«Πριν κάνω παιδιά πίστευα οτι οι γονείς που δέρνουν τα παιδιά τους ανήκουν σε δύο κατηγορίες: τους άθεους κακοποιούς και τους θρησκευόμενους κακοποιούς. Και οι δύο κατηγορίες χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα ότι αυτή η μέθοδος πειθαρχίας είναι σωστή, επειδή την χρησιμοποιούσαν οι γονείς τους. Αυτό το επιχείρημα αναπόφευκτα ακολουθούνταν απ’ το «Και εγώ “βγήκα” μια χαρά. Το ίδιο θα γίνει και με τα παιδιά μου.».
Ήμουν πολύ δειλή για να απαντήσω: «Ναι, βλέπω πώς εξελίχθηκες. Έγινες ένας βλάκας γονιός που κακοποιεί το παιδί του!». Απλώς σήκωνα επιτιμητικά το βλέμμα μου προς τα πάνω και έφευγα, ικανοποιημένη απ’ την ανωτερότητά μου και σίγουρη ότι θα γινόμουν πολύ καλύτερος γονιός. Εγώ θα χρησιμοποιούσα λογική και καρεκλάκι της σκέψης, και τα παιδιά μου δεν θα βίωναν ποτέ τη σύγχυση του να πληγώνονται από κάποιον που αγαπούν.
Και μετά, έμεινα έγκυος.
Οι ορμόνες με μετέτρεψαν σε μια γυναίκα ανίκανη να διαχειριστεί τις περισσότερες από τις σκέψεις της. Όλα έπρεπε να γίνουν σωστά. Σκεφτόμουν ότι ένα ποτήρι κρασί, το ωμό ψάρι ή το μη παστεριωμένο τυρί θα έβλαπτε το έμβρυο. Υπεράσπιζα σθεναρά τόσο αυτά τα «πιστεύω», όσο και τις αντιλήψεις μου για το πώς πρέπει να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί.
Τσακωνόμουν συνέχεια με την κουνιάδα μου -που «έριχνε ξυλιές» στα παιδιά της- για το πόσο καταστροφική είναι αυτή η μέθοδος για την ανάπτυξη του παιδιού. Της έστελνα άρθρα, μηνύματα και ό,τι έβρισκα σχετικά μ’ αυτό.
Και μετά, γέννησα το γιο μου.
Είχε κολικούς από την αρχή. Μεγαλώνοντας, πέρασε από το μόνιμο κλάμα, στη μόνιμηγκρίνια. Ήταν ασταμάτητος. Ο αρακάς ήταν πολύ πράσινος, τα δημητριακά του πολύ κρύα, τα παντελόνια πολύ μακριά και το γιαούρτι είχε γεύση… γιαουρτιού! Είχα εξαντληθεί.
Μετά την περίοδο της γκρίνιας, έγινε αυτό που κατ’ ευφημισμό λέμε «πεισματάρης» -ο ευγενικός τρόπος να πούμε κάποιον απλά αφόρητο.
Δοκιμάσαμε να του μιλήσουμε σοβαρά, όταν τραβούσε την ουρά της γάτας ή έριχνε πράγματα στον τοίχο.
Γελούσε.
Προσπαθήσαμε να τον βάλουμε τιμωρία στο καρεκλάκι της σκέψης, όταν αρνήθηκε να μπει στο αυτοκίνητο και όταν φώναξε «Όχιιιιι» επειδή του ζητήσαμε να βγάλει το βρώμικο παντελόνι του.
Γέλασε. Και μετά μας έβγαλε τη γλώσσα του.
Προσπαθήσαμε να επαινέσουμε τις καλές του επιλογές –όπως όταν ήπιε ήρεμα το γάλα του, αντί να το χύσει στο χαλί.
Χαμογέλασε και έχυσε όλο το γάλα κατ’ ευθείαν στα παπούτσια μου, κοιτώντας με στα μάτια.
Δοκιμάσαμε να του δώσουμε να καταλάβει ποιες είναι οι φυσικές συνέπειες των κακών επιλογών του –όπως όταν αρνήθηκε να βάλει το παλτό του και κρύωσε πολύ, όταν βγήκαμε έξω.
Δεν τον επηρέασε ΚΑΘΟΛΟΥ!
Και μετά, μια μέρα, με χαστούκισε.
Και τότε ανακάλυψα μια ακόμη κατηγορία γονιών που χτυπούν τα παιδιά τους. Τους γονείς που δεν έχουν άλλη λύση, από το να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο πειθαρχίας που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες γενιές, για τα παιδιά που συμπεριφέρονταν τόσο απαίσια.
Όλο το καλά δομημένο σύστημα απόψεων, που είχα φτιάξει σχετικά με την σωστή ανατροφή ενός παιδιού, που περιελάμβανε αγάπη και λογική και σωστές επιλογές, εξαϋλώθηκε σαν σύννεφο καπνού. Με ηρεμία, γύρισα το παιδί μου, κατέβασα το παντελόνι του και έδωσα μια γερή ξυλιά στο μικρό, στρογγυλό ποπό του. Δεν επιχειρηματολόγησα, δεν παρακάλεσα, δεν διαπραγματεύτηκα, ούτε χρησιμοποίησα περίπλοκες εκφράσεις και λέξεις. Τον χτύπησα και του είπα «Δεν θα ξαναχτυπήσεις ποτέ τη μαμά. Δείχνει έλλειψη σεβασμού. Εγώ κάνω κουμάντο εδώ, όχι εσύ. Και δεν έχεις άλλη επιλογή!»
Έκλαψε. Μεγάλα, βαριά δάκρυα. Ήταν σοκαρισμένος και φοβισμένος. Το ίδιο κι εγώ. Κάναμε μια μικρή αγκαλιά. Του είπα ότι τον αγαπάω. Ύστερα από δύο λεπτά, το ξεπέρασε. Δεν κατέστρεψα τον χαρακτήρα του –παρέμεινε ένα παιδί με ισχυρά «θέλω». Αλλά είναι ένα παιδί με ισχυρά «θέλω» που σέβεται και που σκέφτεται δύο φορές πριν πράξει, με αποτέλεσμα συχνά να παίρνει τις σωστές επιλογές.
Δεν πιστεύω πια ότι οι γονείς που έχουν χτυπήσει τα παιδιά τους είναι κακοποιοί. Τώρα πια, πιστεύω ότι κάποιοι απ’ αυτούς είναι γονείς με «ισχυρές πεποιθήσεις». Και λίγο απελπισμένοι.»
Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή
Μετάφραση απο scarymommy.com