Μπορείς να φανταστείς πώς αισθάνεται το μωρό σου όταν σε βλέπει να κλαις;

Μπορείς να φανταστείς πώς αισθάνεται το μωρό σου όταν σε βλέπει να κλαις;

σε βλέπει να κλαις

από τη Μαριάννα Σπυράκου

[babyPostAd]Τα μωρά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε! Ενώ νομίζουμε πως μπορούμε να τους κρυφτούμε ή να προσποιηθούμε, στην ουσία δεν καταφέρνουμε να τα ξεγελάσουμε, καθώς έχουν αντίληψη αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας τους. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε φορά που τυχαίνει να κλαις μπροστά στο μωρό σου, εκείνο δεν αισθάνεται καλά.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα για να ερευνήσουν το πώς τα μωρά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και μια νέα μελέτη τους έδειξε πως τα μωρά δεν νιώθουν καθόλου ωραία όταν βλέπουν τη μαμά τους να κλαίει. Η διαπίστωση αυτή έρχεται αρχικά μέσα από την παρατήρηση της αντίδρασής και της συμπεριφοράς τους, καθώς αλλάζουν αμέσως έκφραση, “συννεφιάζουν” και κοιτούν με απορία τη μητέρα τους, χάνοντας κάθε ίχνος κεφιού ή χαράς που ίσως είχαν νωρίτερα.

Να κλαίει η μάνα και του παιδιού… να μην το λέει!

Αποδεικνύεται όμως και οργανικά, αφού όπως φάνηκε τους ανεβαίνουν οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση, γεγονός που φανερώνει ότι επηρεάζονται έντονα από την εικόνα που βλέπουν. Μάλιστα, αν το κλάμα είναι έντονο αργούν να επανέλθουν στην αρχική, χαρούμενη κατάστασή τους, δείχνοντας πόσο επηρεασμένα είναι από το θέαμα στο οποίο ήταν μάρτυρες.

Άνθρωποι είμαστε, θα γελάσουμε, θα κλάψουμε, θα έχουμε όλων των ειδών τα συναισθήματα. Καλό είναι, όμως, να μην εκθέτουμε τα μωρά μας σε εικόνες που τα επηρεάζουν αρνητικά και να τα αφήνουμε να βλέπουν μόνο τις γελαστές και χαρούμενες εκφράσεις μας, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες που δε μπορούν να αντιληφθούν περισσότερα και που είναι και πολύ σημαντικοί για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Πηγή: dearmom.gr

Διαβάστε ακομη:

«Μαμά μην κλαις. Μπαμπά μην είσαι λυπημένος. Εγώ θα είμαι εκεί…»

Ένα μικρό αγόρι ρώτησε τη μαμά του: «Γιατί κλαις μαμά…;»