Δεν τα κατάφερε ένα από τα άτομα με αυτισμό που είχαν δέσει στο Λοιμωδών

Δεν τα κατάφερε ένα από τα άτομα με αυτισμό που είχαν δέσει στο Λοιμωδών

loimodon-2

Δεν τα κατάφερε ένα από τα άτομα που υπέφερε από αυτισμό και το έδεναν στο Λοιμωδών. Όπως έγινε γνωστό ένα από αυτά πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Το άτομο που κατέληξε είχε μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, ο συμπολίτης μας που έχασε τη ζωή του έδειχνε να υπέφερε ένα 24ωρο νωρίτερα, καθώς έκλαιγε συνεχώς από την Τετάρτη.

Ντοκουμέντα φρίκης στο Λοιμωδών: Δένουν σε άθλιες συνθήκες άτομα με αυτισμό στα κρεβάτια τους

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και μαρτυρούν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ατόμων με αυτισμό σε ακατάλληλες δομές στην Ελλάδα του 2018.

Όλα ξεκίνησαν από την «έξωση» των  30 ατόμων με αυτισμό από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τη μεταφορά τους σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο τη ζωή τους, όπως καταγγέλλουν γονείς.

Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, κατήγγειλε πως 30 άτομα με αυτισμό που μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.

«27 άτομα με αυτισμό, χρόνιες παθήσεις, εγκεφαλοπάθεια και νοητική στέρηση, τα οποία βρίσκονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, το οποίο λειτουργούσε από το 1989. Όμως με τα χρόνια απαξιώθηκε, αφέθηκε να ερημώσει, να παρακμάσει… Υπήρχε έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έλλειψη φροντίδας στο κτίριο με αποτέλεσμα το κτίριο να αρχίσει να φαίνεται ακατάλληλο για οίκηση. Αυτά έγιναν σκοπίμως, διότι ήθελαν να πάρουν τα παιδιά από το κτίριο αυτό, το οποίο είχε φτιαχτεί σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από τους γονείς και τους κηδεμόνες για να φιλοξενήσει φοιτητές, ένα είδος φοιτητικής εστίας. Είναι πολύ μεγάλο κτίριο, έχει εξώστες, μπαλκόνια, παρέχει δυνατότητα προαυλισμού και μέσα και έξω, ακόμα και αν βρέχει μπορούσαν τα παιδιά να προαυλίζονται» αναφέρει στο enikos.gr  και συνεχίζει «τους πήραν από εκεί, τα παιδιά είναι από 35 έως 52 ετών, τα 21 τα πήγαν στο πρώην Λοιμωδών στο παράρτημα ΑΜΕΑ Δυτικής Αττικής, στην Αγία Βαρβάρα και τα 6 στο παράρτημα Μελισσίων».

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος «η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι ανυπόφορη για τα ίδια, κινδυνεύουν κυριολεκτικά, και το λέω με πλήρη γνώση της κατάστασης, γιατί το 2009 που αποπειράθηκαν να μετακινήσουν κάποια από αυτά, κάποια πέθαναν δυστυχώς, διότι οι παθήσεις τους λένε οι ειδικοί ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε απότομη μετάβαση από το ένα περιβάλλον στο άλλο. Μάλιστα, την 18η Οκτωβρίου του 2017, οπότε και μετακινήθηκαν οι γονείς είχαν πάει έξω από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά για να διαμαρτυρηθούν διότι δεν ήθελαν να μετακινηθούν τα παιδιά και δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα μετακινηθούν τα παιδιά. Και η πολιτεία δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, ζήτησε ακόμα και τη σύλληψή τους στα όρια του αυτοφώρου. Γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι έχουν αυτά τα άτομα που δεν μπορεί να τα προσέξει κάποιος που δεν είναι ειδικός, γι’αυτό δεν τα προσέχουν οι ίδιοι, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα παίρνουν στο σπίτι ή να τα επισκέπτονται» καταλήγει ο κ. Μπαλακτάρης.

«Στο Λοιμωδών εξεπλάγην με τις φωτογραφίες που είδα. Είδα παιδιά τα οποία είναι δεμένα αντίθετο πόδι – αντίθετο χέρι στα κρεβάτια με ιμάντες στην Ελλάδα του 2018, στην Ελλάδα της Ευρώπης, σε μιά κατάσταση η οποία απέχει από το να θεωρηθεί ότι έχουμε κοινωνικό κράτος, αλλά αν έχουμε γενικά κράτος» τόνισε ο δικηγόρος.

Την ίδια στιγμή και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά» κ. Γεωργούλας Γιώργος ο οποίος είχε την αδερφή του στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλους χώρους μαζί με όλα τα υπόλοιπα άτομα με ειδικές ανάγκες μιλά στο protothema.gr και περιγράφει τις άθλιες συνθήκες.

«Πολλές φορές μου απαγορεύουν κι εμένα, προφορικά βέβαια να μπω στα δωμάτιά τους για να δω αν είναι καλά τα παιδιά, αν είναι δεμένα ή αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Πριν μια εβδομάδα διαπίστωσα ότι η Μαρία είχε το μάτι της χτυπημένο. Είχε ένα αιμάτωμα στην άκρη του ματιού και ήταν μαυρισμένο. Τότε, λοιπόν εγώ, ρώτησα την νοσηλεύτρια: «πώς χτύπησε η Μαρία στο μάτι;» και μου απάντησε με θράσος: «Δεν σας αφορά». Πήρα το τηλέφωνο της Μαρίας και την ενημέρωσα αμέσως. Και η μητέρα πήρε τηλέφωνο στο ίδρυμα για να μάθει για την κόρη της, απέφυγαν να της μιλήσουν εκείνη τη στιγμή και όταν τους ξανά κάλεσε αργότερα τότε η απάντηση που πήρε η μητέρα από τους νοσηλευτές ήταν η εξής:»Δεν ξέρουμε πως χτύπησε το παιδί σας»», λέει ο κ. Γεωργούλας Γιώργος και προσθέτει: «θέλω να πω ότι οι γονείς δεν πέταξαν τα παιδιά τους στο θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά, όπως δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν. Έχω δει γονέα να μην μπορεί να περπατήσει και να στηρίζεται πάνω σε ένα μπαστούνι για να πάει μόνο και μόνο να δει και να φροντίσει ο ίδιος το παιδί του. Είναι η αδικία στο μέγιστο να λένε και να πιστεύουν κάποιοι ότι τα παιδιά αυτά είναι πεταμένα από τους γονείς τους».

Οι γονείς είναι συγκλονισμένοι με τα όσα συμβαίνουν και ξεσπούν για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν πλέον τα παιδιά τους.

«Τα παιδιά μας είναι συνέχεια κλεισμένα και δεμένα μέσα σε ένα δωμάτιο. Ακόμα και οι κατάδικοι που βρίσκονται στις φυλακές βγαίνουν στο προαύλιο για να πάρουν καθαρό αέρα. Είναι μεγάλος ο πόνος μου να βλέπω το παιδί μου , δεμένο χειροπόδαρα. Στις φωτογραφίες φαίνονται τα μαρτύρια που περνάει το δικό μου παιδί μαζί με τα άλλα παιδιά. Η Μαρία είναι ένα αυτιστικό παιδί , δεν μπορεί να μιλήσει και όταν ρωτώ τους γιατρούς γιατί τη δένουν τότε αυτοί ,μου απαντούν πως το κάνουν για την ασφάλεια του παιδιού» λέει  η μητέρα της Μαρίας στο protothema.gr.

Μια ακόμη μητέρα εξηγεί: «Τα πήραν τα παιδιά μας από το θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά και τα πήγαν στα μπουντρούμια. Υποτίθεται , όπως μας είπαν ότι θα τα πήγαιναν σε καλύτερους χώρους με καλύτερη διαβίωση και δυστυχώς η κατάσταση εκεί είναι τραγική. Τα παιδιά μας τρώνε στα κρεβάτια τους, δεμένα και χτυπημένα. Σε ορισμένα παιδιά δίνουν και χάπια με αποτέλεσμα ένα από αυτά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Όταν επέστρεψε το μετέφεραν ξανά στο νοσοκομείο στην εντατική, κόντεψε να χάσει τη ζωή του, έμεινε ένα μήνα εκεί και τώρα το παιδί δεν θέλει να ξαναεπιστρέψει.

Τα παιδιά μας ζουν την απόλυτη φρίκη. Όταν βρέχει , η τραπεζαρία πλημμυρίζει από νερά με αποτέλεσμα τα παιδιά να πέφτουν και να χτυπούν άσχημα.

Το δικό μου το παιδί έχει πάθει οξεία εγκεφαλίτιδα από ένα εμβόλιο, δεν μπορεί να μιλήσει αλλά καταλαβαίνει και βλέπει τα πάντα. Βλέπει ότι τα περισσότερα παιδιά τα έχουν καθηλωμένα στο κρεβάτι. Δεν ζουν αυτά τα παιδιά εκεί μέσα, δυστυχώς».

Τι απαντά το υπουργείο

«Οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντώντας σε σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν πρώην φιλοξενούμενους στο ίδρυμα ΑΜΕΑ Σκαραμαγκά και «προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτόν, προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ. «Η σύγχρονη επιστήμη και διεθνής πρακτική επιτάσσει τη συνύπαρξη και όχι την απομόνωση» αποσαφηνίζει το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων:

Δύο εκθέσεις κλιμακίων του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2014 και πρόσφατη (23/2/2017) που επιτάσσουν την άμεση διακοπή της λειτουργίας του Σκαραμαγκά. Έκθεση των Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας (24/4/2017) όπου διατυπώνεται ρητά το ερώτημα «γιατί καθυστερεί το κλείσιμο της μονάδας;».

Όμοιες αποφάσεις που είχαν πάρει δύο προηγούμενες διαφορετικές διοικήσεις του ιδρύματος.

Στις αποφάσεις που πήραν ομόφωνα οι διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων του Σκαραμαγκά (20/2/2017) και της δομής Υποδοχής, δηλαδή του παραρτήματος Χρονίων Πασχόντων Δυτικής Αττικής (10/2/2017).

Στις απόψεις του εκπροσώπου της ΕΣΑΜΕΑ στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα (24η συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΚΠΠ, 19/7/2016) που, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη δομή Σκαραμαγκά «αποθήκη ψυχών και εργαζομένων».

Στις υποδείξεις του αρμόδιου Επιστημονικού Συμβουλίου και των εργαζομένων στον Παράρτημα (1/2/2017)».

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας συμπληρώνει: «Μέσα στο ίδρυμα Σκαραμαγκά, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στην καλύτερη περίπτωση τριτοκοσμικές. Την απερίγραπτη επικρατούσα κατάσταση είχε διαπιστώσει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο ζητούσε σε δύο εκθέσεις του την άμεση μεταφορά των φιλοξενουμένων σε κατάλληλες δομές.

Επισημαίνουμε ότι το ίδρυμα δεν φιλοξενούσε παιδιά ΑΜΕΑ, αλλά ενήλικες 40 και 50 ετών, που, μέχρι πρότινος, εξετάζονταν από παιδιάτρους. Στις δομές όπου μεταφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι, εξετάζονται από τις κατάλληλες για τις παθήσεις τους ιατρικές ειδικότητες.

Αναφορικά με το σενάριο ότι ο σκοπός της μετακίνησης είναι η εκποίηση του ακινήτου, αποσαφηνίζουμε ότι ουδέποτε ο ΟΑΕΔ που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε πρόθεση εκποίησής του. Ο ισχυρισμός ότι είναι φιλέτο ένα κτίριο που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως σχολή και εστία μηχανικών Εμπ. Ναυτικού, προφανώς δεν ευσταθεί. Μία επίσκεψη θα πείσει κάθε καλόπιστο».

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ότι οι φωτογραφίες φιλοξενουμένων που διαρρέουν στον Τύπο και η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους. «Πόσω μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους» σημειώνει το υπουργείο.

Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή, για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι, όμως, επικίνδυνο να παύσει απότομα, χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και, μάλιστα, σε περίοδο προσαρμογής. Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν.

Είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους 27 φιλοξενούμενους έχουν βελτιωθεί. Ο προαυλισμός γίνεται, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες σε κήπο με ειδικές προδιαγραφές ή στον ελεύθερο χώρο του Παραρτήματος. Καθημερινά, γίνεται εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία, καθημερινά γίνεται ιατρικός έλεγχος και δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον γίνεται έλεγχος ζωτικών σημείων. Οι γονείς έχουν την υποστήριξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και όλου του προσωπικού, που επί 30 (ή και 41 χρόνια) χρόνια φροντίζει τα παιδιά τους, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το κράτος βελτίωσε τη ζωή των φιλοξενουμένων, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση. Το παράρτημα βρίσκεται υπό το συνεχή έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε αιτήματα γονέων για προκαθορισμένες συναντήσεις, όπως, για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2016 και στις 23/2/2017, αλλά τους συνάντησε και χωρίς ραντεβού τόσο τον Μάρτη του 2017, όσο και λίγες ημέρες, πριν από τη μεταφορά των φιλοξενουμένων, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017».

Πηγή: Eleutherostypos.gr