«Διάβασε το πάλι μαμά»…

«Διάβασε το πάλι μαμά»…

Διάβασε το πάλι

Πόσες φορές έχετε διαβάσει το ίδιο παραμύθι ξανά και ξανά. Εντάξει ο Μολυβένιος Στρατιώτης ήταν και παραμένει το αγαπημένο μου παραμύθι αλλά μετά την πέμπτη φορά που το διαβάζω το ίδιο βράδυ – για να μην σκεφτώ αθρoιστικά πόσες φορές έχω διαβάσει το παραμύθι….δεν θέλω ούτε μπαλαρίνα, ούτε στρατιώτη να δω. Και να πεις ότι δεν έχουμε άλλα παραμύθια για να διαβάσουμε… ένα ράφι παραμύθια έχουμε στο σπίτι. Αλλά όχι εμείς θέλουμε το ίδιο και το ίδιο. Και εγένετο η απορία. Γιατί τα παιδιά θέλουν να διαβάζουμε συνέχεια το ίδιο παραμύθι; Πρέπει να τους κάνουμε το χατήρι ή θα έπρεπε να αρνούμαστε έτσι ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντες τους και με άλλα παραμύθια;

[babyPostAd]Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της επανάληψης, οπότε μην εκπλήσεστε με την εμμονή τους σε συγκεκριμένα βιβλία ή παραμύθια. Είναι ο μόνος τρόπος για να απορροφήσει ο εγκέφαλος τους την ιστορία και να εξικοιωθούν με τη γλώσσα. Έρευνα έδειξε ότι όταν ακούν πολλές φορές την ίδια ιστορία τα βοηθάει να κατανοήσουν το νόημα των λέξεων καλύτερα. Τα βοηθάει, λοιπόν, να επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους. Επίσης αρέσει στα παιδιά να ξέρουν την ιστορία και τι ακολουθεί και να μπορούν να «συνεισφέρουν» ολοκληρώνοντας την πρόταση. Είναι όπως εμείς οι μεγάλοι προτιμούμε να ξέρουμε τα λόγια ενός τραγουδιού για να μπορούμε να συμμετέχουμε όταν το τραγουδάνε. Η επανάληψη, λοιπόν, βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της αντίληψης!

Η επανάληψη ως καταπραϋντικό

Στα νήπια αρέσει η ρουτίνα. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο διάβασμα αλλά και στα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, τα ποτήρια που χρησιμοποιούν, τη διαδρομή για την παιδική χαρά, κ.ο.κ. Τα νήπια αναζητούν τη ρουτίνα και την ομαλότητα στην καθημερινότητα τους. Ως εκ τούτου το να ακούνε την ίδια ιστορία είναι κάτι που τα ηρεμεί. Είναι όπως το μπάνιο ή το μπιμπερό. Τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Ξέρουν τι να περιμένουν και τι ακολουθεί. Κατ’ επέκταση τα βοηθάει να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν. Οπότε μην φαντάζεστε ότι είναι θέμα εμμονής! Είναι θέμα ρουτίνας και αίσθηση ασφάλειας.

Μην φοβάστε την επανάληψη αλλά φροντίστε να διευρύνετε τους ορίζοντες του.

Μην αρνείστε να επαναλάβετε την ίδια ιστορία εφόσον αυτό σας ζητάει το παιδί σας – ακόμη και εάν έχετε πραγματικά σιχαθεί να διαβάζετε τις ίδιες γραμμές, τις ίδιες λέξεις ξανά και ξάνα, αυτές τις γραμμές, αυτές τις λέξεις που στο παρελθόν λατρεύατε!

Για να μπορέσετε, όμως, να διευρύνετε και τους ορίζοντες του παιδιού πρέπει να βρείτε “κόλπα” για να καταφέρετε να εισάγετε νέες ιστορίες στη ρουτίνα σας.

Μια ιδέα είναι να κάνετε συμφωνία με το παιδί σας έτσι ώστε να διαβάζετε δύο ιστορίες κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, μια που επιλέγει το ίδιο και μια που θα επιλέξετε εσείς.

Πηγή:  4moms.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια για τα παιδιά μας;

Τι πρέπει να προσέξετε με τα παιδικά παραμύθια

Το εγκληματικό στοιχείο στα παραμύθια.Κάνουν καλό στην παιδική ψυχή;