Διαρκής και με ελπίδες η “μάχη” για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μετά τα 40

Διαρκής και με ελπίδες η “μάχη” για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μετά τα 40

Εκφράζοντας αισιόδοξη προοπτική και εστιάζοντας στη υπομονή  και τη θέληση που πρέπει να επιδείξει η γυναίκα έχοντας σωστή ιατρική φροντίδα, αναφέρεται ο  Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ.  Νίκος Σκαρτάδος στην προσπάθεια ακύρωσης της αδικίας της φύσης απέναντι στη γυναίκα, η οποία της μειώνει τον αριθμό ωαρίων της όσο αυτή μεγαλώνει και της στερεί τη  χαρά της μητρότητας,  και  τονίζει: « Η εξέλιξη της ιατρικής μας επιτρέπει να προσπαθήσουμε να  γυρίσουμε πίσω το ρολόι  της υπογονιμότητας».

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Φαίνεται ότι τελικά στον τομέα της γονιμότητας η φύση έχει επιλέξει να ευνοήσει τον άνδρα, στον οποίο η παραγωγή σπερμοκυττάρων συνεχίζεται απρόσκοπτα ακόμα και σε βαθύ γήρας, σε αντίθεση με τη γυναίκα η οποία διαθέτει από τη γέννησή της ορισμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μειώνονται, ενώ συγχρόνως μειώνεται και η ποιότητά τους, καθιστώντας δύσκολη μέχρι αδύνατη τη σύλληψη.

«Εάν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών και προσπαθεί να αποκτήσει παιδί για 6 μήνες χωρίς αποτέλεσμα,  πρέπει να απευθυνθεί  σε κάποιο γιατρό, κυρίως για να κερδίσει χρόνο καθώς, έστω και αν τελικά δεν έχει κάποιο  πρόβλημα,  η προχωρημένη ηλικία και µόνο είναι ικανή να τη δυσκολέψει αφάνταστα», υπογραμμίζει ο κ. Σκαρτάδος. Και  συνεχίζει: « Η υπογονιμότητα, παρόλο που έχει ένα ποσοστό άγνωστης αιτιολογίας, εντούτοις δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην ηλικία της γυναίκας. Η επίπτωση που μπορεί να υπάρξει, καθιστώντας την εγκυμοσύνη προβληματική, είναι η εκδήλωση διαβήτη κύησης, καρδιολογικές ανωμαλίες κλπ που ενδεχόμενα θα επηρεάσουν τη γέννηση υγιούς παιδιού».

Σήμερα, η εξέλιξη της ιατρικής επιτρέπει την αναστροφή αυτού του φαύλου κύκλου που οφείλεται στην έλλειψη αλλά και τη μειωμένη ποιότητα ωαρίων λόγω ηλικίας, με μια θεραπεία αναζωογόνησης των ωοθηκών που δημιουργεί νέα ωάρια, τα οποία δεν μπορούν να αποκτηθούν διαφορετικά, λόγω χαμηλού αποθέματος στον οργανισμό της γυναίκας.