Ειδικότερα, όπως κατέγραψαν έρευνες για την εμβολιαστική κάλυψη σε γενικό πληθυσμό (δείγμα 2.028 άτομα), γιατρούς (1.077) και φαρμακοποιούς (766), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που διεξήχθησαν το διάστημα 12-23 Δεκεμβρίου 2014, το 22,2% των ερωτηθέντων πολιτών έχουν κάνει εφέτος εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Οσοι δεν εμβολιάστηκαν ανέφεραν σε ποσοστό 50,4% ότι δεν είχαν πειστεί και μόλις το 9,6% είπε ότι δεν γνώριζε ότι συστήνεται. Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,5%) δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, έναντι του 15,8% που ανέφερε ότι κάνει το εμβόλιο κάθε χρόνο. Αρνητική στάση έναντι του εμβολιασμού έχει το 33,2% των ερωτηθέντων.
Το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο δήλωσε ότι έκανε εφέτος το 45,3% των γιατρών, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (27,3%) δεν έχει κάνει ποτέ εμβόλιο. Στην ερώτηση «για ποιον λόγο δεν εμβολιασθήκατε;», οι γιατροί απάντησαν ότι δεν χρειάζεται… Κακή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 12,4% των γιατρών συστήνει τον εμβολιασμό μόνο σε υπερήλικες! Επάρκεια εμβολίων δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών (92,3%). Εφέτος εμβολιάστηκε το 33% των φαρμακοποιών που έχουν και την πλέον θετική άποψη για τον εμβολιασμό (95,9%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, είμαστε προ των πυλών της περιόδου έξαρσης της γρίπης και ήδη έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά κρούσματα της νόσου με εισαγωγή σε εντατική και δύο θάνατοι. Εκκληση στους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι, να εμβολιαστούν απευθύνει μέσω της «Κ» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού, που δηλώνει ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για να εμβολιασθεί εγκαίρως ο πληθυσμός». Η κ. Κρεμαστινού εστιάζει και στον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας, αφενός διότι μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε ευπαθείς ομάδες, αφετέρου διότι εάν νοσήσει χάνεται απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό από τις μονάδες.