Δεξί ή αριστερό; Πότε καταλήγει ένα παιδί στο κυρίαρχο χέρι του;

Δεξί ή αριστερό; Πότε καταλήγει ένα παιδί στο κυρίαρχο χέρι του;

Δεξί ή αριστερό

Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνοντας καταλήγουν στο ποιο είναι το κυρίαρχο χέρι τους. Κυρίαρχο χέρι είναι εκείνο που περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς. Κάπως έτσι ξεχωρίζουν σε δεξιόχειρες και αριστερόχειρες. Υπάρχουν ωστόσο και τα παιδιά εκείνα που χρησιμοποιούν εξίσου καλά και τα δύο χέρια. Στο παρελθόν οι γονείς και οι δάσκαλοι προσπαθούσαν να κατευθύνουν τα παιδιά ώστε να χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί τους χέρι. Κάτι τέτοιο μάλιστα συνήθιζαν να το πράττουν και στις περιπτώσεις των παιδιών που χρησιμοποιούσαν και τα δύο χέρια.

[babyPostAd]Το κυρίαρχο χέρι ωστόσο δεν αποτελεί συνειδητή απόφαση κάποιου. Έχει γενετική προέλευση. Ο εγκέφαλος είναι εκείνος που αποφασίζει ποιο χέρι θα είναι το κυρίαρχο κάθε φορά. Κάπως έτσι οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια προτρέπουν τους γονείς και τους δασκάλους να μην παρεμβαίνουν στη φύση και να αφήσουν εκείνη να αποφασίσει για το κυρίαρχο χέρι του παιδιού τους. Κάποια παιδιά καταλήγουν πολύ νωρίς στο κυρίαρχο χέρι τους, ήδη από τον 7ο ή 9ο μήνα της ζωής τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών εμφανίζει τις πρώτες ενδείξεις ότι έχει καταλήξει στο κυρίαρχο χέρι σε ηλικία περίπου 2 ετών. Ενώ υπάρχουν και εκείνα τα παιδιά που δεν θα καταλήξουν στο κυρίαρχο χέρι τους πριν τα 5 ή 6 τους χρόνια.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες. Μάλιστα τα περισσότερα εργαλεία είναι σχεδιασμένα για ανθρώπους με κυρίαρχο το δεξί τους χέρι. Από την άλλη το ποσοστό των αριστερόχειρων όλων και αυξάνεται για τον λόγο που προαναφέραμε. Πια το να είναι κανείς αριστερόχειρας δεν είναι «κακό». Κάπως έτσι οι γονείς και οι δάσκαλοι έπαψαν να κατευθύνουν τα παιδιά και οι βιομηχανίες βλέποντας τα ποσοστά αριστερόχειρων να ανεβαίνουν άρχισαν να παράγουν εργαλεία ειδικά για αυτούς προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Υπάρχουν πάντα και εκείνοι που χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια εξίσου καλά. Μικρό ποσοστό ανθρώπων που αν και γράφει με το ένα από τα δύο χέρια, μπορεί να χρησιμοποιεί καλά και το άλλο. Το ποσοστό δε εκείνων που γράφουν καλά και με το αριστερό και με το δεξί, δεν ξεπερνά το 1%!

Πηγή: www.mylife.gr