Δεν τα πάει καλά με τη δασκάλα του; Μην αδιαφορείς!

Δεν τα πάει καλά με τη δασκάλα του; Μην αδιαφορείς!

Κάθε φορά που ρωτάτε το παιδί σας πώς ήταν η ημέρα του στο σχολείο, η ίδια ιστορία. Μονίμως γκρινιάζει για τη δασκάλα του που το μάλωσε, που είναι κακιά και συμπαθεί περισσότερο τον Κωστάκη. Γιατί το παιδί σας δε συμπαθεί τη δασκάλα του και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

[babyPostAd]Καταρχήν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αδιαφορήσετε ή να υποτιμήσετε το πρόβλημα του παιδιού σας λέγοντας του για παράδειγμα πως “όλα τα παιδιά αγαπούν τη δασκάλα τους” γιατί με αυτό τον τρόπο του προκαλείτε ενοχές. Αντιθέτως θα πρέπει με κάθε τρόπο να αισθανθεί ότι είσαστε δίπλα του για να συζητάτε τα προβλήματά του και να το βοηθάτε όποτε σας χρειάζεται. Ρωτήστε το να σας πει τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η συμπεριφορά της δασκάλας του, αποφεύγοντας να της κάνετε κριτική γιατί αυτό απορρυθμίζει το παιδί.

Το παιδί σας πρέπει να νιώθει ότι η δασκάλα του είναι εκεί για να του μαθαίνει πράγματα και επιπλέον όταν ένα παιδί δεν εκτιμά τη δασκάλα του είναι λιγότερο ικανό να παρακολουθεί το μάθημα. Θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να αγαπάει τη δασκάλα του απλά είναι ένας άνθρωπος που θα του μάθει γράμματα και ίσως για να καταλάβει περισσότερο τη σχέση που θα πρέπει να έχει μαζί της να του δώσετε ως παράδειγμα τη δική σας σχέση με τους συναδέλφους σας. Εξηγήστε του ότι εργάζεστε μαζί τους αλλά δεν είναι φίλοι σας, ούτε πηγαίνετε διακοπές μαζί τους, ούτε έρχονται να φάνε στο σπίτι σας.

Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τη δασκάλα του. Εάν το παιδί σας έχει αντιρρήσεις γιατί φοβάται ότι θα το βάλει τιμωρία θα πρέπει να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι θέλετε να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα καθώς έχει εσάς που θα το προστατεύετε πάντα. Την ημέρα της συνάντησης μιλήστε στη δασκάλα του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σας παραμένοντας όσο πιο ουδέτερη και προσεκτική γίνεται. Πείτε της για παραδειγμα “νιώθω ότι δεν περνάει καλά στο σχολείο, έχει πέσει κάτι στην αντίληψή σας;”. Αφήστε τη δασκάλα του να σας μιλήσει και βρείτε τρόπο να το αντιμετωπίσετε από κοινού.

Εάν σας αναφέρει ότι έχει παρατηρήσει αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας, αναρωτηθείτε εάν έχει συμβεί κάποια αλλαγή στη ζωή σας που να εξηγεί αυτή την κατάσταση όπως διαζυγιο, γέννηση δεύτερου παιδιού κλπ και ενημερώστε την. Ανανεώστε το ραντεβού σας προκειμένου να δείτε εκ νέου το θέμα του παιδιού σας. Φυσικά εάν νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δασκάλα του παιδιού σας, συζητήστε το πρόβλημά σας και με τους άλλους γονείς και ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε στο διευθυντή του σχολείου.

Πηγή: News.gr