Διατροφικές Διαταραχές – Πότε ανησυχούμε;

Διατροφικές Διαταραχές – Πότε ανησυχούμε;

Οι διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία, διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας) είναι σοβαρές και εξαιρετικά πολύπλοκες ασθένειες που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]Οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται με σημαντικές σωματικές επιπλοκές και αυξημένη θνησιμότητα. Το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι το ψηλότερο από όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις, και είναι περισσότερο από 12 φορές από ότι για τα άτομα χωρίς διατροφικές διαταραχές.

Η εφηβεία αποτελεί μια περίοδο αιχμής στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, παρόλο που οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται σε παιδιά και ενήλικες, άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου πολιτισμικής προέλευσης. Πιο συχνά επηρεάζονται τα κορίτσια / γυναίκες παρά τα αγόρια / άντρες (π.χ. νευρογενής ανορεξία συχνότητα 9:1).

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες καταστάσεις, που μπορούν να προκύψουν από συνδυασμό μακροχρόνιων συμπεριφορικών, σωματικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών διαπροσωπικών και κοινωνικών παραγόντων. Όμως, μόλις ξεκινήσουν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα αυτοδιαιωνιζόμενο κύκλο σωματικής και συναισθηματικής καταστροφής. Παρόλο που οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής, ωστόσο έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής.

Ψυχολογικοί παράγοντες κινδύνου

Κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες κινδύνου

Σωματικοί (βιολογικοί) παράγοντες κινδύνου

Προειδοποιητικά σημεία:

Τα προειδοποιητικά σημεία ή χαρακτηριστικές συμπεριφορές μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθούν λόγω και του αισθήματος ντροπής ή / και ενοχής σε σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά και άρα απόκρυψης / συγκάλυψής τους από το άτομο. Ένα άτομο με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχει διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές σε συνδυασμό με ανησυχίες για το σώμα, το βάρος, τη διατροφή και την εικόνα σώματός του.

Τα προειδοποιητικά σημεία αφορούν αρχικά στη συμπεριφορά και την ψυχολογία του ατόμου και μετά παρουσιάζονται και σωματικά προειδοποιητικά σημεία όπως:

Ποια είναι τα πρώιμα σημεία που πρέπει να παρατηρήσουμε;

Τι μπορούμε να κάνουμε σε πρώτο στάδιο για να βοηθήσουμε ως οικογένεια;

Παραδόξως, οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν πράγματι να κάνουν με το φαγητό – με τις γεύσεις ή τον τρόπο μαγειρέματος. Έτσι δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε φαγητά που μπορεί να κινήσουν το ενδιαφέρον ή να είναι διατροφικά κατάλληλα. Κατ’ ακρίβεια, όσο πιο εύγευστο και λαχταριστό είναι ένα φαγητό, τόσο πιο πιθανόν είναι το άτομο να νιώσει ενοχή ή άγχος που του κινήθηκε το ενδιαφέρον.

Αν το παιδί σας παρουσιάζει σημαντικό αριθμό από τα πρώιμα σημεία που αναφέρονται πιο πάνω, τότε θα ήταν καλό να αξιολογηθεί από ειδικά εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα που εξειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές και περιλαμβάνει παιδοψυχίατρο, κλινικό ψυχολόγο, κλινικό διαιτολόγο, παιδίατρο, εργασιοθεραπευτή και νοσηλευτές ψυχικής υγείας. Τέτοια ομάδα υπάρχει στο Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, η οποία αξιολογεί και αναλαμβάνει περιστατικά παιδιών και εφήβων μέχρι 19 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22405085 ή 22405050.

Παχυσαρκία

Στην εποχή που ζούμε, με τα επίπεδα παχυσαρκίας να είναι ψηλότερα από ποτέ, και με την κατακλυσμιαία παρουσία μηνυμάτων και πληροφοριών για απώλεια βάρους και επίτευξη ενός ιδανικού σωματικού βάρους, είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς να θέτουμε είτε τον εαυτό μας είτε την οικογένεια μας σε κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών. Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στις διατροφικές διαταραχές απορροφούν τα μηνύματα για πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τα υιοθετούν στον εαυτό τους σε ακραία επίπεδα χωρίς αυτό να χρειάζεται.

Συνοπτικά:

Προσπαθούμε να προωθήσουμε τη θετική πλευρά, δηλαδή θέλουμε να είμαστε υγιείς και σε φόρμα. Να διασκεδάζουμε τη ζωή. Να επικεντρωνόμαστε στο ποιοι είμαστε παρά στο πόσο ζυγίζουμε ή πώς φαινόμαστε.

Τρώμε τακτικά γεύματα και σνακ, όταν πεινούμε. Σταματούμε να τρώμε όταν χορτάσουμε. Ένας βασικός παράγοντας της υγιεινής διατροφής και ζωής σε όλες τις ηλικίες είναι το μέτρο.
Προσπαθούμε να τρώμε όσο το δυνατό περισσότερα από τα γεύματα / σνακ μας ως οικογένεια, όλοι μαζί στο τραπέζι.
Όλες οι τροφές μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Καμιά τροφή δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες ή να αποφεύγεται εντελώς. Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, έτσι τρώμε ποικιλία από διάφορες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών, γαλακτοκομικών και ζωικών τροφών και ακόμα και των γλυκών κάποιες φορές.
Σε κάθε γεύμα προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε τροφές από όλες τις κύριες ομάδες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λαχανικά) και τρώμε ποικιλία τροφών από την κάθε ομάδα, ακολουθώντας το πιάτο της υγιεινής διατροφής.
Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικό κομμάτι της υγιεινής ζωής, σε λογική συχνότητα και διάρκεια. Προτιμούμε ομαδικά αθλήματα που μας ευχαριστούν, ή ασκούμαστε στη φύση όλη η οικογένεια μαζί. Το σημαντικό είναι να το διασκεδάζουμε!

Πηγή:paidiatros.com