Η χορήγηση καφεΐνης σε πρόωρα νεογνά έχει μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με έρευνα.
Η συζήτηση γύρω από τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης δεν σταματά ποτέ. Και τώρα, σε αυτή προστίθεται και μία νέα, αναπάντεχη διάσταση: η χορήγησή της σε βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα αποδεικνύεται ότι τα επηρεάζει θετικά.
[babyPostAd]Oι γιατροί του νοσοκομείου Royal Women’s στη Μελβούρνη παρακολούθησαν και κατέγραψαν την ανάπτυξη περισσότερων από 140 πρόωρων μωρών, στα μισά από τα οποία χορηγούσαν τακτικά μία δόση καφεΐνης όταν γεννήθηκαν. Η καφεΐνη χορηγούταν είτε ενέσιμα είτε μέσω του γάλακτος μία φορά την ημέρα.
Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη
Ο καθηγητής Λεξ Ντόιλ, που ηγείται της έρευνας, είπε ότι στη συνέχεια εξετάστηκαν η λειτουργία των πνευμόνων και της αναπνοής, όταν τα παιδιά ήταν 11 ετών. «Από τα παιδιά που δέχθηκαν την καφεΐνη όταν ήταν μωρά, τα μισά είχαν πολύ καλά επίπεδα λειτουργίας πνευμόνων όταν ήταν 11» είπε.
Τα πρόωρα βρέφη έχουν δυσκολία στην αναπνοή τους. Χορηγώντας τους λοιπόν καφεΐνη, τα βοηθάμε να ρυθμίσουν την αναπνοή τους, καθώς η καφεΐνη ενεργοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου που δίνει σήμα στα πνευμόνια να διαστέλλονται.
«Δεν χρειάζονται βοήθεια στην αναπνοή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζονται τόσο πρόσθετο οξυγόνο στον αέρα που εισπνέουν κι έτσι μπορούν να πάνε στο σπίτι τους πιο γρήγορα», είπε ο καθηγητής Ντόιλ.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην αναπνοή παρέμεναν άγνωστες μέχρι τώρα.
«Ήταν πραγματικά ευχάριστο το εύρημά μας, γιατί ανησυχούσαμε ότι η καφεΐνη μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αναπνευστικές επιπλοκές και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανακαλύψει κανένα τέτοιο πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι για τη χορήγηση καφεΐνης στα πρόωρα μωρά τους.
Η Σόφη και η Τάιλι
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο διδύμων που γεννήθηκαν στις 25 εβδομάδες και πέρασαν 6 μήνες στο νοσοκομείο Royal Women’s στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, μέχρι που τελικά έγιναν καλά για να πάνε στο σπίτι τους. Οι γονείς τους δεν γνώριζαν ότι τα κορίτσια πήραν καφεΐνη ή placebo. H Σόφη είχε περισσότερη δυσκολία να αναπνεύσει όταν γεννήθηκε. Σύμφωνα με τη μητέρα της, Μέρεντιθ Καπ, η Σόφη είχε την τάση να χάνει την αναπνοή της και να έχει χειρότερα κρυολογήματα ως παιδί, σε σχέση με την αδελφή της. «Αλλά τώρα, το αναπνευστικό σύστημα και των δύο κοριτσιών είναι μια χαρά», είπε. Πρόσθεσε πως τα ευρήματα τη συγκίνησαν. «Είναι υπέροχο να σκεφτεί κανείς πώς ήρθαν στη ζωή και πού έχουν φτάσει τώρα. Είναι δυο χαρούμενα, υγιή παιδιά», είπε η κ. Καπ. «Μας κάνει καλό να ξέρουμε ότι κάναμε το καλύτερο για τις κόρες μας όταν ήταν βρέφη». Και τα δύο κορίτσια έλαβαν μέρος στην έρευνα με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους. «Είμαι πολύ περήφανη για το γενονός ότι αυτή η έρευνα βοηθά άλλους ανθρώπους και σώζει ζωές. Είναι πραγματικά υπέροχο να το γνωρίζουμε αυτό», είπε η Σόφη. «Μου αρέσει πολύ το ότι βοηθά και άλλα παιδιά», πρόσθεσε η Τάιλι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία, αφού τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα κινδυνεύουν από μακροπρόθεσμα προβλήματα στους πνεύμονες.
Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΑΚΗ
Πηγή: 31ebdomades.gr