Δύο πειράματα με νερό για παιδιά
Τα παιδιά σας θα πρέπει να μάθουν για τους βασικούς νόμους της φυσικής και της χημείας.
[babyPostAd]Ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσετε την επιστήμη είναι να πειραματιστείτε. Είναι ωραίο για τα παιδιά, καθώς τους ξυπνάει την περιέργεια και το ενδιαφέρον τους για τα επιστημονικά φαινόμενα.
1. Πιπέρι διαφυγής
Για αυτό το πείραμα θα χρειαστείτε:
Νερό
Ενα μπολ
Τριμμένο πιπέρι
Υγρό σαπούνι
Προσθέστε λίγο νερό στο μπολ.
Πασπαλίστε το πιπέρι στο νερό μέχρι να καλύψει την επιφάνεια.
Πάρτε μια μικρή σταγόνα υγρού σαπουνιού και τοποθετήστε το ελαφρώς στο δάχτυλό σας.
Στη συνέχεια, αγγίξτε την επιφάνεια του νερού με το δάχτυλό σας.
Όταν κάνετε αυτό το τελευταίο βήμα, θα δείτε πώς το πιπέρι κινείται γρήγορα μακριά από το σημείο όπου το σαπούνι αγγίξει.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα μόρια του νερού συνδέονται με δεσμούς. Αυτό επιτρέπει στο επιφανειακό στρώμα να έχει μια ελαφριά ουσία πάνω του.
Αυτό ονομάζεται επιφανειακή τάση και είναι αυτό που επιτρέπει στo πιπέρι να επιπλέει. Στη συνέχεια, το απορρυπαντικό μειώνει αυτή την ένταση παρεμποδίζοντας τις δυνάμεις.
Όταν αυτή η ένταση σπάσει και το πιπέρι δεν έχει κανένα τρόπο να σταθεί, χωρίζετε. Θα πάει είτε προς τα κάτω είτε προς τα άκρα του μπολ.
2. Ουράνιο Τόξο σε ένα μπουκάλι
Θα χρειαστείς:
Ένα διαφανές πλαστικό μπουκάλι
Μέλι
Σιρόπι καλαμποκιού
Σαπούνι για τα πιάτα
Νερό
Αλκοόλ
Χρωστικές τροφίμων
Πρώτον, προσθέστε χρώμα στο σιρόπι καλαμποκιού, στο νερό, στο λάδι και στο αλκοόλ. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικό χρώμα για κάθε υγρό.
Στη συνέχεια, ρίξτε τα υγρά σε μια φιάλη. Ξεκινήστε με το μέλι και συνεχίστε με αυτή τη σειρά: σιρόπι καλαμποκιού, σαπούνι πιάτων, νερό, λάδι και αλκοόλ. Χρησιμοποιήστε μια καλή ποσότητα για να σχηματίσουν ένα καλό στρώμα.
Τα υγρά πρέπει να είναι σε στρώσεις. Προσέξτε να μην τα αναμίξετε. Αποτελούν ένα όμορφο ουράνιο τόξο που μπορείτε να θαυμάσετε στο φως.
Τι συμβαίνει;
Η πυκνότητα είναι ο τρόπος μέτρησης της μοριακής δύναμης σε στερεά, υγρά και αέρια. Κάθε ουσία έχει τη δική της πυκνότητα και αυτό το πείραμα δείχνει διαφορετικές πυκνότητες στοιχείων.
Τα υγρά με περισσότερα μόρια, επομένως μεγαλύτερη πυκνότητα, είναι βαρύτερα. Βυθίζονται στο βάθος χωρίς να αναμιγνύονται με τα άλλα. Άλλα που είναι ελαφρύτερα παραμένουν στην κορυφή.
Πηγή:baby.gr