Δείτε τρόπους για να προτιμά το παιχνίδι από τις οθόνες

Δείτε τρόπους για να προτιμά το παιχνίδι από τις οθόνες

Αναμφίβολα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να πείσετε το μικρό σας ότι το παιχνίδι είτε σε εξωτερικό χώρο είτε στο σπίτι σας έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τα βιντεοπαιχνίδια, τα κινούμενα σχέδια ή τα βιντεάκια στον υπολογιστή σας.

Και ειδικά στην εποχή μας που τα παιδιά μοιάζουν να ξέρουν να χειρίζονται αυτές τις συσκευές ή να ανακαλύπτουν τα βιντεάκια που θέλουν στο διαδίκτυο από τη νηπιακή ηλικία.

Ωστόσο, επειδή το παιχνίδι είναι κομβικό τόσο για την ανάπτυξή του – διανοητική και σωματική – όσο και για την κοινωνικοποίησή του, εφαρμόστε μερικά από τα παρακάτω tips για να το απομακρύνετε από τις κάθε είδους οθόνες ή τουλάχιστον να περιορίσετε τη χρήση τους.

7 αντικείμενα που αρέσουν στα παιδιά περισσότερο από τα παιχνίδια τους!

  1. Οργανώστε συναντήσεις για παιχνίδι με άλλα συνομήλικα παιδιά γιατί το παιχνίδι έχει πάντα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν συμμετέχουν δύο ή παραπάνω άτομα. Αν είναι δύσκολο να καλέσετε άλλα παιδιά στο σπίτι ή αν το μικρό σας είναι μοναχοπαίδι, είναι καλύτερο να βρίσκετε χρόνο για να παίζετε μαζί του.
  2. Δημιουργήστε γωνιές δημιουργικότητας στο δωμάτιό του, π.χ. ένα σημείο με υλικά χειροτεχνίας, μια παιδική βιβλιοθήκη στο ύψος του, ένα κουτί με τουβλάκια και ένα δεύτερο με μουσικά όργανα, στα οποία θα έχει εύκολη πρόσβαση. Έτσι θα του δώσετε ερεθίσματα να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό και φυσικά να έχει επιλογές.
  3. Μια καλή ιδέα είναι να συμμετέχει το παιδί σας σε κάποια δραστηριότητα ή σε κάποιο ομαδικό άθλημα. Είναι μια ευκαιρία για φυσική άσκηση, για κοινωνικοποίηση και για κατάκτηση νέων δεξιοτήτων αλλά και για παραμονή εκτός σπιτιού και μακριά από οθόνες.
  4. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις οθόνες ως «νταντάδες». Είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει κάποιες φορές, αλλά για να περιορίσετε τη χρήση τους, πρέπει αφενός να μην επαναπαύεστε ότι το παιδί σας θα μείνει ήσυχο μόνο μπροστά στον υπολογιστή, αφετέρου να θέσετε όρια στο χρόνο που τις χρησιμοποιεί.

Πηγή: altsantiri.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη

Αισθητηριακό παιχνίδι: Ένα κουτί γεμάτο γνώση και διασκέδαση!