Αθλούνται τα παιδιά σας; Μετρήστε την πίεση τους – σώζει ζωές

Αθλούνται τα παιδιά σας; Μετρήστε την πίεση τους – σώζει ζωές

paidi athlisi

Διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε στις ειδήσεις, συχνά ότι κάποιοι αθλητές πέθαναν αιφνιδίως ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο, ή έτρεχαν, ή κολυμπούσαν. Πολλές φορές μιλάμε για αρκετά γνωστούς αθλητές. Άλλες πάλι φορές οι θλιβερές αυτές ειδήσεις αφορούν αθλητές που τώρα ξεκινάνε, είναι μικρά παιδιά ή έφηβοι.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Όμως μια απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άνω και κάτω άκρα, αρκεί για να αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος παιδιών κατά την άθληση. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη μέτρηση, μπορεί να διαγνώσει μια επικίνδυνη καρδιοπάθεια, τη στένωση ισθμού της αορτής.

Πρόκειται για μια σοβαρή και επικίνδυνη συγγενής (εκ γενετής) καρδιοπάθεια, η οποία συνδέεται με την υπέρταση στην παιδική ηλικία και αποτελεί το 5-10% των συγγενών καρδιοπαθειών, η συχνότητα των οποίων είναι 10 στις 1000 γεννήσεις. Όπως τονίζει ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής – παιδιατρικής καρδιολογίας του ΑΠΘ, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος: “Η στένωση ισθμού της αορτής, μαζί με τη μεσοκολπική επικοινωνία είναι οι μόνες συγγενείς καρδιοπάθειες που μπορεί να ξεφύγουν και να διαγνωστούν ακόμη και στην εφηβική ή στην ενήλικη ζωή. Και ενώ από την μεσοκοπική επικοινωνία που δεν έχει διαγνωστεί, το παιδί δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, από την στένωση του ισθμού της αορτής, μπορεί να επέλθει αιφνίδιος θάνατος κατά την άσκηση.”

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στην 22η επιστημονική ημερίδα “Επίκαιρα θέματα στη παιδιατρική” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, και ένα θέμα αφορούσε την “υπέρταση καρδιακής αιτιολογίας”. Αν εξαιρεθούν οι σοβαρές στενώσεις ισθμού αορτής που θα διαγνωστούν μόλις το παιδί γεννηθεί, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται μόλις το παιδί πάει στην Α δημοτικού, που θα χρειαστεί να συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο υγείας.

Η στένωση ισθμού αορτής δεν είναι μια συχνή πάθηση. Ο παιδίατρος θα πρέπει από νωρίς να ψηλαφίσει τις μηριαίες αρτηρίες του παιδιού και να μετρήσει την αρτηριακή πίεση, και όχι όταν το παιδάκι θα φτάσει στο Δημοτικό. Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη διαγιγνώσκονται 5 – 6 περιστατικά στένωσης ισθμού αορτής.

Πηγή: Iatropedia.gr