Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε συνηθισμένες συμπεριφορές τρίτων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας!

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε συνηθισμένες συμπεριφορές τρίτων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας!

Από τον άγνωστο που σας δίνει συμβουλές στην στάση του λεωφορείου μέχρι την πεθερά σας που κουβαλάει στο σπίτι κακόγουστα δώρα που ξέθαψε από το πατάρι, όλοι οι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις παρεμβάσεις των άλλων στην εγκυμοσύνη σας!

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε συνηθισμένες συμπεριφορές τρίτων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, ώστε να μην σας στρίψει από το άγχος και τα νεύρα!

1) Το πιάσιμο της κοιλιάς: Νιώθετε σαν, αντί για μωρό, να κυοφορείτε έναν μαγνήτη που τραβά τα χέρια, γνωστών και αγνώστων, στην κοιλιά σας. Αυτή η συνήθεια, ωστόσο, είναι αρκετά εκνευριστική, ειδικά εάν συνοδεύεται από σχόλια τύπου είναι πολύ μεγάλη, πολύ μικρή, πολύ ψηλά, πολύ χαμηλά κτλ. Οι ίδιοι, μάλιστα, άνθρωποι που χαϊδεύουν απρόσκλητοι την κοιλιά σας δεν διστάζουν να σας ενημερώσουν χαμογελώντας ότι τα οπίσθιά σας έχουν γίνει πιο τροφαντά, η περιφέρειά σας πιο γυναικεία, το στήθος πιο θελκτικό […] ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να κλείνουν τα μάτια και να μαντεύουν το φύλο του μωρού.

Αντιμετώπιση: Εάν το να αγγίζουν την κοιλιά σας σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, μην διστάσετε να το πείτε. Υπάρχει ο ξεκάθαρος τρόπος (π.χ. «Ξέρω ότι είναι πειρασμός να πιάσεις την κοιλιά μου, αλλά παρακαλώ μην το κάνεις), ο παιχνιδιάρικος (π.χ. «Όχι αγγίγματα παρακαλώ, το μωρό κοιμάται»), ο έμμεσος (π.χ. να στρίψετε για να αποφύγετε το χάδι και στην συνέχεια να πιάσετε εσείς χαμογελώντας την κοιλιά του άλλου) και ο άμεσος (π.χ. να βγάλετε το χέρι από την κοιλιά σας και να το επιστρέψετε στην δική του κοιλιά). Μην ντραπείτε! Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει κάνει καν την κίνηση χωρίς πρώτα να ρωτήσει! Τέλος, στα σχόλια για το μέγεθος σας πείτε χαμογελώντας: «Ο γιατρός μου είναι πολύ ευχαριστημένος με το μέγεθος και την ανατομία μου. Ευχαριστώ που ενδιαφέρεστε»!

2) Οι συμβουλές του αγνώστου: Έρχεται ακάλεστος από την άλλη άκρη του δρόμου και ξεκινά να παριστάνει το γιατρό. «Το κινητό στέλνει στο έμβρυο ραδιοκύματα», «τα τακούνια θα σου προκαλέσουν φλεβίτη», «το φραπέ θα κάνει το μωρό να φέρνει τούμπες από την υπερένταση» κτλ.

Αντιμετώπιση: Χαμογελάστε, πείτε «ευχαριστώ» και στην συνέχεια αγνοήστε τον. Εάν, όμως, κάτι απ’ όσα είπε σας ανησύχησε μην το αφήσετε να σας τρώει, συζητήστε το με τον γιατρό ή τη μαία σας.

3) Η επικριτική πεθερά: Βρήκε τα σκοροφαγωμένα εμπριμέ ρουχαλάκια του γιόκα της στο πατάρι και τα έφερε για την «προίκα» του μωρού, σας δίνει συνεχώς συμβουλές ξεκινώντας με την φράση «εμείς στον καιρό μου δεν…» και γενικά συμπεριφέρεται λες και μόλις γεννήσετε θα σας πάρει το μωρό γιατί εκείνη ξέρει καλύτερα πώς να μεγαλώσει «έναν λεβέντη»!

Αντιμετώπιση: Συζητήστε με τον σύντροφό σας πόσο θέλετε να ανακατεύονται στην οικογενειακή σας ζωή οι γονείς σας. Θέστε ξεκάθαρα όρια και μη διστάζετε να πείτε ευγενικά πως οι εποχές έχουν αλλάξει. Ωστόσο, μην την αποκλείσετε τελείως από την εγκυμοσύνη και, αργότερα, από το εγγόνι της. Δίνετέ της τα υπερηχογραφήματα να τα βλέπει και να τα κορνιζάρει, αφήστε την να ρωτάει και να δείχνει το ενδιαφέρον της και, γενικά, αφήστε την να εμπλακεί. Εάν έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει δεν θα προσπαθεί κάθε τόσο να χώνει την μύτη της.

Είμαι έγκυος και μου μυρίζουν τα πάντα! Τι φταίει;

4) Η φίλη χωρίς κατανόηση: Δεν έχει παιδιά και δεν σκοπεύει να αποκτήσει στο άμεσο μέλλον. Θεωρεί πως τίποτα στην συμπεριφορά σας δεν θα πρέπει να αλλάξει και συνεχώς σας λέει: «ελπίζω να μην γίνεις και εσύ μία από αυτές τις ενοχλητικές μαμάδες που μιλούν συνεχώς για τα παιδιά τους». Ακόμη, δεν καταλαβαίνει γιατί δεν θέλετε να πάτε στα μπουζούκια και γιατί πλέον δεν ξοδεύετε τον μισό σας μισθό σε τακούνια.

Αντιμετώπιση: Μιλήστε μαζί της για όλες τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνετε. Να είστε ειλικρινής και να της πείτε πως πολλά πράγματα αναγκαστικά θα αλλάξουν: ο ελεύθερος χρόνος θα περιοριστεί, τα άσκοπα έξοδα θα μειωθούν και, ναι, είναι πιθανό να φεύγετε στα μισά της ταινίας γιατί το μωρό ανέβασε πυρετό. Ωστόσο, βρείτε χρόνο για να βρεθείτε και να νιώσετε όπως παλιά. Κάντε το, όμως, βρίσκοντας μια μέση λύση μεταξύ του να επισκέπτεστε μαγαζιά με μωρουδιακά και του ολονύχτιου clubbing, ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο ή μια έξοδος για καφέ είναι ό,τι πρέπει! Και φυσικά, εάν πιάσετε τον εαυτό σας να μιλάει συνεχώς για το μωρό, απλά αλλάξτε θέμα!

5) Ο σαλιάρης: Μπορεί να μην σας παραχωρήσει την θέση του στο λεωφορείο αλλά θα περάσει ολόκληρη της διαδρομή κοιτώντας την στρογγυλή κοιλιά σας, τα γεμάτα σας οπίσθια και τα φουσκωμένα σας στήθη. Είναι το άτομο εκείνο που θα πει: «Νομίζω πως μια έγκυος γυναίκα είναι πολύ sexy», εάν δηλαδή καταφέρει να σηκώσει την γλώσσα του που κρέμεται λιγούρικα στο πάτωμα!

Αντιμετώπιση: Ρίξτε του ένα βλοσυρό βλέμμα και πείτε του «Σας ξέρω; Συγγνώμη που ρωτάω αλλά συνεχώς με κοιτάζετε». Εάν σας πετύχει σε μέρα που τα νεύρα σας είναι κουρέλι πείτε του «Ναι, είμαι έγκυος, όχι απλά χοντρή. Ποιο είναι το πρόβλημα;». Ωστόσο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να στυλώσετε κι εσείς το βλέμμα σας πάνω του επικριτικά. Δεν μπορεί κάποια στιγμή θα σταματήσει!

6)Η miss τέλεια: Η έγκυος γειτόνισσα που εγκυμονεί όπως αναπνέει! Δεν υποφέρει από ναυτίες, πόνους στην πλάτη, αιμορροΐδες, πρήξιμο στους αστραγάλους. Είναι πάντα χαμογελαστή, χτενισμένη, βαμμένη, ανεβασμένη σε ψηλοτάκουνα και μες στην ενέργεια. Φτάνει στο νοσοκομείο και γεννά φυσιολογικά, χωρίς φάρμακα, χωρίς πολλούς πόνους και μετά από 10 μέρες έχει γυρίσει στα παλιά της κιλά. Το μωράκι της βγαίνει από μιας αρχής ροδαλό, χωρίς ακμή, χνούδι, παίρνει 10 στο Apgar test, κοιμάται 4 συνεχόμενες ώρες κάθε νύχτα, δεν υποφέρει από κολικούς και γενικά δεν την ταλαιπωρεί ποτέ! Και το χειρότερο: Δεν διστάζει να σας το πει ακόμα κι όταν σας βλέπει άυπνη, κουρασμένη και ταλαιπωρημένη.

Αντιμετώπιση: Μην μπαίνετε σε κατάσταση ανταγωνισμού και μην προσποιήστε πως τα πράγματα κυλάνε τέλεια και για εσάς. Μιλήστε ανοιχτά για όσα βιώνετε και θα δείτε πως σιγά σιγά θα αρχίσει κι εκείνη να αποκαλύπτει τις δυσκολίες της. Εάν όχι, τουλάχιστον θα καταλάβει πόσο «σκύλα» ακούγεται και θα σταματήσει να σας προκαλεί να της ρίξετε μπουνιά στα μούτρα!

7) Η «ήρθε το τέλος»: Είναι ήδη μητέρα και σε κάθε ευκαιρία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τοκετό της, τις μεταγεννητικές επιπλοκές της, τις πληγωμένες θηλές της κτλ. Επίσης, χαίρεται να λέει πως όταν το μωρό γεννηθεί θα έχει έρθει κι επίσημα το τέλος της σχέσης σας με τον σύντροφό σας, τους φίλους σας, της καριέρας σας και δεν θα διαστάσει να φωνάζει «Αποχαιρέτα το sex», «Πες αντίο στην παλιά σου σιλουέτα», «Βρες μια εργένισσα φίλη σου να της χαρίσεις τα Manolo σου» κτλ.

Αντιμετώπιση: Βαθιές ανάσες για χαλάρωση και αυθυποβολή ελπίδας πως θα την διαψεύσεις. Άλλωστε δεν είναι κάθε εγκυμοσύνη καρμπόν ούτε βιώνει κάθε άνθρωπος τις ίδιες αλλαγές στις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές του σχέσεις. Φυσικά, μην τολμήσετε να χαρίσετε τα γοβάκια σας. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή θεωρήσετε πως δεν είναι πια πρακτικά, θα μπορείτε να τα θαυμάζετε. Τέλος, μην ρωτάτε την συγκεκριμένη γυναίκα τίποτα που δεν θα θέλατε να μάθετε. Εάν, φυσικά, μιλάει για τις εμπειρίες της χωρίς να την έχετε προτρέψει πείτε της πως είστε ήδη αρκετά αγχωμένη και με το να σας τρομάζει το κάνει χειρότερο! Πιθανότατα έχει ξεχάσει πως ήταν να βρίσκεται στην θέση σας και θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σας!

Πηγή: happyparenting.gr

Διαβάστε ακόμη:

20 μαμάδες εξομολογούνται:«Η στιγμή που κατάλαβα ότι είμαι έγκυος»

Είμαι έγκυος, κάνει να κολυμπήσω στη θάλασσα;