Διατροφή και πρώτες τροφές

Μέχρι τώρα, το μωρό σας αναπτύσσεται σταθερά μέσα από το γάλα που πίνει (ιδανικά τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, αν και μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει και έτοιμο γάλα. Στην ηλικία των  τεσσάρων με έξι μηνών, ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν στους γονείς να αρχίσουν να συμπληρώνουν τη διατροφή του μωρού, που μέχρι τότε αποτελείται αποκλειστικά από γάλα, με αλεσμένη τροφή.

Πώς γίνεται η μετάβαση στις στερεές τροφές;

Η μετάβαση στις στερεές τροφές θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με χρήση, αλεσμένων, ημι-στερεών τροφών. Δίνοντας στο μωρό σας ένα είδος τροφής κάθε φορά, το βοηθάτε να εξοικειωθεί σιγά – σιγά με νέες υφές και γεύσεις, περιορίζοντας ταυτόχρονα τυχόν αλλεργίες.

Πώς σχεδιάζετε το πρώτο αυτό μενού;

Κάποιες μητέρες επιλέγουν τη ρυζόκρεμα, καθώς είναι εύπεπτη και διαλύεται με μητρικό γάλα, έτοιμο γάλα ή νερό.

Αργότερα μπορείτε να δοκιμάσετε τα λαχανικά και τα φρούτα. Κάποιοι ειδικοί συνιστούν πρώτα την επιλογή λαχανικών, για να μην αρχίσει το μωρό να εκδηλώνει προτιμήσεις στις γλυκές γεύσεις. Άλλοι ωστόσο αντιπροτείνουν μία ποικιλία σε γεύσεις, αρώματα και υφές, καθώς αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για την ανάπτυξη των γευστικών προτιμήσεων.

Για να ταΐσετε με τέτοιας μορφής τροφή το μωρό σας για πρώτη φορά, είναι προτιμότερο να το κρατάτε στην αγκαλιά σας – αφήστε το καρεκλάκι γι’ αργότερα. Συντονιστείτε με το ρυθμό του, τοποθετώντας αργά το κουτάλι μέσα στο στόμα του. Μόλις χορτάσει θα σας το πει με τον τρόπο του, κλείνοντας το στόμα ή στρέφοντας αλλού το πρόσωπό του. Μην το πιέσετε να φάει κι άλλο, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι πεινάει. Το φαγητό θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

Καθώς το μωρό σας αρχίζει να τρώει στερεές τροφές όλο και περισσότερο, προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε τόσο πολύ στο τι καταναλώνει σε κάθε γεύμα. Οι διατροφικές ανάγκες των μωρών διαφέρουν από τις δικές μας. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι, για να καταλάβουν οι γονείς εάν η διατροφή του μωρού τους είναι ισορροπημένη, θα πρέπει να υπολογίζουν τη  διατροφική αξία των τροφών όλης της εβδομάδας παρά ενός μόνο γεύματος.

«Πηγή: Από την επιστημονική ομάδα των Pampers» 
Το διαβάσαμε στο paidiatros.com