Δείτε πώς αναπτύσσονται οι αισθήσεις του νεογέννητου!

αισθήσεις του νεογέννητου

Oι αισθήσεις του νεογέννητου μωρού σας αρχίζουν να ενεργοποιούνται και να κατακλύζονται από τα ερεθίσματά του νέου περιβάλλοντος, καθώς από το σκοτεινό περιβάλλον του ζεστού αμνιακού υγρού, αρχίζει να περιτριγυρίζεται από θορύβους. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται νέες συνδέσεις στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του.

Η αίσθηση που δέχεται το μεγαλύτερο ερέθισμα είναι η όραση, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Το μωρό μπορεί να εστιάσει σε μία απόσταση 25 εκατοστών. Η όραση του μωρού σας είναι λίγο θολή και έλκεται εύκολα από απλά σχήματα με χρώματα που δημιουργούν αντιθέσεις. Επίσης, εστιάζει σε έντονα γεωμετρικά σχήματα με ευδιάκριτα περιγράμματα και αιχμηρές γωνίες. Ανάμεσα στα σχήματα και αντικείμενα, που είναι τοποθετημένα κοντά του, έλκεται περισσότερα από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Αρχικά, χρησιμοποιεί το περίγραμμα του προσώπου σας και το σχήμα του κεφαλιού και των μαλλιών σας και στους τρεις μήνες θα μπορεί να διακρίνει το σχήμα των ματιών, της μύτης και του στόματός σας.

Η αίσθηση της ακοής έχει αναπτυχθεί καλά πριν τη γέννηση του παιδιού σας. Η ανθρώπινη φωνή, ειδικά της μητέρας, το ελκύει περισσότερο. Του αρέσει να σας ακούει να μιλάτε και το εντυπωσιάζουν οι αλλαγές στο ρυθμό και τον τόνο της φωνής σας. Το μωρό σας είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη φωνή σας από τη στιγμή που γεννιέται, αφού του θυμίζει την οικεία φωνή που άκουγε όσο ήταν στη μήτρα. Έτσι, παρόλο που δεν έχει ξαναδεί το πρόσωπό σας, η φωνή σας το καθησυχάζει στο νέο του περιβάλλον!

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματος του μωρού σας και μπορεί να αντιληφθεί την παραμικρή αλλαγή στη θερμοκρασία και το πιο απαλό άγγιγμα!  Το γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα μητρικό χάδι, το άγγιγμα των δαχτύλων σας και το απαλό μασάζ του μεταφέρουν μία αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας και ενισχύουν τη σχέση σας μαζί του!

Λεωνίδας Κάλφας για το babyradio

Διαβάστε ακόμη: