Διακοπές τέλος! Ποιο είναι το τσεκ-απ που πρέπει να κάνεις στο παιδί σου; Ο γιατρός απαντά
Ο Σεπτέμβριος επέστρεψε (για ακόμη μια χρονιά) και οι καλοκαιρινές διακοπές βαίνουν προς το τέλος τους για σχεδόν όλες τις οικογένειες. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Γι’ αυτό και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για το ετήσιο τσεκ-απ που πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά, ενόψει της επιστροφής στα θρανία! Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε ενημερώνει για όλες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει το μικρό σου:
[babyPostAd] Οι διακοπές τελείωσαν και η επιστροφή στο σπίτι και τις σχολικές δραστηριότητες είναι προ των πυλών για τα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδιά. Η διαμονή στο βουνό ή την θάλασσα είναι απαραίτητη για την υγεία των παιδιών. Ωστόσο, επιστρέφοντας στους κανονικούς ρυθμούς, είναι απαραίτητος ένας μικρός έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι είσαστε πανέτοιμοι για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που θα ακολουθήσουν.
Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να ελέγξετε και πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο:
Βάρος: Το καλοκαίρι η διατροφή είναι πιο ελεύθερη και πολλά παιδιά κάνουν υπερβολές. Τα παγωτά και τα γλυκά δίνουν και παίρνουν, αλλά και τα ζυμαρικά και τα αρτοποιήματα μπορεί να προσθέσουν μερικά κιλά παραπάνω. Η μέτρηση του βάρους είναι απαραίτητη, ώστε εγκαίρως να περιορισθούν τα περιττά εδέσματα. Επειδή τα παιδιά δεν επιτρέπεται να κάνουν στερητικές δίαιτες πρέπει μόνο να περιοριστούν τα γλυκά και το πολύ άμυλο.
Σκελετός: Όσο ελεύθερο ήταν και έπαιζε, τόσο μπορεί να επιβάρυνε τον σκελετό του και τις αρθρώσεις του από υπερβολική πίεση σε κάποια παιχνίδια ή από κακή στάση του σώματός του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά τις διακοπές ένα παιδί εμφανίζει μυϊκούς σπασμούς, μυϊκές θλάσεις, πόνο σε κάποιες κινήσεις των άκρων, αλλά και σκολίωση ή κύφωση. Ένας έλεγχος του μυοσκελετικού συστήματος και μέτρηση του ύψους είναι απαραίτητα.
Καρδιά και αίμα: Έτσι κι αλλιώς, μια φορά το χρόνο καλό είναι να μετράμε την αρτηριακή πίεση του παιδιού, διότι και αυτές οι ηλικίες μπορεί να έχουν υπέρταση. Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το τσεκάρουμε και μαζί να κάνουμε έλεγχο και της χοληστερίνης στα παιδιά που πήραν πολύ βάρος. Επίσης, με την ίδια λήψη αίματος μπορεί να γίνει και γενική εξέταση αίματος για σίδηρο και άλλες εξετάσεις, που μπορεί να συστήσει ο παιδίατρος αν διαπιστώσει ωχρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων.
Αυτιά: Με τα πολλά μπάνια και τις βουτιές σε θάλασσα και πισίνα, αλλά και με τον αέρα και την σκόνη μπορεί να έχουν μπει στο αυτί ξένα σώματα ή να έχει “πιάσει” κερί. Ο έλεγχος των αυτιών αλλά και η ακουστική οξύτητα είναι μέσα στο πρόγραμμα ιδιαίτερα για τα παιδί που παρουσίασαν κάποια ωτίτιδα.
Μάτια και οπτική οξύτητα: Το παιδί βλέπει, αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπει καλά και από τα δυο μάτια; Παθήσεις όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε δυο-τρεις μήνες ή και να χειροτερεύσουν αν ήδη υπάρχουν. Επίσης, ο έλεγχος της αναγνώρισης των χρωμάτων είναι απαραίτητος. Πολλά παιδιά δεν αποδίδουν καλά στο σχολείο, επειδή δυσκολεύονται να διακρίνουν από μακριά τον πίνακα ή δεν αναγνωρίζουν τα χρώματα.
Δέρμα: Από μόνο του το δέρμα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό όργανο για την υγεία του παιδιού. Η έκθεση στον ήλιο, τη σκόνη, το χώμα κλπ μπορεί να έχουν δημιουργήσει μερικά προβλήματα που πρέπει να θεραπευθούν. Τσιμπήματα, αλλεργίες, μύκητες και διάφορα άλλα εξανθήματα μπορεί να “φωλιάζουν” και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ξαναφουντώσουν. Ιδιαίτερα τα νύχια, οι μασχάλες, οι βουβωνικές περιοχές και το τριχωτό του κεφαλιού θέλουν καλό έλεγχο.
Δόντια: Τα γλυκίσματα μπορεί να έχουν δημιουργήσει την πρώτη τερηδόνα στα ευαίσθητα δόντια των παιδιών. Έλεγχος και αποκατάσταση είναι απαραίτητα. Επίσης, είναι ευκαιρία για φθορίωση στα παιδιά που είναι άνω των τριών ετών. Επίσης, μήπως κάποιο δοντάκι είναι στραβό; Το πλύσιμο ήταν επαρκές ή πρέπει να τους ξαναπούμε πώς καθαρίζουμε σωστά τα δόντια;
Εμβόλια: Μήπως κάποιο εμβόλιο έχει παραμεληθεί ή πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση; Μήπως το σχολείο φέτος μας ζητάει και πιστοποιητικό καλής υγείας του παιδιού; Μήπως μας ζητάνε και το Μαντού;
Γενικότερα: Και πόσα άλλα δεν θα μπορούσαμε να δούμε και να συζητήσουμε με τον παιδίατρο. Μήπως πρέπει να ξεκινήσει κάποιο άθλημα; Μήπως έχει διαταραχές στον ύπνο του; Μήπως δεν ελέγχει καλά την ούρηση και την αφόδευση; Όλα αυτά είναι θέματα που με την επίσκεψη στον παιδίατρο θα συζητηθούν, θα προγραμματιστούν και θα λυθούν, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα.
Πηγή: tlife.gr