Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία των χρημάτων

Η οικονομική κρίση στην οποία βρισκόμαστε όλοι σήμερα, ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πρώτα τη δική μας στάση απέναντι στα οικονομικά και να δούμε με προσοχή τα μηνύματα που περνάμε στα παιδιά μας.

Όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή, από τους γονείς μας, ότι τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δένδρα, αλλά αποκτώνται με την εργασία μας. Αφού λοιπόν πρώτα ξεκαθαρίσουμε τη δική μας προσωπική στάση απέναντι στα χρήματα, είναι καλό να αρχίσουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, από μικρή ηλικία, την αξία των χρημάτων.

Ας αρχίσουμε μαθαίνοντάς τα να τα ξεχωρίζουν. Να γνωρίζουν τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και σιγά σιγά να μάθουν να μετρούν και να παίρνουν σωστά τα ρέστα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι, σαν γονείς, να εννοούμαι πάντα αυτό που λέμε. Δηλαδή, αν λέμε στα παιδιά μας «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία» και ακούσει κάποιο διάλογό μας για το πόσο άσχημα είμαστε γιατί δεν μπορέσαμε να αγοράσουμε ένα πολύ όμορφο και ακριβό ζευγάρι παπούτσια, το παιδί μπερδεύεται και δεν ξέρει ποιο από τα δύο μηνύματα είναι το σωστό.

Επίσης οι πολλές πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας και το να αγοράζουμε συνέχεια παιχνίδια ή ρούχα στα παιδιά μας είναι πολύ κακό παράδειγμα. Το παιδί μας θα γίνει απαιτητικό, θα θέλει όλο και περισσότερα πράγματα χωρίς να ενδιαφέρεται που οι γονείς βρίσκουν τα χρήματα. Μην ξεχνάμε ότι οι γονείς και ο τρόπος ζωής τους, είναι το πρότυπο κάθε παιδιού.

Μια βραδιά στο σπίτι, όπου όλοι μαζί θα μαγειρέψουν διασκεδάζοντας, χωρίς να αγοραστεί έτοιμο φαγητό απ’ έξω, είναι καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας. Προσοχή χρειάζεται και με το χαρτζιλίκι τους. Φυσικό είναι στην αρχή να κάνουν λάθος και να ξοδεύουν τα χρήματά τους όλα αμέσως.

Μην βιαστείτε να του συμπληρώσετε τα χρήματα της εβδομάδας του. Ήρεμα, εξηγήστε του ότι πρέπει να προσέξει πως θα διαχειριστεί τα χρήματά του για όλη την εβδομάδα του. Αυτό, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο παιδί. Η αποταμίευση είναι ένας σωστός τρόπος διαχείρισης των χρημάτων.

Συζητήστε με το παιδί, ότι πρώτα πληρώνουμε τους λογαριασμούς του σπιτιού, το ενοίκιο, τα τρόφιμα κλπ και όταν μπορούμε, βάζουμε στην άκρη ένα έστω και μικρό ποσό για οτιδήποτε άλλο χρειαστούμε. Μπορούμε να διδάξουμε την αξία του χρήματος στα παιδιά μας και με τις δωρεές. Η αξία της δωρεάς είναι μεγάλη, άσχετα με το ποσό. Το παιδί πρέπει από μικρή ηλικία να μάθει ότι αποτελεί μέρος μιας κοινωνίας, όπου οι άνθρωποι έχουν πολλά προβλήματα, μικρά ή μεγάλα. Η βοήθειά μας είναι πάρα πολύ σημαντική.

Μπορούμε να προσφέρουμε ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι που δεν χρησιμοποιείται πια ή ακόμη λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας σε κάποια οργάνωση που ενδιαφέρει το παιδί μας. Μιλήστε ήρεμα και χωρίς άγχος με το παιδί για τα οικονομικά του σπιτιού, χωρίς όμως να το φορτώνετε με λεπτομέρειες. Μπορείτε να του εξηγήσετε ότι κάθε μήνα έχουμε τα έσοδα του μπαμπά και της μαμάς, έχουμε όμως και τα έξοδα, το ενοίκιο μας, το σούπερ μάρκετ, το τηλέφωνο κλπ. Επίσης : αυτό το μήνα δεν θα αγοράσουμε καινούργια παπούτσια, γιατί έχουμε να πληρώσουμε πολλούς λογαριασμούς, θα τα πάρουμε τον άλλο μήνα.

Με αυτό τον τρόπο το παιδί γίνεται υπεύθυνο χωρίς όμως να έχει άγχος. Όσο πιο γρήγορα ένα παιδί καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ανάγκης, ευχής, επιθυμίας και σπατάλης, τόσο καλύτερα θα προετοιμαστεί για την δική του ενήλικη ζωή και τις επιλογές που θα κάνει.

Διαβάστε ακόμη: