Διατροφική… εκπαίδευση: Τα τέσσερα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς

Διατροφική… εκπαίδευση: Τα τέσσερα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς

Διατροφική… εκπαίδευση

Βρες μου τη μητέρα που κατάφερε να πείσει το πέντε ετών παιδί της να φάει βραστό μπρόκολο με μία απλή παρότρυνση, να της δώσουμε ένα βραβείο, ένα παράσημο, μια τιμητική πλακέτα και το κλειδί της πόλης. Γιατί, γονείς, κακά τα ψέματα, κανένα παιδί δεν αγαπάει τα λαχανικά του, τα λαδερά του και τα νερόβραστά του. Τα πάντα, όμως, ξεκινούν από εσάς, αφού τα παιδιά ως μιμητικά όντα “απορροφούν” σαν σφουγγάρια τις συμπεριφορές που παρατηρούν στους γονείς τους και τις επαναλαμβάνουν επ’ αόριστον. Αυτό, επομένως, σημαίνει πως οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνει το παιδί είναι μια μικρή απεικόνιση των διατροφικών επιλογών των γονιών του.

[babyPostAd]Και κάπως έτσι, αντιλαμβάνεσαι πως είναι απαραίτητο να βρεις πρώτα εσύ τον “χρυσό κανόνα” και έπειτα να τον διδάξεις στο μικρό σου! Διότι, δυστυχώς, τα περισσότερα λάθη τα κάνουν οι γονείς και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία (των παιδιών τους).

Γι’ αυτό παρακάτω μπορείς να δεις τα τέσσερα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς, όταν προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους να τρώνε σωστά, υγιεινά και ισορροπημένα!

Δεν αφήνουν τα παιδιά να συμμετέχουν στο μαγείρεμα
Εντάξει, μπορεί το βραστό νερό στις κατσαρόλες, τα κοφτερά μαχαίρια και ο αναμμένος φούρνος να σου μοιάζουν αφιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά και για αυτό να αποφεύγεις να τα έχεις στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύεις, αλλά τελικά η παρουσία τους εκεί μπορεί να τα βοηθήσει σε επίπεδο διατροφής. Βλέπεις, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματός τους, είναι πολύ πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και να αποκτήσουν πιο ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.

Πιέζουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν κάτι καινούριο
Ενδεχομένως να αισθάνεσαι πως είναι ο μόνος δρόμος για να φάει το μικρό σου το φαγητό του, ειδικά όταν προβάλει σθεναρή αντίσταση, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η τακτική φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά στην πίεση των γονιών τους και αντιστέκονται ακόμη περισσότερο στο να φάνε το γεύμα τους. Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που τους προσφέρεται κάποια ανταμοιβή!

Κρύβουν όλες τις λιχουδιές σε δυσπρόσιτα σημεία
Ok, μπορεί να φοβάσαι πως ένα συρτάρι γεμάτο με σοκολάτες, γκοφρέτες και πατατάκια είναι ο No1 κίνδυνος για το μικρό σου, που θα το ανοίξει και θα το αδειάσει σε κλάσματα δευτερολέπτου, αλλά μήπως τελικά η… σοφίτα δεν είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποφύγεις τα ξεσπάσματα λαιμαργίας του παιδιού; Βλέπεις, όπως αποδεικνύουν αρκετές έρευνες, όταν κρύβεις κάτι σε σημείο που το παιδί δεν μπορεί να προσεγγίσει, αλλά γνωρίζει ότι υπάρχει, τότε του δημιουργείται ακόμη πιο έντονη επιθυμία να το αποκτήσει!

Σερβίρουν βαρετά υγιεινά γεύματα
Ένα μαρούλι με λεμόνι, ένα βραστό κουνουπίδι ή ένα αβοκάντο με αλάτι δεν είναι γεύματα που θα προτιμούσε κανείς να δοκιμάσει. Ωστόσο, μία σαλάτα μαρούλι με κοτόπουλο και παξιμάδι, ένα κουνουπίδι ογκρατέν στο φούρνο με τυρί και ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και αβοκάντο είναι φαγητά που το παιδί θα έτρωγε πολύ πιο εύκολα!

Πηγή:tlife.gr