Μπορεί ένα νεογέννητο να “κακομάθει”;

Μπορεί ένα νεογέννητο να “κακομάθει”;

Είτε προέρχεται από ένα μέλος της οικογένειας ή από έναν καλό γείτονα, σχεδόν κάθε νέα μαμά έχει ακούσει την ίδια προειδοποίηση σε κάποιο σημείο: “Αν συνεχίσεις να αγκαλιάζεις το μωρό σου κάθε φορά που κλαίει, θα την κακομάθεις”. Ή “πρόσεξε – μπορείτε να κακομάθει το νεογέννητο αν το ταΐζεις όποτε θέλει“. Σε όσους σας λένε ότι δίνετε υπερβολική προσοχή – μην τους δίνετε σημασία! Η αλήθεια είναι ότι είναι αδύνατο να κακομάθει ένα νεογέννητο. Όπως το ακούσατε, αδύνατο! Και οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν. Δείτε τι λένε οι έρευνες:

[babyPostAd] Τα νεογέννητα κλαίνε επειδή έχουν βασικές ανάγκες – να ταιστούν, να κρατηθούν, να παρηγορηθούν και να αγαπηθούν. Οι ανάγκες τους είναι στην πραγματικότητα οι ίδιες με τις επιθυμίες τους. Και είναι δική σας δουλειά να ακούτε τα ένστικτά σας και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες αυτές όσο καλύτερα μπορείτε. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να “φοράτε” το νεογέννητο σε μάρσιπο ενώ πλένετε τα ρούχα ή να σηκώνεστε κάθε λίγες ώρες όλη τη νύχτα για να θηλάσετε, κάντε το!  Αυτό δεν πρόκειται να κακομάθει το νεογέννητο. Όταν ανταποκρίνεστε στο κλάμα του νεογέννητου σας και προσπαθείτε να καλύψετε τις ανάγκες του, του διδάσκετε να αισθάνεται ασφαλές και σίγουρο. Και αυτή η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη θα οδηγήσουν σε λιγότερο κλάμα και μεγαλύτερη ανεξαρτησία μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά μωρά που αισθάνονται βαθιά εμπιστοσύνη στους γονείς τους τείνουν να αναπτύξουν μια ασφαλή αίσθηση του εαυτού που τους βοηθά να αυτοπαρηγορούνται αργότερα.

Τα νεογέννητα δεν είναι χειριστικά. Ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να χρησιμοποιεί τις φωνές και τα δάκρυά του για να σας χειραγωγήσει; Ο πολύτιμος άγγελος σας δεν είναι αρκετά έξυπνος για αυτό το είδος περίπλοκων σκέψεων σε αυτή τη νεαρή ηλικία. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των νεογέννητων είναι πολύ πιο απλές. Έτσι κάθε φορά που ανταποκρίνεστε άμεσα στα κλάματα του βρέφους σας για φαγητό, αγκαλιά ή για τον ύπνο, ενισχύετε την εμπιστοσύνη ότι θα είστε εκεί για το μικρό σας και ότι μπορεί να υπολογίζει σε σας. Αυτό δεν θα κακομάθει το νεογέννητο αλλά θα την βοηθήσει να αναπτύξει έναν υγιή δεσμό με τους γονείς του. Φυσικά, θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα μπορείτε να φτάσετε στο βρέφος σας όσο πιο γρήγορα θέλετε (και οι μαμάδες πρέπει να πάνε στην τουαλέτα, το ξέρουμε!), αλλά όταν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του βρέφους σας, όσο καλύτερα μπορείτε, τότε το βρέφος σας θα ξέρει ότι το αγαπάτε. Και μάντεψε! Ένα μωρό που νιώθει ασφαλές είναι ένα ευτυχισμένο μωρό – και θα μεγαλώνει γεμάτο με θάρρος να κατακτήσει τον κόσμο χωρίς να προσκολληθεί σε σας.

Είναι λίγο διαφορετικό με τα μεγαλύτερα μωρά. Μόλις το μωρό σας γίνει περίπου 6 μηνών, οι επιθυμίες του θα γίνουν πιο εξελιγμένες και ίσως να μην είναι το ίδιο με τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, ένα μεγαλύτερο μωρό μπορεί να θέλει να τραβήξει τα μαλλιά ή το σκουλαρίκι ή μπορεί να θέλει να παίξει με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, είναι καλό να ορίσετε κάποια όρια και να διδάξετε πειθαρχία – έτσι, το μωρό σας θα είναι ικανό να κατανοήσει την ιδέα ότι η μαμά δεν μου δίνει πάντα αυτό που θέλω, αλλά με αγαπά ακόμα. Ουσιαστικά να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα νεογέννητο – αλλά μπορείτε να το διδάξετε να εμπιστευτείτε σε εσάς και τον κόσμο.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή