Δεν κάθεται σε καμία άλλη αγκαλιά! Τι να κάνω;
από την Μαριάννα Σπυράκου
με τη συνεργασία της Ψυχολόγου-MSc, Κατερίνας Νανοπούλου
Σε όποια αγκαλιά και να αφήσεις το μωρό σου, γκρινιάζει, διαμαρτύρεται και δεν αντέχει! Ακόμα και οι πιο κοντινοί συγγενείς που το βλέπουν συχνά και τους γνωρίζει, έχουν μεγάλο πρόβλημα όταν πρέπει να το πάρουν από την αγκαλιά σου και να το βάλουν στη δική τους.
Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου
[babyPostAd]Το γεγονός ότι δεν κάθεται σε καμία άλλη αγκαλιά είναι ο δικός του τρόπος για να σου δείξει πόσο πολύ αγαπάει τη δική σου! Δε θέλει κανέναν άλλον πέρα από σένα και δεν έχει άλλο τρόπο για να σου το δείξει, πέρα από το να αρνείται κάθε άλλη αγκαλιά για να επιστρέψει στη δική σου.
Η άρνηση αυτή προκύπτει συνήθως μεταξύ 9 και 12 μηνών, μια ηλικία όπου το μωρό γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο πιο κοντινός του άνθρωπος, δηλαδή εσύ, και τον αναζητάει συνέχεια.
Αυτό, όσο και να σου φαίνεται τρυφερό και όμορφο, πρέπει να βρεις τον τρόπο να το καταπολεμήσεις γιατί μπορεί το μωρό σου μεγαλώνοντας να αφήνει και αυτή την εξάρτηση να μεγαλώνει μαζί του. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, να επιδράσει αρνητικά στην κοινωνικότητά του και το κάνει να είναι «κολλημένο» πάνω σου.
Δεν είναι τυχαίες οι περιπτώσεις παιδιών που φτάνουν μέχρι τα 2-3 χρόνια και δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το πλευρό της μαμάς τους. Δε θέλεις κάτι τέτοιο φυσικά.
Τι να κάνεις;
Αρχικά, να πάρεις απόφαση ότι πρέπει να το ακούσεις μερικές φορές να υποφέρει μακριά από την αγκαλιά σου για να μπορέσει να συνηθίσει. Μην υποκύψεις στα κλάματά του όταν κάθεται στα χέρια της γιαγιάς του, παίρνοντας το αμέσως πίσω. Δε θα καταφέρεις τίποτα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση με αργά και σταθερά βήματα.
Δε χρειάζεται να αφήσεις το μωρό σου σε διάφορες αγκαλιές από την πρώτη μέρα, αλλά να ακολουθήσεις μια σταδιακή πολιτική. Την πρώτη μέρα περισσότερο στο μπαμπά, τη δεύτερη στη γιαγιά, την τρίτη σε μια φίλη σου. Σιγά σιγά θα μάθει να υπάρχει και σε ξένα χέρια και θα μπορέσει να συνηθίσει όντας λίγα μέτρα μακριά σου.
Είναι σημαντικό να κάνεις αυτό το βήμα τώρα, γιατί όσο περνάει ο καιρός θα είναι όλο και πιο δύσκολο.
Πηγή: dearmom.gr