Κάμπινγκ με παιδιά | 7 λόγοι να το τολμήσετε

Ποτέ δεν είναι αργά, όσο βέβαια ο Σεπτέμβριος έχει καλές θερμοκρασίες, να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο στη φύση με τα παιδιά σας! Το babyradio.gr σάς εξηγεί γιατί είναι καλό να το κάνετε!

1Θα μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο

Φωτό: dreamstime.com

Το κάμπινγκ θα σας θυμίσει στιγμές με τους γονείς σας, με τους φίλους σας στη γειτονιά, με τη γιαγιά και τον παππού σας στο χωριό. Θα ξανανιώσετε εκείνη την ξεγνοιασιά, το συνεχές αίσθημα ελευθερίας και κυρίως θα θυμηθείτε και θα εκτιμήσετε τον πολύ απλό τρόπο ζωής και επικοινωνίας, χωρίς περισπασμούς από το κινητό, το τάμπλετ, το λάπτοπ κ.λ.π. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο από το να τρώτε μεσημεριανό όλοι μαζί χαρούμενοι γύρω από το μικρό τραπεζάκι του κάμπινγκ δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά σας να εκφραστούν και σε εσάς να τα γνωρίσετε ακόμα καλύτερα όσο μεγαλώνουν;

2Θα χαλαρώσετε καταργώντας τους αυστηρούς κανόνες της καθημερινότητας

Φωτό: bethanyhamilton.com

Καλό είναι να πάρετε απόφαση ότι στη σκηνή δεν υπάρχει χώρος για το εγχειρίδιο με τους κανόνες του σπιτιού. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας του Σαββατοκύριακου για να περάσουν όλοι τέλεια! Επομένως μην μπείτε καν στη διαδικασία να προσπαθήσετε να κερδίσετε τη μάχη για τη σωστή ώρα του φαγητού ή του ύπνου. Επιτρέψτε τους να φάνε ό,τι θέλουν όποτε το θέλουν, φυσικά τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας που αφορούν το κολύμπι στη θάλασσα. Επίσης, αν τα αγγελούδια σας δεν θέλουν να πάνε για ύπνο τη συνηθισμένη ώρα, πάρτε τους φακούς και πηγαίνετε για νυχτερινή εξερεύνηση ή απλώς αφήστε τα να συνεχίσουν το παιχνίδι τους. Το πιο πιθανό είναι ότι μετά από λίγο θα ζητήσουν μόνα τους να μπουν στη σκηνή και να κοιμηθούν προκειμένου να ξυπνήσουν νωρίς και να αδράξουν τη μέρα στη φύση.

3Θα αποτοξινωθείτε από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Φωτό: YouTube/GoSeaKayak

Για να το πετύχετε, θα πρέπει να μην κουβαλήσετε μαζί σας τίποτα παρά μόνο ένα κινητό για περίπτωση ανάγκης. Έστω και για δύο εικοσιτετράωρα θα έχετε την ευκαιρία να κλείσετε κινητά, λάπτοπ, τάμπλετ και να μην ασχοληθείτε καθόλου με αυτά ούτε εσείς ούτε τα παιδιά.

4Τα παιδιά θα καλλιεργήσουν νέες ικανότητες με αφορμή την επαφή με το φυσικό περιβάλλον

Φωτό: timesofindia.indiatimes.com

Γενικά κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε πρακτικά ζητήματα, όπως να διαβάσετε ένα χάρτη, να παρατηρήσετε τις συνήθειες κάποιου ζωΰφιου ή κάποιου μικρού ζώου που ίσως ζει κοντά στη σκηνή σας, να θαυμάσετε τα φυτά, να κόψετε και να γευτείτε καρπούς εκεί κάτω από τα δέντρα, να κολυμπήσετε σε ένα ποτάμι ή σε μια λίμνη. Έτσι θα ενεργοποιηθεί και η δική σας σκέψη αλλά και τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διαδικασίες και εικόνες και θα ανακαλύψουν μια άλλη πτυχή του κόσμου που τους περιβάλλει αλλά και του εαυτού τους. Η ζωή μέσα στη φύση συμβάλλει στο να αντιληφθούν τα παιδιά ότι χρειάζεται να αποκομίσουν πολλές γνώσεις για τον πλανήτη και τα έμβια όντα έτσι ώστε να είναι σε θέση να σέβονται το περιβάλλον, να το προστατεύουν και φυσικά κατ’ επέκταση να μπορούν να προστατεύονται και τα ίδια.

5Θα δημιουργήσετε παντοτινές αναμνήσεις

Φωτό:varta-consumer.com

Οι ιστορίες στο κάμπινγκ, οι μικρές περιπέτειες, οι βραδινές εξερευνήσεις, οι αναπάντεχες συναντήσεις με διάφορα ζωάκια ή περίεργους γείτονες, ακόμα και κάποιες άβολες στιγμές θα συνοδεύουν εσάς και τα παιδιά σας σε όλη σας τη ζωή! Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από αυτό, να ξέρετε ότι τα παιδιά σας θα γελάνε για πάντα όταν θα θυμούνται να παλεύετε να στήσετε τη σκηνή ή να κυνηγάτε τις μύγες μακριά από το μεσημεριανό ή να παχτώνετε τα πράγματα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου γκρινιάζοντας.

6Θα συναντήσετε καινούριους ανθρώπους

Φωτό: groomandstyle.com

Στο κάμπινγκ είναι σίγουρο ότι θα γνωρίσετε κόσμο. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σίγουρο όταν κοντά σας έχει κατασκηνώσει κάποια οικογένεια. Τα παιδιά θα βρουν γρήγορα παρέα και μαζί τους και εσείς. Πολύ σύνηθες είναι να γνωρίσετε και ανθρώπους από ξένες χώρες που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές. Έτσι τα παιδιά σας θα έρθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες, θα ακούσουν κάποια άλλη γλώσσα, αν είναι πιο μεγάλα ίσως κάνουν εξάσκηση και στα αγγλικά τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει πολύτιμες φιλίες με άτομα που γνώρισαν στο κάμπινγκ.

7Θα αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας

Φωτό: bcparent.ca

Από τη στιγμή που στηθεί η σκηνή, δεν υπάρχει βιασύνη για τίποτα. Ο χρόνος αρχίζει να κυλάει πιο αργά, πράγμα βέβαια στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι ούτε εμείς ούτε τα παιδιά αφού από Δευτέρα έως Παρασκευή τρέχουμε να προλάβουμε. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να κινηθείτε όλοι σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς. Αφήστε τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν πώς θα περάσουν το χρόνο τους χωρίς τάμπλετ και παιχνίδια. Μεγάλη πρόκληση για το μυαλό τους! Στο χέρι σας είναι να τα βοηθήσετε να καλλιεργήσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ευφυΐα μέσα από ό,τι μπορεί να προσφέρει απλόχερα η φύση. Θα δείτε τους μικρούς σας ήρωες να εφευρίσκουν αυτοσχέδια παιχνίδια με αναπάντεχα υλικά και κυρίως θα τους δείτε στο τέλος της ημέρας γεμάτους και ήρεμους, ευχαριστημένους, γιατί το παιχνίδι στη φύση γεμίζει τα μυαλουδάκια τους με εικόνες, χρώματα και αρώματα που τους εντυπώνονται για πάντα!