Μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν διατρέχουν παιδιά που βρίσκονται διαρκώς σε κλειστούς χώρους, εξαιτίας των μικροβίων και λιγότερο εκείνα που βγαίνουν στο κρύο, αρκεί βεβαίως να είναι σωστά ντυμένα.
Ποιο είναι το σωστό ντύσιμο; Το υπερβολικά προστατευτικό που κάνει τα περισσότερα παιδιά να ασφυκτιούν; Σε καμία περίπτωση! Να ντύνετε το μωρό σας όπως ντύνεστε και εσείς. Εξαίρεση αποτελεί ο πρώτος μήνας της ζωη΄ς, κατά τον όποίο το νεογνό χρειάζεται συνήθως μια στιβάδα ρούχου παραπάνω από ο,τι εμείς.
Παραμονή στο σπίτι
Η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι καλό είναι να μην ξεπερνάει τους 23 βαθμούς. Μην φοβάστε, δεν θα… τουρτουρίζετε. Η πολύ ζέστη, ιδίως όταν ο καιρός είναι ψυχρός, δεν κάνει καλό σε κανέναν. Πόσο μάλλον στο μικρούλι σας που δεν έχει ακόμη την ικανότητα να αποβάλει θερμότητα. Εάν ζεσταθεί πολύ θα ανεβάσει θερμοκρασία και είναι πολύ πιθανόν να κάνει πυρετό, καθώς δεν μπορεί ακόμη να ιδρώσει αρκετά και να «διώξει» τη πλεονάζουσα θερμότητα. Εάν δε το μωρό σας είναι πρόωρο, η ικανότητα του οργανισμού να αποβάλει θερμοκρασία είναι ακόμη μικρότερη.
Φορώντας τους ένα βαμβακερό ζιπουνάκι και πάνω από αυτό τη φορμίτσα τους θα νιώσουν περίφημα.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το ύφασμα των ρούχων του μωρού. Τα εσώρουχά του και όλα εκείνα που ακουμπούν το δερματάκι του πρέπει να είναι βαμβακερά. Από τα μάλλινα και τα συνθετικά ρουχαλάκια μπορεί να πάθει έκζεμα. Επίσης, τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα καλό είναι να μην έχουν αρκουδάκια, αστεράκια και διάφορα χαριτωμένα σχηματάκια. Όλα αυτά στην πλειοψηφία τους είναι συνθετικά.
Σε ότι αφορά τα μέσα που θερμαίνουν το σπίτι, καλύτερο θεωρείται το καλοριφέρ. Το air condition έχει αρκετά μειονεκτήματα. Κατ’ αρχήν ξηραίνει την ατμόσφαιρα και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να είναι σε λειτουργία τη νύχτα. Είναι πολύ πιθανόν να γίνει το μωρό σας πιο ευάλωτο στις ιώσεις ή ακόμη και στις αλλεργικές παθήσεις. Το φίλτρο του κλιματιστικού μηχανήματος όσο συχνά και αν το αλλάζετε συγκεντρώνει σκόνη και καπνό. Ο αέρας που βγαίνει από το μηχάνημα, μεταφέρει τη σκόνη στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να την εισπνέουμε. Έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργιών.
Αυτά που πρέπει να κάνετε εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό μηχάνημα είναι: να μην είναι σε λειτουργία πολλές ώρες, να αερίζετε συχνά το χώρο, καινα δημιουργείτε στο δωμάτιο υγρασία. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε τοποθετώντας στο δωμάτιο έναν υγραντήρα, ρίχνοντας πάνω στο καλοριφέρ βρεγμένη πετσέτα ή στεγνώνοντας ρούχα.
Βόλτα στο πάρκο
«Το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια», έλεγαν οι πρόγονοί μας και δεν είχαν άδικο. Μην φοβάστε το κρύο και μην «κλειδώνετε» το μωρό σας στο σπίτι. Κανένα παιδί σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται δεν κινδυνεύει από τον ατμοσφαιρικό αέρα ιδίως της χώρας μας. Σε ένα δωμάτιο που δεν αερίζεται συχνά παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου. Σκεφθείτε λογικά. Σε ποιο χώρο κινδυνεύει τόσο το μωρό σας όσο και εσείς να κρυολογήστε; Σε έναν κλειστό, όπου μπαινοβγαίνουν πολλοί άνθρωποι και ορισμένοι απ’ αυτούς βήχουν, φτερνίζονται «σκορπίζοντας» τα μικρόβιά τους ή σε ένα πάρκο; Εκεί ο αέρας ανανεώνεται.
Το μόνο που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να ντύσετε καλά το μωρό σας πριν το πάτε βόλτα. Και όταν λέμε καλά εννοούμε να φορέσει πάνω από τη φόρμα του, ένα μπουφανάκι, στα ποδαράκια του χοντρές καλτσούλες και εάν κάνει πολύ κρύο σκουφάκι και γαντάκια. Μία μικρή κουβερτούλα μπορεί ακόμα να είναι χρήσιμη.
Πάμε εκδρομούλα;
Εκεί που θα πάτε δεν ξέρετε τι καιρό θα συναντήσετε. Μπορεί να ξεκινήσετε την εκδρομή σας με πολύ καλό καιρό και το πρωί που θα ξυπνήσετε να… ρίχνει χιόνι. Μια λίστα με τα απαραίτητα αξεσουάρ θα σας βοηθήσει. Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να ξεχάσετε τον υπνόσακο. Θεωρείται άκρως απαραίτητος για την μεταφορά παιδιών μέχρι την ηλικία των δύο ετών, από ένα σχετικά ζεστό μέρος σε περιοχή με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κάτω των δέκα βαθμών.
Εάν η διαδρομή είναι μεγάλη να έχετε επίσης μέσα στο αυτοκίνητο πάνες, διότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε το μωρό σας, μία πετσετούλα και ένα δεύτερο ζιπουνάκι για να το σκουπίσετε και να το αλλάξετε εάν έχει λερωθεί ή ιδρώσει έστω και λίγο. Έχετε μαζί σας και το μπουφανάκι του, το οποίο όμως δεν χρειάζεται να το φοράει μέσα στο αυτοκίνητο παρά μόνο όταν βγείτε.
Μην ξεχάσετε επίσης να πάρετε καλτσούλες, τα γαντάκια και το σκουφάκι του.
Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία δεν έχουν πολλά μαλάκια και το κεφαλάκι τους κρυώνει. Ο σκούφος είναι απαραίτητος.
Εκδρομή με παιδί ενός-δύο ετών
Δε χρειάζεται να «πνίξετε» το παιδί σας με τα ρούχα. Στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να είναι πολύ καλά ντυμένο. Ένα βαμβακερό φανελάκι και πάνω από αυτό ένα φούτερ θα το κρατήσουν ζεστό. Μόλις, όμως, φθάσετε στον προορισμό σας και βγείτε από το αυτοκίνητο θα πρέπει να του φορέσετε το μπουφανάκι του. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας περπατάνε, ιδρώνουν και πρέπει να τους αλλάζουμε συχνά ρουχαλάκια.
Σε αυτή την ηλικία μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε στα παπουτσάκια του παιδιού. Είτε είναι απλά, είτε μποτάκια πρέπει να είναι ζεστά και σταθερά. Το παιδί τρέχει, παίζει και μπορεί να γλιστρήσει εάν δεν φοράει το κατάλληλο παπούτσι. Επίσης, τα παπούτσια πρέπει να είναι ανθεκτικά και να μην μουσκεύουν από τη βροχή και το χιόνι. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι μποτάκια. Μαζί με αυτά, να έχετε μαζί σας πολλές καλτσούλες ώστε εάν βραχούν τα μποτάκια να σκουπίσετε αμέσως τα ποδαράκια του και να του αλλάξετε κάλτσες. Προτιμήστε τα δερμάτινα ή καλύτερα γάντια ειδικά για ski που έχουν αδιάβροχο κάλυμμα.
Στις ηλικίες αυτές και τις λίγο μεγαλύτερες ο σκούφος δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Πρέπει όμως να έχετε μαζί σας πολλά βαμβακερά φανελάκια για να το αλλάζετε αμέσως μόλις ιδρώσει. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπάρχει πρόβλημα. Για να μην ιδρώνει το παιδί σας ενώ παίζει δεν χρειάζεται να το ντύνετε καλά, παρά μόνο όταν ηρεμεί και αφού το έχετε σκουπίσει καλά.
Τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να χαίρονται τη φύση όπως εσείς, αλλά με μέτρο. Μην αφήνετε το μωρό σας ατελείωτες ώρες στο κρύο.
Αδάμοs Χατζηπαναγής – www.paidiatros.com