Μπορώ να “επιταχύνω” τον μεταβολισμό μου;

Μπορώ να “επιταχύνω” τον μεταβολισμό μου;

μεταβολισμό

Απο τη διατροφολόγο Βένια Στιβακτά,

Aπό τις συχνότερες ερωτήσεις που μου απευθύνουν είναι:

[babyPostAd]“Πως μπορώ να αυξήσω τον μεταβολισμό μου” ; ή “ ; “Eχω “καλό” ή “κακό” μεταβολισμό” ; Και πολλές άλλες παρόμοιες ερωτήσεις.

Αρχικά να σημειωθεί, πως υπάρχει ο βασικός μεταβολισμός που αφορά το 75% του συνολικού μεταβολισμού και αφορά τις βασικές οργανικές λειτουργίες (π.χ. αναπνοή, λειτουργία ζωτικών οργάνων, θερμορύθμιση σώματος) και το υπόλοιπο 25% που απομένει ,αφορά την επιπλέον ημερήσια δραστηριότητα. Για παράδειγμα , μετά από ειδικούς υπολογισμούς στις ημερήσιες θερμίδες, που θα πρέπει να καταναλώνει κανείς προστίθενται και κάποιες επιπλέον που εξαρτώνται από τον ρυθμό, την ένταση και την συχνότητα της άσκησης.

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό, είναι:

 • φύλο
 • ηλικία
 • βάρος / ύψος
 • σύσταση σώματος (ποσοστό μυϊκής μάζας και λίπους)
 • θερμοκρασία σώματος
 • εξωτερική θερμοκρασία (οι πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό)
  ορμονολογικές διαταραχές (π.χ. ο υποθυροειδισμός μειώνει τον βασικό μεταβολισμό ενώ ο υπερθυροειδισμός αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό),
  φυσική δραστηριότητα (είδος , ένταση, συχνότητα άσκησης),
  συχνές δίαιτες και παρατεταμένες αυστηρές δίαιτες ( μπορεί να μειώσουν αρκετά τον μεταβολισμό και να οδηγήσουν σε μείωση του ημερήσιου ρυθμού καύσεων)

Με βάση τα παραπάνω πως θα μπορούσα να αυξήσω τον μεταβολικό μου ρυθμό, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο “καίω” τις θερμίδες ;

 • Ασκούμαι συχνά!

Μυϊκή ανάπτυξη
ο μυϊκός ιστός είναι πολύ περισσότερο μεταβολικά ενεργός, επομένως η αύξησή του αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο για την ένταση και το είδος της μυϊκής ενδυνάμωσης, φροντίζω να συμβουλεύομαι πάντα τους ειδικούς.

Αερόβια άσκηση
Εφόσον , δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή,

η συχνή μέτριας έντασης αερόβια προπόνηση σε συνδυασμό με κατάλληλη προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να ωθήσει κατά πολύ τον μεταβολισμό!

Extra tip: Η πρωινή ώρα είναι πολύ καλή για αερόβια άσκηση καθώς το πρωί τα επίπεδα των υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλά και έτσι η καύση λίπους μπορεί να ενεργοποιηθεί ευκολότερα!

 • Τρώω συχνά

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές και πράγματι αποτελεί μία βασική αρχή.

Για να κρατήσω τις καύσεις μου σε υψηλά επίπεδα πρέπει να τρώω μικρά και συχνά γεύματα, πλούσιο πρωινό και ποικιλία θρεπτικών συστατικών!

 • Φροντίζω να είμαι καλά ενυδατωμένη/ος

πίνω αρκετό νερό (κατά μέσο όρο 6-8 ποτήρια την ημέρα) , κατά προτίμηση δροσερό και αυξάνω την ποσότητα νερού, όταν ασκούμαι!

 • Αποφεύγω τις αυστηρές και στερητικές δίαιτες

εάν ακολουθώ δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων , τότε σύντομα θα μειώσω τον μεταβολικό ρυθμό, καθώς ο οργανισμός θα προσαρμοστεί στην μειωμένη πρόσληψη τροφής και παράλληλα θα αντιμετωπίσω και πολλές διατροφικές ελλείψεις.

Πηγή:   4moms.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το εκπληκτικό ρόφημα που θα ενεργοποιήσει στο φουλ τον μεταβολισμό σας

12 Τροφές που θα Κάνουν τον Μεταβολισμό σας…Τούρμπο

Η δίαιτα του μεταβολισμού: Χάσε 6 κιλά, επιτάχυνε τις καύσεις και μείνε αδύνατη για πάντα!