Οι διαφωνίες στην οικογένεια είναι καλό να λύνονται με ήρεμο τρόπο

Οι διαφωνίες στην οικογένεια είναι καλό να λύνονται με ήρεμο τρόπο

διαφωνίες στην οικογένεια

Υπάρχει ένα κλειστό δωμάτιο που έχει μια ανοικτή τρύπα στην επιφάνεια των τοίχων του, απ’ όπου μπαίνουν καπνοί μέσα. Όσο περισσότερο μεγαλώνει η διάμετρος της τρύπας, λοιπόν, τόσο πιο πολλοί καπνοί εισβάλλουν μέσα στο δωμάτιο και τόσο πιο αποπνικτική γίνεται η ατμόσφαιρα μέσα σ’ αυτό.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε μια οικογένεια. Όσο πιο πολλές εντάσεις δημιουργούνται μέσα στο σπίτι, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η τρύπα απ’ όπου μπαίνουν καπνοί, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα μεταξύ των μελών της να γίνεται όλο και πιο αποπνικτική.
[babyPostAd]Όμως, όπως οι καπνοί μέσα στο δωμάτιο δεν είναι δυνατόν να μετακινούν ή να εξαφανίζουν ό,τι υπάρχει μέσα σ’ αυτό, έτσι και τα νέφη στην οικογένεια δε θα μπορούν παρά να θολώνουν τα συναισθήματα, αλλά όχι να τα εξαφανίζουν. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως δε θα επιφέρουν επιπτώσεις μέσα στο «δωμάτιο».

Καταρχάς, οι συνεχόμενες αντιπαραθέσεις στην οικογένεια την καθιστούν ανεπιθύμητο περιβάλλον για συναναστροφή, κι έτσι εκεί που θα έπρεπε να σπεύδεις σ’ αυτήν για ό,τι σ’ απασχολεί, το νέφος που θα την περιβάλλει θα σ’ απωθεί. Με την πεποίθηση, λοιπόν, πως αν αποταθείς σ’ αυτήν, όχι μόνο δε θα λυθεί το πρόβλημά σου, αλλά ίσως να φύγεις κι επιβαρυμένος μ’ έναν καινούργιο τσακωμό, θα την απορρίψεις ως μέρος, όπου θα μπορείς να ηρεμήσεις.

Οι εντάσεις στην οικογένεια κι οι αδίστακτες κατηγορίες, που εξαπολύονται απ’ το ένα μέλος στο άλλο, δεν είναι δυνατόν να ισχύουν στην πραγματικότητα. Πρόκειται μόνο για κουβέντες που ξεστομίζονται, αλλά δεν εννοούνται. Παρ’ όλα αυτά, δεν παύουν να δημιουργούν αμφιβολίες στα μέλη για το αν τ’ αγαπούν ή όχι. Έτσι, μπορεί να αισθανθούν συναισθηματική ανασφάλεια στο μοναδικό ίσως μέρος, όπου είναι δυνατόν να εκδιωχθεί η αβεβαιότητά τους.

Τα βαριά λόγια είναι ικανά να δημιουργήσουν ισχυρές, φαινομενικά, αντιπάθειες μέσα στην οικογένεια. Γιατί, όσο και να μην ισχύουν, είναι άσχημο να έχεις υπόνοιες ότι σ’ απεχθάνονται. Έτσι απαντάς με προσβολές στις προσβολές και μ’ αυτόν τον τρόπο συντηρείς έχθρες, που όσο και να μην είναι πραγματικές, σε πληγώνουν σαν να ήταν.

Τέλος, είναι κι οι τύψεις που θα σε καταδιώκουν ύστερα από έναν αχρείαστο τσακωμό μέσα στην οικογένεια. Όταν αντιληφθείς πως ήταν δυνατόν ν’ αποφευχθεί η ένταση που προκλήθηκε, θα σε βαραίνει η ενοχή πως ίσως και να είχες άδικο στις αντιδράσεις σου. Ο εγωισμός σου, όμως, δε θα σ’ αφήνει ν’ αποτινάξεις από πάνω σου τις τύψεις με μία συγγνώμη, με αποτέλεσμα η οικογενειακή ατμόσφαιρα να επιβαρύνεται με καπνούς, που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν απλώς με μία απολογία.

Οι «τρύπες» μέσα στις οικογένειες φέρνουν νέφη, που όσο και να μην μπορούν να εξαφανίσουν τα συναισθήματα, παρ’ όλα αυτά με την καταχνιά που δημιουργούν, τα κάνουν να μη φαίνονται. Έτσι, τα μέλη της οικογένειας πληγώνονται ανυπολόγιστα, μα εξίσου αληθινά.

Αντιθέτως, η τρύπα στην οικογένεια συστέλλεται και κλείνει κάθε φορά που αποσοβείται μια επικείμενη ένταση και το θέμα λύνεται με ήσυχο τρόπο. Οι καπνοί, έτσι, δε θα έχουν από πού να εισβάλλουν κι η καταχνιά στην οικογένεια θ’ αραιώνει, και σιγά-σιγά θα εξαφανιστεί μια για πάντα.

Πηγη:pillowfights.gr