικές πρώτες ύλες είναι η πιο ασφαλής επιλογή για το μωράκι σας. Ειδικά για την κούνια ή το κρεβάτι του παιδιού, το ξύλο είναι το καλύτερο υλικό.

10 Καταπληκτικές προτάσεις για να κάνετε το παιδικό δωμάτιο να ξεχωρίζει! (pics)

Οινόπνευμα
Εκτός από τη βρωμιά διώχνει και μεγάλο αριθμό μικροβίων. Χρησιμοποιείστε το αντί για άλλα επικίνδυνα καθαριστικά για πόμολα, παράθυρα, πόρτες, γυάλινες επιφάνειες και δύσκολους λεκέδες.

Παράθυρα – πόρτες
Τα τζάμια στα παράθυρα πρέπει να είναι επάλληλα ή συρόμενα. Τα ανοιγόμενα προς τα μέσα δεν είναι καθόλου ασφαλή, γιατί, καθώς το παιδί σηκώνεται και κινείται μέσα στο χώρο, μπορεί να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι τζαμαρίες πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη, που να συγκρατεί τα θραύσματα σε περίπτωση σπασίματος. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πτυσσόμενες πόρτες τύπου ακορντεόν σε σχήμα V ή ρόμβου. Χρησιμοποιείτε στοπ στις πόρτες, για να μην κλείνουν απότομα και με θόρυβο όταν δημιουργείται ρεύμα.

Πάτωμα
Το πάτωμα δεν πρέπει να έχει σκαλιά ή διαφορετικά επίπεδα, ώστε το παιδί να μην κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει. Με άλλα λόγια, το δωμάτιο πρέπει να είναι μια ενιαία επιφάνεια, καθαρή από διάφορα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν το παιδί. Σε ότι αφορά το δάπεδο, ιδανικό είναι το ξύλινο πάτωμα (ζεστό και πρακτικό). Η επιλογή του χαλιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Προσέξτε πολύ τις προδιαγραφές του, γιατί ενδέχεται να περιέχει βλαβερές ουσίες. Μη ξεχνάτε, ότι τα παιδιά έχουν την τάση να κυλιούνται, να τρίβονται και να τρέχουν πάνω στο χαλί. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο κίνδυνος για έγκαυμα εξαιτίας της τριβής στο χαλί είναι έντονος και τα κρούσματα συχνά.

Ρούχα
Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα λευκά είδη, γιατί μπορούν εύκολα να προκαλέσουν δερματολογικά προβλήματα και αλλεργίες. Προτιμήστε υψηλής ποιότητας υφάσματα και προϊόντα από καθαρό βαμβάκι και αποφύγετε νάιλον και άλλες συνθετικές ίνες.
Το είδος και ο αριθμός των κλινοσκεπασμάτων που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτώνται από την θερμοκρασία του παιδικού δωματίου και από τα ρουχαλάκια που φοράει το μωρό σας. Οι συστάσεις βασίζονται στο ότι το μωρό σας φοράει πάνα, φανελάκι και φορμάκι. Θα προτείναμε να κάνετε συνδυασμούς από σεντόνια και κουβέρτες ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία. Να θυμάστε, ότι μια διπλωμένη κουβερτούλα μετράει σαν δύο. Όταν η θερμοκρασία είναι 24°C αρκεί μόνο ένα σεντόνι. Για 21°C θα χρειαστείτε 1 σεντόνι και 1 κουβερτούλα ή 1 πάπλωμα – coverlet, ενώ για 18°C 1 σεντόνι και 2 κουβερτούλες.

Στόρια
Σχεδιάστε το βρεφικό δωμάτιο με τέτοιο τρόπο, ώστε η κούνια, το παρκοκρέβατο και η αλλαξιέρα να βρίσκονται μακριά από τα παράθυρα. Εγκαταστήστε στόρια χωρίς κορδόνια και αποφύγετε κουρτίνες με κορδόνια ή φούντες, γιατί μπορούν να προκαλέσουν αιτία ασφυξίας. Αν έχετε κουρτίνες τύπου roman, μαζέψτε τα κορδόνια και στερεώστε τα ψηλά, για να μη μπορεί το παιδί να τα φτάσει.

Τοίχοι
Είναι πολύ σημαντικό το τι βάζετε στους τοίχους του παιδικού δωματίου. Για παράδειγμα, μπορεί το σπίτι να είναι αντισεισμικό, όμως ενδεχομένως αν έχετε γεμίσει τους τοίχους με αντικείμενα, σε περίπτωση σεισμού θα αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Το ίδιο ισχύει και για τα ράφια, τα οποία πρέπει να είναι στερεωμένα πολύ καλά στον τοίχο. Μην κάνετε το λάθος να βάλετε διακοσμητικά από γυαλί και εύθραυστα υλικά.

Μεταμορφώστε το παιδικό δωμάτιο σε δεντρόσπιτο με τον πιο οικονομικό τρόπο! (Βίντεο)

Ύπνος
Όσον αφορά το ιδανικό περιβάλλον ύπνου για ένα βρέφος, μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η θερμοκρασία του δωματίου. Γι’ αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να φροντίσετε είναι να απομακρύνετε τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης του μωρού. Τα μωρά δε θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ θερμό ή ψυχρό περιβάλλον. Παπλώματα και βαριές κουβέρτες δεν είναι κατάλληλα για μωρά κάτω των 12 μηνών, γιατί υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης. Φροντίστε το κεφαλάκι του μωρού σας να είναι πάντα ξεσκέπαστο.

Φωτισμός
Απειλή για την ασφάλεια ενός παιδιού είναι οι λάμπες και τα φωτιστικά που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αυτά να βρίσκονται ψηλά, σε μέρη που δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά. Από την άλλη, ο χαμηλός φωτισμός δε θα πρέπει να λείπει από το παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε περίπτωση που το παιδί ξυπνήσει.

Χρώματα
Για την κατασκευή του βρεφικού δωματίου προτιμήστε μη τοξικά χρώματα, απαλλαγμένα από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αποφύγετε υλικά άγνωστης προέλευσης, γιατί κρύβουν κινδύνους. Επιλέξτε οικολογικά υλικά, που προέρχονται από αβλαβή συστατικά και δεν επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού και το περιβάλλον. Φροντίστε το βάψιμο του δωματίου να γίνει τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν φέρετε το μωρό στο σπίτι, έτσι ώστε να μη μυρίζει ο χώρος.
Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα για το βάψιμο, γιατί περιέχουν λιγότερες χρωστικές ουσίες σε σύγκριση με τα σκουρότερα. Αποφύγετε βαφές που ξεβάφουν και φθείρονται, γιατί το παιδί μπορεί να τις καταπιεί. Ειδικά για τους τοίχους φροντίστε τα υλικά να είναι ανθεκτικά, γιατί πολύ σύντομα το ανεξέλεγκτο παιχνίδι του παιδιού θα προκαλέσει φθορές και γδαρσίματα.

Ψαλίδια & κοφτερά αντικείμενα
Μην αφήνετε εκτεθειμένα ψαλίδια, μαχαιροπίρουνα ή άλλα κοφτερά αντικείμενα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ατυχήματος. Μην αφήνετε, επίσης, μικροπράγματα, όπως τσιγάρα, σπίρτα, αναπτήρες, χρήματα, κλειδιά, κ.ά. στο δωμάτιό του παιδιού.

Ώρα για παιχνίδι
Κάποια είδη παιχνιδιών παρουσιάζουν ιδιαίτερους κινδύνους και καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν ατυχήματα. Μη δίνετε στο μωράκι μικροσκοπικά πτυσσόμενα παιχνίδια (γιατί τα μικρά παιδιά τα βάζουν στο στόμα τους και υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιούν), παιχνίδια με μηχανικά κινητά μέρη, παιδικά όπλα, μουσικά παιχνίδια για το κρεβατάκι (προσέξτε τα κορδόνια, με τα οποία μπορεί να τυλιχτεί ένα παιδί), παιχνίδια με μπαταρίες, παιχνίδια που θέλουν στεγνό καθάρισμα και παιχνίδια με έντονο ήχο (για να προστατεύσετε την ευαίσθητη ακοή του παιδιού).

Μην ξεχνάτε! Δεν είναι μόνο το παιδικό δωμάτιο χώρος που επιφυλάσσει κινδύνους για τα παιδιά. Όλο το σπίτι μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή (δηλητηριάσεις, απερίσκεπτη κατάποση υγρών και χαπιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο). Με την τήρηση των συμβουλών μας, αλλά κυρίως με τη συστηματική επιτήρησή σας οι πιθανότητες τραυματισμού ή ατυχήματος στο παιδικό δωμάτιο ελαχιστοποιούνται

Πηγή: yeskid.gr

Το διαβάσαμε στο mommyandthecity.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κοινό παιδικό δωμάτιο για αγόρι και κορίτσι!

Πώς να σχεδιάσεις σωστά το παιδικό δωμάτιο