Ασκήσεις χαλάρωσης στα θρανία | Εκατοντάδες σχολεία στη Βρετανία υποδέχονται το μάθημα του mindfulness

Η επίγνωση ή ενσυνειδητότητα, που συνήθως επιδιώκεται μέσα από πρακτικές διαλογισμού, έρχεται να προστεθεί στην ιστορία, τα μαθηματικά και τα φιλολογικά.

Φωτό: Cole Garside

Εκατοντάδες σχολεία στη Βρετανία -πάνω από 370, μέχρι στιγμής- ετοιμάζονται να υποδεχτούν, μέχρι το 2021, ένα μάθημα εντελώς διαφορετικό από την ιστορία, τη φυσική και τα μαθηματικά: το mindfulness ή επίγνωση ή ενσυνειδητότητα, με σκοπό να ευεργετήσει την ψυχική υγεία των παιδιών.

Οι μαθητές θα μυηθούν σε ασκήσεις χαλάρωσης, αναπνοής και άλλες μεθόδους που θα τους βοηθήσουν «να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στόχος του προγράμματος, να μελετήσει τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις που βοηθούν τους νέους να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. «Ως κοινωνία, είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί σε θέματα ψυχικής υγείας απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά ο σύγχρονος κόσμος έχει φέρει νέες προκλήσεις για τα παιδιά», σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας. «Τα παιδιά θα έρθουν σταδιακά σε επαφή με ζητήματα ψυχικής υγείας, ευεξίας και ευτυχίας από το ξεκίνημα του δημοτικού σχολείου».

Το πρόγραμμα αποφασίστηκε μετά από μια βρετανική δημοσκόπηση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ένα στα οκτώ παιδιά στη χώρα, 5-19 ετών, υπέφεραν, το 2017, από τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε μια ελαφρά αύξηση σε ψυχικές διαταραχές στις ηλικίες 5-15 χρονών, με πιο κοινές το άγχος και την κατάθλιψη.

«Στόχος του προγράμματος δεν είναι να κάνει τα παιδιά να αισθανθούν καλύτερα βραχυπρόθεσμα αλλά να τους δώσει καλύτερα εφόδια για τη ζωή τους αργότερα», σχολίασε η Dr. Jessica Deighton, καθηγήτρια Παιδικής Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας στο University College London, επικεφαλής των μελετών. «Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το στίγμα που συνοδεύει τα προβλήματα ψυχικής υγείας, μορφώνοντας το σχολικό περιβάλλον».

Δείτε παρακάτω μια ομιλία για το πώς μας μεταμορφώνει το mindfulness: