Αύριο γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος και φτιάχνουμε “φανουρόπιτα”!

Συστατικά

  • 375 γρ. σπορέλαιο
  • 375 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού που μας περίσσεψε και έπειτα τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με την κανέλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αφού ρίξουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μας ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
  • Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, διαστάσεων 25×30 εκ., αν δεν είναι αντικολλητικό και έπειτα ψήνουμε το μείγμα μας για 1 ώρα.
  • Αφού ετοιμαστεί, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω στη σχάρα.
  • Όταν η φανουρόπιτα κρυώσει προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.