Δείτε το μυστικό για το ανοιξιάτικο καθάρισμα του σπιτιού!

messy-closet

Το περιβάλλον μας έχει έναν απίστευτο αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε, και η ακαταστασία μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κατάθλιψη – έτσι τον ανοιξιάτικο καθάρισμα δεν φαίνεται μόνο όμορφα, αλλά μας κάνει να νιώθουμε και όμορφα!

Όπως κάποιες συγκεκριμένες μέρες μας θυμίζουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, η αρχή της άνοιξης μου θυμίζει οτι ήρθε η ώρα για να κάνω μια γενική στο σπίτι.

Η συνήθεια της ανοιξιάτικης καθαριότητας δεν είναι νέα – σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τις ρίζες της στη θρησκεία. Οι Εβραίοι συνήθιζαν να καθαρίζουν σχολαστικά τα σπίτια τους πρίν από το  εβραϊκό Πάσχα, ενώ επίσης οι Χριστιανοί έχουμε ως παράδοση να κάνουμε μια γενική καθαριότητα στα σπίτια μας την περίοδο ανάμεσα στην Κυριακή των Βαΐων και την Κυριακή του Πάσχα. Η συνήθειες αυτές βέβαια δημιουργήθηκαν εξαιτίας του τρόπου θέρμανσης των σπιτιών κατά τα παλαιότερα χρόνια.

Σήμερα, μολονότι τα σπίτια μας ζεσταίνονται με τρόπους που δεν προκαλούν τόση βρωμιά στο σπίτι, η συνήθεια για το ανοιξιάτικο καθάρισμα έχει παραμείνει ζωντανή. 

Συνήθως, η γενική που κάνουμε περιλαμβάνει καθάρισμα των εξωτερικών χώρων του σπιτιού (μπαλκόνια,τζάμια, αυλές) καθώς και καθάρισμα όσων δεν μπορούν να γίνονται συχνα (κουρτίνες, χαλιά). Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η τακτοποίηση και η οργάνωση!

Προτού ξεκινήσετε να βρίσκετε τρόπους για να τακτοποιήσετε ακόμη περισσότερα πράγματα στο λίγο αποθηκευτικό χώρο που έχετε, σκεφτείτε τι αποθηκεύετε και γιατί. Χρειάζεστε όντως αυτά τα 12 χειμωνιάτικα καπέλα και τις 5 θερμικές κουβέρτες σας;

Εγώ συνηθίζω να κρατάω πάντα μια τσάντα στο κάτω μέρος της ντουλάπας μου για όλα τα ρούχα που είναι εκτός μόδας και δεν πρόκειται να τα ξαναφορέσω, ή για όσα δεν μου κάνουν πια, καθώς και ένα μεγάλο κουτί για παιχνίδια που δεν αρέσουν  πλέον στα παιδιά μου ή απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, με σκοπό να τα δωρίσω κάπου.

Είναι γνωστό πώς τη σήμερον εποχή οι αγορές μας δεν βασίζονται στο τι χρειαζόμαστε, αλλά στο πώς μας κάνει να νιώθουμε μια αγορά. Το αποτέλεσμα όμως της υπερκατανάλωσης αυτής είναι ένα σπίτι γεμάτο με πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, που δεν τα θέλουμε και που απλά μας πιάνουν χώρο. 

Αυτήν την άνοιξη λοιπόν, εμπιστευτείτε περισσότερο τους ερευνητές! Καθαρίστε το σπίτι σας, πουλήστε ή δωρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε πια και επανεξετάστε τις μελλοντικές σας αγορές!

Σκεφτείτε το ως τη γενική καθαριότητα του μυαλού, του σώματος και της ψυχής σας!

Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Μετάφραση από theguardian.com

Διαβάστε ακόμη:

Έξυπνα tips για να κάνετε το καθάρισμα παιχνιδάκι! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

6 Κόλπα της Γιαγιάς για Τέλειο Καθάρισμα

Έξυπνες συμβουλές που θα κάνουν το καθάρισμα του σπιτιού σας ακόμη πιο εύκολο!