Ασβέστιο και βιταμίνη D για δυνατά οστά

Ασβέστιο και βιταμίνη D για δυνατά οστά

Αν και η οστεοπόρωση είναι συνηθισμένη στους ηλικιωμένους, δεν είναι σε κάθε περίπτωση αναπόφευκτη εξέλιξη της γήρανσης. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τα οστά σου.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΕ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ!

[babyPostAd]Η καλύτερη αντίσταση για την οστεοπόρωση είναι η δημιουργεία υψηλότερης οστικής πυκνότητας και επιτυγχάνεται μέχρι τα 30χρόνια. Με αυτό το τρόπο ελαχιστοποιείται η οστική απώλεια στο πέρασμα του χρόνου. Αν όμως βρίσκεσαι ήδη στη μέση ηλικία ή λίγο παρακάτω υπάρχουν αρκετά που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τα οστά σου δυνατά και ίσως να ανακτίσεις την χαμένη σου οστική μάζα.

Η καθημερινή άσκηση, όπως το περπάτημα, είναι το καλύτερο φάρμακο. Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D είναι άλλες δύο κρίσιμες στρατηγικές για τη διατήρηση δυνατών οστών.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την σύνθεση των οστών και την επιβράδυνση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας. Αυτό όμως δεν σημαίνει όσο περισσότερο τόσο καλύτερο. Ορισμένοι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου ή η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για τον οργανισμό.

Λάβε υπόψη σου ότι εκτός από το ασβέστιο, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που σε βοηθούν να διατηρήσεις τα οστά σου δυνατά. Πρωταρχικά η βιταμίνη D και ακολουθεί η βιταμίνη Κ.

Πόσο ασβέστιο όμως χρειάζεσαι;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ανέρχεται σε 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) για ενήλικες άνω των 50 ετών και 1.200 mg από την ηλικία των 51 ετών και άνω. Όταν δηλαδή έχει ξεκινήσει η απώλειατης οστικής μάζας.

Επιπλέον καθώς μεγαλώνουμε τα έντερα απορροφούν λιγότερο ασβέστιο από τη διατροφή και τα νεφρά φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη διατήρηση του ασβεστίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το σώμα σουνα αναγκάζεται να κλέβει ασβέστιο από τα οστά για τις διάφορες μεταβολικές του λειτουργίες.

Ιδανικά θα πρέπει να παίρνεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι μέσω της διατροφής σου. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η λήψη υπερβολικού ασβεστίου είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό.

Επομένως, είναι σοφό να είσαι πάντα σε συνενόηση με το γιατρό σου αν λαμβάνεις συμπλήρωμα ασβεστίου.

Βιταμίνη D

Στο κτίσιμο των οστών, το ασβέστιο έχει έναν απαραίτητο βοηθό: τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και μάλιστα ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το γάλα που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι επίσης διαδεδομένη στα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα αυγά σε κάποια γιαούτρια και σε χυμούς.

Η ελάχιστη έκθεση στον ήλιο όμως μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να παράγει τη δική του βιταμίνη D – περίπου 5 με 30 λεπτά ηλιακού φωτός μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. δύο φορές την εβδομάδα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια χωρίς αντηλιακό θα σου δώσει τη δυνατότητα να παράγεις αρκετή βιταμίνη D.

Οι άνθρωποι με ανοικτόχρωμη επιδερμίδα που καίγονται εύκολα για να προστατεύονται από τους καρκίνους του δέρματος χρειάζεται να περιορίσουν την έκθεση στον ήλιο σε 10 λεπτά ή λιγότερο. Η σωστή διατροφή και ο ήλιος θα πρέπει να αρκούν, εαν όχι, οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνουμε καθημερινά συμπλήρωμα διατροφής 1.000 IU βιταμίνης D.

Πηγή: lifeguide.gr

Το διαβάσαμε στο:mother.gr