Δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων για βρέφη 0-6 μηνών

Δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων

Αφιερώστε  χρόνο στο μωρό σας και βοηθήστε το να βελτιώσει τις δεξιότητες του.

ΑΚΟΗ

Α. Ακουμπήστε το μωρό σας στο ριλάξ και κουνήστε μια κουδουνίστρα στα αριστερά και μετά στα δεξιά του. Μιλήστε του με απαλή, γλυκιά φωνή, καθώς επαναλαμβάνετε την κίνηση και στις δύο πλευρές και αφήστε το να αναζητήσει τον ήχο.

Β. Όταν το μωρό σας κοιτά, μιλήστε του χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τόνους φωνής. Παρακολουθήστε τις εκφράσεις του προσώπου του καθώς του μιλάτε, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται όλες τις φωνές σας.

ΜΙΜΗΣΗ

Κρατήστε το μωρό σας όρθιο, ώστε να μπορεί να σας κοιτά στο πρόσωπο. Βγάλτε τη γλώσσα σας όσο πιο πολύ μπορείτε, επαναλάβετε αργά αργά 5-6 φορές. Παρατηρήστε κάθε κίνηση που κάνει το παιδί σας. Θα του πάρει χρόνο, αλλά σταδιακά θα αρχίσει να σας μιμείται.

ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙΑ

Τοποθετήστε το μωρό σας ανάσκελα σε μια μαλακή κουβέρτα. Κρατήστε τα χέρια του και μετρήστε: «ένα, δύο, τρία, πάνω». Τραβήξτε το απαλά μέχρι να φτάσει σε καθιστή θέση, μετά σπρώξτε το απαλά μέχρι να ξαπλώσει και πάλι. Επαναλάβετε την άσκηση για να ενισχύσετε τους μύες στο λαιμό του.

ΚΛΩΤΣΙΕΣ

Στα μωράκια αρέσει πολύ να κλωτσάνε τα ποδαράκια τους, εκμεταλλευτείτε το. Τοποθετήστε το μωρό σας ανάσκελα σε μια κουβέρτα στο πάτωμα και βάλτε ένα πλαστικό μπολ ή ένα μαξιλάρι σε απόσταση που φτάνει με τα ποδαράκια του. Κατευθύνετε τα ποδαράκια του στην αρχή ώστε να ακουμπήσουν το αντικείμενο που έχετε βάλει όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να το βρίσκει μόνο του και επαινέστε το κάθε φορά που τα καταφέρνει.

ΤΕΝΤΩΜΑ

Τοποθετήστε ένα αγαπημένο του παιχνίδι σε πολύ κοντινή απόσταση και αφήστε το να τεντωθεί ώστε να το ακουμπήσει.

ΠΙΑΣΙΜΟ

Βάλτε το δάχτυλο σας στη μια παλάμη του παιδιού και νιώστε το να το σφίγγει από τον πρώτο κιόλας μήνα. Επαναλάβετε πολλές φορές κάθε μέρα και στα δύο χέρια.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ

Στα μωρά αρέσει να παρατηρούν αντικείμενα σε κίνηση. Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά στο μπαλκόνι ή κοντά στο παράθυρο και αφήστε το να δει τα κλαδιά των δέντρων που κουνιούνται από τον αέρα, τα αυτοκίνητα που περνούν, τα πουλάκια που πετούν. Ταυτόχρονα περιγράφετε με απαλή φωνή στο μωρό σας όλα όσα βλέπει.

ΑΡΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Τα μωράκια θέλουν να πιάνουν ο,τιδήποτε βλέπουν. Βάλτε διάφορα αντικείμενα κατάλληλα για το μωρό σε μια κουβέρτα και παρατηρήστε πόσα από αυτά θα σηκώσει και για πόση ώρα.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ

Κρατήστε το μωρό όρθιο ώστε να σας βλέπει. Ξεκινήστε να του λέτε μια ιστορία, σταματήστε. Περιμένετε μέχρι να κάνει κι αυτό έναν ήχο. Όταν τελειώσει, είναι η σειρά σας να μιλήσετε και πάλι. Επαναλάβετε πολλές φορές.

ΚΛΕΙΔΙΑ

Τοποθετήστε το μωρό σας σε μια μαλακή κουβέρτα και κουνήστε τα κλειδιά σας αργά αργά, πάνω κάτω (από το κούτελο μέχρι το στομάχι του μωρού), δεξιά και αριστερά, ακόμα και πίσω από το κεφάλι του και αφήστε το να παρακολουθεί τις κινήσεις.

ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΦΩΣ

Όταν το μωρό σας έχει αποκτήσει την ικανότητα να εστιάζει, χρησιμοποιήστε ένα φακό σε ένα δωμάτιο σκοτεινό. Φωτίστε διάφορα σημεία του τοίχου και αφήστε το να παρακολουθεί το φως.

Διαβάστε ακόμη:

Βασικά ορόσημα και δεξιότητες παιδιών 1–2 ετών. Πότε να ανησυχήσω;