Δικάζοντας το «σύγχρονο» εκπαιδευτικό σύστημα (βίντεο)

Ο Αϊνστάιν είπε κάποτε ότι “Όλοι οι άνθρωποι είναι ιδιοφυΐες, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώνει σ’ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο”.

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει αυτό το βίντεο που “δικάζει” το μοντέλο εκπαίδευσης που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Φυσικά, δεν πρόκειται για κανονική δίκη, αλλά ένα κλιπ/ταινία στο οποίο δείχνει με καυστικό τρόπο πώς το σημερινό σύστημα εκπαίδευσης δεν έχει εξελιχθεί καθόλου, ενώ τα πράγματα γύρω μας αλλάζουν.

Μέρος των “αποδεικτικών στοιχείων” που προσκομίζονται στο “δικαστήριο” είναι παραδείγματα εξέλιξης της τεχνολογίας και της ζωής μας τα τελευταία 150 χρόνια, ενώ αντίστοιχη εξέλιξη δεν έχει ακολουθήσει η Παιδεία. Το αποτέλεσμα είναι η Παιδεία να μην προετοιμάζει τα παιδιά για το μέλλον, αλλά για το παρελθόν!

Στα “κατηγορώ” είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, ενώ όλοι οι γιατροί δίνουν διαφορετικές συνταγές στους ασθενείς τους ανάλογα με την περίπτωση του καθενός, το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει όλους τους μαθητές σαν να είναι ίδιοι. Σαν να έχουν τις ίδιες δυνατότητες, τα ίδια χαρίσματα, τα ίδια όνειρα…

Δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους: