Χαμομήλι και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να προσέχει η θηλάζουσα μαμά!

Χαμομήλι και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να προσέχει η θηλάζουσα μαμά!

Το χαμομήλι, είναι ένα μονοετές, ποώδες, αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chamomilla και περιλαμβάνει περίπου 70 διαφορετικά είδη. Οι  Αρχαίους Έλληνες είχαν εντοπίσει τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιήσουν για φαρμακευτικούς λόγους. Παρόλα αυτά, το χαμομήλι δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις και η υπερκατανάλωση του έχει αρνητικές συνέπειες.

Οι πιο αγνές και φυσικές επιλογές για την περιποίηση του Βρέφους σας!

[babyPostAd]Στην εγκυμοσύνη, ορισμένοι γιατροί το προτείνουν γιατί απαλύνει το στομάχι από τις πρωινές ναυτίες. Επίσης, το προτείνουν ως μια επιλογή για αφέψημα, όταν η μέλλουσα μαμά θέλει να πιει κάτι διαφορετικά με στόχο τον περιορισμό της καφεΐνης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση και οι ποσότητες που καταναλώνονται θα πρέπει να είναι αυτές  που προτείνει ο γυναικολόγος.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού τα πράγματα διαφοροποιούνται. Η μαμά επιτρέπεται να πίνει λίγο χαμομήλι αλλά το μωράκι όχι.

Ας δούμε το θέμα πιο αναλυτικά:

Μαμά που θηλάζει το μωρό της

Μια μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να τρέφεται σωστά (Δείτε  εδώ Θηλασμός και Διατροφή : Είναι απαγορευτικά τα γλυκά;) και ικανοποιητικά για να είναι δυνατή και να μπορεί να αντιμετωπίζει εκτός των άλλων και την αϋπνία και την κόπωση. Επίσης, θα πρέπει να ενυδατώνεται συνέχεια και να πίνει άφθονο νερό. Είναι καλό να προτιμάει νερό κι όχι ροφήματα, αφεψήματα ή βότανα που δηλώνουν ότι βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι να γίνεται προσπάθεια για το θηλασμό γιατί όπως δηλώνουν οι παιδίατροι  το γάλα μιας μητέρας που δεν τρώει ιδανικά είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το γάλα σκόνης.

Μωρό που θηλάζει αποκλειστικά

Ένα βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά δεν χρειάζεται κανένα άλλο είδος ροφήματος εκτός από τα γάλα της μητέρας του. Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο για τον οργανισμό του παιδιού και καλύπτει απόλυτα το σύνολο των αναγκών του. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού και είναι αρκετό για να ξεδιψάει τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Πιθανή χορήγηση χαμομηλιού μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση του μωρού σε σχέση με τη διαδικασία του θηλασμού και να εμποδίσει την εδραίωση του, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να οδηγήσει  σε υπερβολική κατανάλωση νερού.  Ακόμα και μετά τους πρώτους 6 μήνες και μετά την εισαγωγή των πρώτων στέρεων τροφών, το παιδί θα πρέπει να πίνει λίγο νεράκι και όχι κάποιο άλλο ρόφημα ή βότανο.

Επίσης, υπάρχει μία θεωρία που βασίζεται σε παλιές πρακτικές, η οποία θέλει το χαμομήλι να ανακουφίζει τους πόνους των κολικών γιατί καταπραΰνει τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις στους ενήλικες. Ωστόσο, η αιτία που προκαλεί τους κολικούς δεν είναι ξεκάθαρη, γι’ αυτό δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για τους τρόπους αντιμετώπισης των κοιλιακών πόνων. Τέλος, είναι πιθανό το χαμομήλι να λειτουργήσει «ανάποδα» στο μωρό και αντί να το χαλαρώσει να του δημιουργήσει υπερένταση και αϋπνία.

Όσο το παιδί μεγαλώνει θα πρέπει να είμαστε επίσης επιφυλακτικοί με τη χορήγηση χαμομηλιού. Σύμφωνα με τη βιολόγο Αγγελική Μήλιου, μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland Medical Center έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν πρέπει καταναλώνουν περισσότερο από το ήμισυ της δόσης των ενηλίκων κάθε μέρα ενώ τα παιδιά από 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από μισό φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα.

Μωρό που θηλάζει και παράλληλα λαμβάνει συμπλήρωμα ξένου γάλακτος

Καλό είναι να αποφύγετε να δώσετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος σε ένα μωρό που θηλάζει. Θα πρέπει να προσπαθήσετε, τουλάχιστον για την αρχή, να προσφέρετε στο παιδί το δώρο του μητρικού γάλακτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ίσως βρεθείτε αντιμέτωποι με εντονότερους κολικούς και δυσκοιλιότητα. Δυστυχώς είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες αντιδράσεις του οργανισμού του μωρού, στο ξένο γάλα. Στα πλαίσια της προσπάθειας να σταματήσετε τη δυσκοιλιότητα, είναι πιθανό ο παιδίατρός σας, να σας προτείνει τη χορήγηση χαμομηλιού ανάμεσα στα βασικά γεύματα. Θα πρέπει όμως να ακολουθείτε αυστηρά τη συμβουλή του γιατρού σας και να είστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί με τη ποσότητα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το χαμομήλι να αντικαθιστά το γάλα. Εναλλακτικά, ίσως σας προτείνει να αλλάξετε πρώτα μάρκα ξένου γάλακτος, γιατί μπορεί το μωρό να μην αντιδρά καλά στο συγκεκριμένο προϊόν, και στη συνέχεια να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα με άλλους τρόπους.

Πηγή:  thilasmos.gr

Διαβάστε ακομη:

Ο τελευταίος θηλασμός μιας καρκινοπαθούς μαμάς πριν τη θεραπεία

Ο θηλασμός με βοήθησε να αγαπήσω το σώμα μου!

Θηλασμός και περίοδος. Τί επηρεάζει την επιστροφή της μετά τον τοκετό;