Μπορώ να μείνω έγκυος, ενώ θηλάζω;

Μπορώ να μείνω έγκυος, ενώ θηλάζω;

Διαβάστε κι άλλες από τις συχνές ερωτήσεις στην εγκυμοσύνη εδώ

Κατά την περίοδο του θηλασμού είστε λιγότερο γόνιμη, αλλά όχι υπογόνιμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συλλάβετε αλλά πιο δύσκολα. Αν και μπορεί να περάσουν μήνες για να έχετε την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό, πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως η πρώτη ωορρηξία προηγείται περίπου 2 εβδομάδες από την πρώτη περίοδο, μετά τη γέννα. Κι επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε πότε θα έχετε την πρώτη περίοδο μετά τη γέννα, ώστε να υπολογίσετε πότε θα είναι η πρώτη σας ωορρηξία, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος αν έρθετε σε επαφή χωρίς προφυλάξεις κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος όσο θηλάζετε τότε πρέπει να πάρετε προφυλάξεις. Αν επιλέγετε ως μέθοδο αντισύλληψης το χάπι, ρωτήστε το γιατρό σας για το πιο χάπι ενδείκνυται κατά την περίοδο του θηλασμού.

Αν αποκλειστικά θηλάζετε το μωρό σας μέρα και νύχτα, το πιο πιθανό είναι να μην έχετε περίοδο για ένα χρόνο ίσως και για περισσότερο μετά τον τοκετό.

Αν το μωρό σας κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα, από τους πρώτου μήνες, κατά πάσα πιθανότητα, η περίοδός σας θα επιστρέψει πιο γρήγορα, συνήθως μέσα σε τρεις έως οκτώ μήνες. Το ίδιο ισχύει κι αν δεν θηλάζετε και δίνετε ξένο γάλα στο μωρό σας.

Δρ Παναγιώτης Ψαθάς – Μαιευτήρας, Χειρουργός – Γυναικολόγος – Institute Of Life