Baby-Led Weaning: Μάθετε για την προσέγγιση σταδιακής εισαγωγής στερεών τροφών (Βίντεο)

Άρθρο της Χριστίνας Φούντα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος από το The Health Lab

Ο όρος απογαλακτισμός περιγράφει την περίοδο κατά την οποία υπάρχει μείωση του μητρικού θηλασμού, που συνίσταται να έχει διάρκεια έως και 2 χρόνια, και σταδιακή εισαγωγή ημι-στερεών και στερεών τροφών2Το διάστημα αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο, καθώς είναι αυτό κατά το οποίο διαμορφώνονται προτιμήσεις τροφίμων, διατροφική συμπεριφορά, αλλά και σωματικό βάρος του παιδιού, άρρηκτα δεμένο με αυτό των επόμενων χρόνων2.

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) τονίζει ότι η εισαγωγή των ημι-στερεών, στερεών τροφών προτείνεται όταν το μητρικό γάλα δεν μπορεί να καλύψει πια τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους που χρειάζονται για την ανάπτυξη του. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι από 6 έως και 18-24 μηνών και τα συμπληρωματικά γεύματα θα πρέπει να είναι επαρκή (σε ποσότητα, συχνότητα και περιεκτικότητα), σωστά χρονικά, ασφαλή και κατάλληλα3.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια μια εναλλακτική προσέγγιση κερδίζει δημοτικότητα και αυτή είναι η baby-led weaning (BLW). Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει το βρέφος να αυτό-ταΐζεται, να διαλέγει τι, πόσο και πόσο γρήγορα επιθυμεί να φάει 1,2.  Ένα κύριο χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι το παιδί έχει ενεργό ρόλο στην διαδικασία πρόσληψης τροφής και δεν είναι παθητικός αποδέκτης του φαγητού που του προσφέρεται. Το παιδί επιτρέπεται να αγγίξει, επεξεργαστεί και να παίξει με το φαγητό κατά τη διάρκεια του γεύματος. Όσον αφορά τη μορφή του φαγητού, αυτό δίνεται από τους γονείς σε ολόκληρα κομμάτια (αρχικά baby-size), σε αντίθεση με την παραδοσιακή πρακτική στην οποία προσφέρονται συνήθως πολτοποιημένα 2. Ο ρόλος των γονέων είναι να προσφέρουν στο παιδί μια υγιεινή και με ποικιλία διατροφή στο παιδί τους και να τρώνε μαζί του.

Πως είναι στην πράξη λοιπόν; Ρίξτε μια ματιά.

Ένα ερώτημα είναι σε ποια ηλικία ένα βρέφος θα μπορούσε να είναι έτοιμο να αυτό-τραφεί και να επιτύχει επαρκή ενεργειακή και θρεπτική πρόσληψη. Η πιο κατάλληλη ηλικία φαίνεται να είναι αυτή των 6 μηνών, ωστόσο μπορεί να παραταθεί σε περιπτώσεις καθυστερημένης ανάπτυξης, δυσκολίες σίτισης ή και μειωμένη ευαισθησία των αισθήσεων 1.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Πρόσφατα η ESPGHAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) καταλήγει ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες και συλλογή βιβλιογραφίας για την διεξαγωγή συμπερασμάτων για τη μέθοδο αυτή 4.  Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι γονείς που επιθυμούν να ακολουθήσουν τη μέθοδο BLW, θα πρέπει να ενημερωθούν όσον αφορά την προετοιμασία των γευμάτων του παιδιού τους με σκοπό αυτά να είναι θρεπτικά, υγιεινά, αλλά και ασφαλή.

Εσείς θα την επιλέγατε;

Βιβλιογραφικές πηγές