Μπιμπερό μετά το 2ο έτος… Πειράζει;

Μπιμπερό μετά το 2ο έτος… Πειράζει;

Από την παιδοδοντίατρο Νάντια Υφαντή

[babyPostAd]Το γάλα είναι ενα πολύ σημαντικό στοιχείο της διατροφής των παιδιών, αφού περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά για ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων και των δοντιών. Επομένως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το παιδί να σταματήσει να πίνει γάλα. Ο τρόπος όμως που το γάλα διαχέεται στο στόμα με το μπιμπερό είναι αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα και κυρίως το να μείνει στις επιφάνειες των δοντιών χωρίς αυτές να καθαριστούν άμεσα.

Το μπιμπερό καταρχήν είναι μια βρεφική συνήθεια, μιας και τα βρέφη δεν γνωρίζουν άλλο τρόπο κατάποσης. Οταν όμως το παιδί αρχίζει να τρώει ή να πίνει νερό με το ποτηράκι τότε σημαίνει οτι έχει μάθει πλέον να καταπίνει σωστά. Επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το παιδί να πιεί και το γάλα κανονικά με το ποτηράκι ή ενδεχομένως και με ενα καλαμάκι.

Το να παίρνει το παιδί το μπιμπερό με το γάλα του στο κρεβάτι ή στον καναπέ και να αποκοιμιέται με αυτό είναι κάτι που βολεύει πολλούς γονείς μιας και είναι ενας τρόπος για να νανουριστεί. Και αυτό όμως σιγά σιγά θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει ο γονιός να βρεί έναν άλλο τρόπο για να αποκοιμηθεί το παιδί όπως να μείνει μαζί του, να διαβάσει ένα παραμύθι, να αφηγηθεί μια ιστορία, να πούνε πως πέρασε η μέρα τους κ.α.

Μπιμπερό, πιπίλα και παραμόρφωση παιδικού προσώπου

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι αμέσως μετά το γάλα θα πρέπει να βουρτσίσουμε τα δόντια ώστε να μη μείνουν υπολοίματα στις οδοντικές επιφάνειες. Τη νύχτα το σάλιο έχει μικρότερη ροή, γεγονός που ευννοεί τον αποικισμό των μικροβίων όπου σε συνδυασμό με τη λακτόζη και τα οξέα του στόματος ξεκινάει η απασβεστίωση (αφυδάτωση) των δοντιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της τερηδόνας.

Η παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό με γάλα, χωρίς να ακολουθείτε καθαρισμός των δοντιών, οδηγεί στην εμφάνιση της τερηδόνας του μπιμπερό, μιας ιδιαίτερα ταχείας εξέλιξης μορφή τερηδόνας που προσβάλει τα παιδιά βρεφικής ηλικίας η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει και σε νέκρωση των δοντιών.

Η ηλικία των ενάμιση-δυο ετών είναι ενα καλό όριο για να σταματήσουμε το γάλα με το μπιμπερό, μιας και το παιδί επικοινωνεί καλύτερα αλλά έχει μάθει και να τρώει και να καταπίνει σωστά. Σε συνδυασμό με τη σωστή στοματική υγιεινή μπορεί να αποτραπεί η εμφάνιση της τερηδόνας.

Τέλος, η παρατεταμένη χρήση της θηλής του μπιμπερό, όπως και της πιπίλας δημιουργεί και ορθοδοντικά προβλήματα στο παιδί.

Nantia Yfanti DDS, MSc

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αντίο μπιμπερό. 5 tips για να τα καταφέρεις!

Ήρθε η ώρα να κόψει το μπιμπερό; Πώς θα το καταφέρεις;