Μπαίνει το παιδί στην εφηβεία; Αυτά είναι τα στάδια και τα σημάδια

Μπαίνει το παιδί στην εφηβεία; Αυτά είναι τα στάδια και τα σημάδια

παιδί στην εφηβεία

Η εφηβεία ξεκινά όταν ο εγκέφαλος αρχίζει να ενεργοποιεί την παραγωγή των ορμονών, για το αγόρι και το κορίτσι. Τα κορίτσια μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία (προεφηβεία). Τα πρώτα σημάδια για τα κορίτσια είναι  στα 8, σε σχέση με τ΄αγόρια που είναι στα 9. Αν και οι φυσικές αλλαγές στην εφηβεία είναι προβλέψιμες, κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Εκτός από τις ψυχοσυναισθηματικές μεταβολές που βιώνει ένα παιδί που μπαίνει στην εφηβεία, υπάρχουν και συγκεκριμένα στάδια.

[babyPostAd]Ποια είναι τα στάδια και τα σημάδια πως το παιδί μπαίνει στην εφηβεία;

Η  αύξηση του στήθους στα κορίτσια

Αυτό είναι το πρώτο σημάδι για τα κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία. Στην αρχή θα φουσκώσει λίγο το σημείο γύρω από τη θηλή. Καθώς το στήθος αναπτύσσεται, αλλάζει σχήμα και δεν είναι απίθανο να πονάει λίγο. Τα αγόρια μπορεί να αποκτήσουν κάποιο οίδημα στο στήθος το οποίο όμως θα υποχωρήσει μέσα σε ένα με δυο χρόνια το πολύ.

Αλλαγή των γεννητικών οργάνων στα αγόρια

Η αύξηση του μεγέθους των όρχεων είναι το πρώτο σημάδι για τα αγόρια που μπαίνουν στην εφηβεία. Ένα χρόνο μετά, θα μεγαλώσει το πέος ενώ μπορεί ν΄απελευθερωθεί σπέρμα κατά της διάρκεια στύσης, είτε όταν το αγόρι κοιμάται, είτε όταν είναι ξύπνιο.

Τριχοφυΐα

Τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια, θ΄αναπτυχθεί τριχοφυΐα στις μασχάλες και γύρω από τα γεννητικά όργανα. Τα αγόρια θ΄αποκτήσουν σιγά σιγά τριχοφυΐα στα πόδια, χέρια αλλά και στο πρόσωπο.

Ανάπτυξη σε αγόρια και κορίτσια

Αφού ξεκινήσει η εφηβεία, περίπου ένα χρόνο μετά, τα κορίτσια αρχίζουν ξαφνικά να ψηλώνουν και το σώμα τους ν΄αλλάζει. Στρογγυλεύει η περιοχή γύρω από τους γοφούς, αποκτούν καμπύλες και το στήθος τους αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή. Από τα μέσα ως τα τέλη της εφηβείας, τα κορίτσια ψηλώνουν, οπότε μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

Στα αγόρια, 6 μήνες αφού ξεκινήσει η τριχοφυΐα, αλλάζει το σχήμα του προσώπου τους, γίνεται λιγότερο στρογγυλό, οι ώμοι και οι πλάτες φαρδαίνουν, ενώ ψηλώνουν ακόμη και μετά το τέλος της εφηβείας.

Ακμή

Η ήπια ακμή είναι κάτι φυσιολογικό στην εφηβεία, αφού οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ορμονών.  Επίσης τόσο το κορίτσι όσο και το αγόρι θα ιδρώνουν περισσότερο κατά της διάρκεια της εφηβείας. Πάντως με ένα καλό καθαρισμό του δέρματος, πρωί βράδυ και με φαρμακευτικές λοσιόν, το πρόβλημα της ακμής αντιμετωπίζεται εύκολα. Για δύσκολες περιπτώσεις θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Έμμηνος ρύση

Τα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο περίπου 2 χρόνια αφού μπουν στην εφηβεία, στην ηλικία μεταξύ 10 και 16 ετών. Και φυσικά αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει πως το κοριτσάκι σας έγινε… γυναίκα.

Αλλαγή φωνής στα αγόρια

Η τεστοστερόνη, η ορμόνη που απελευθερώνεται στ΄αγόρια κατά τη διάρκεια της εφηβείας, προκαλεί φωνητικές αλλαγές. Έτσι η φωνή του γιου σας στην αρχή θ΄αρχίσει να «σπάει» και σε λίγους μήνες θ΄ακούγεται βαθύτερη. Επίσης θα κάνει την εμφάνισή του στο λαιμό και το μήλο του Αδάμ.

Πηγή:childrencare.gr