Δραστηριότητες για να ενισχύσετε την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών σας

To παιδί σας γυρνά από το σχολείο και δεν θέλει να συζητήσει τίποτα μαζί σας όσο και αν έχετε προσπαθήσει; Ίσως θα πρέπει να προσπαθήσετε αρχικά να το αφήσετε να χαλαρώσει έτσι ώστε να πάρει τον χρόνο του και μετά να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας προκειμένου το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με έναν τρόπο που θα είναι και για εκείνο ευχάριστο και όχι αγγαρεία. Όλες οι παρακάτω δραστηριότητες όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε στοιχεία από την καθημερινότητα του παιδιού σας εκτός σπιτιού αλλά και θα συντελέσουν στην ενίσχυση τη αυτοεκτίμησης του, της αίσθησης αυτοαποτελεσματικότητας και στην έκφραση και επεξεργασία συναισθήματος.Ακολουθούν μερικές ιδέες:

    

Κάποιες ιδέες :

Φτιάχνετε με αυτά ένα ορθογώνιο βάζοντας τα ανά 3-4 ανά σειρά.Όταν σχηματιστεί ένα μεγάλο ορθογώνιο τότε μπορείτε να πάρετε μια παιδική σβούρα ή ένα ζάρι και να παίξετε “το παιχνίδι των συναισθημάτων¨(μπορείτε να το παίξετε και μαζί με τον μπαμπά ή τα αδέρφια). Εκεί ο κάθε παίκτης ρίχνει την σβούρα και ανάλογα ποιο συναίσθημα πετύχει μπορεί να πει τι του συνέβη μέσα στην εβδομάδα και τον έκανε να αισθανθεί έτσι. Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο πατέρας πέτυχε το συναίσθημα “θυμωμένος”.Θα μπορούσε να μοιραστεί με την οικογένεια του κάποιο περιστατικό στην δουλειά ή στον δρόμο κ.α. –

Άλλος τρόπος θα μπορούσε να είναι να κρατήσετε αρχείο με όλες τις ζωγραφιές και να τις χρησιμοποιείτε όταν προκύπτει κάτι στην οικογένεια καλό ή άσχημο ή όταν θέλετε να συζητήσετε. Για παράδειγμα πριν τον ύπνο θα μπορούσε το κάθε μέλος της οικογένειας να διαλέξει το συναίσθημα της ημέρας τραβώντας μπροστά του το κατάλληλο χαρτί ή κολλώντας το μεbluetagστον τοίχο. Αν λοιπόν το παιδί επιλέξει το συναίσθημα της λύπης είναι σημαντικό αντί να το αποθαρρύνετε (λέγοντας του να μην στενοχωριέται) να το αποδέχεστε και να βοηθάτε το παιδί να εκφράσει πλήρως αυτό που βίωσε.Μπορεί για παράδειγμα να μην κέρδισε στο ποδόσφαιρο που έπαιζε με τα παιδιά. Δείξτε κατανόηση για το συναίσθημα της λύπης και της αποτυχίας,μοιραστείτε μαζί του δικές σας αποτυχίες και τονίστε του ότι η εξάσκηση είναι το κλειδί για να βελτιώσει αυτήν την ικανότητα μέχρι εκεί που ο ίδιος μπορεί και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’όλα.

Μέσα από την δραστηριότητα αυτή, δίνεται η δυνατότητα στον γονέα να κατανοήσει και καταγράψει τι φοβίζει το παιδί,τι το κάνει να θυμώνει,τι το ευχαριστεί. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να καταλάβει ότι ενώ μια φορά μια κατάσταση μας φέρνει αρνητικά συναισθήματα,κάποια άλλη στιγμή μας φέρνει ευχάριστα. Για παράδειγμα στην περίπτωση του οδοντιάτρου,αν συνήθως φοβάται και δεν θέλει να πάει,αυτή η δραστηριότητα θα το βοηθήσει να θυμηθεί και ευχάριστες στιγμές που έχει βιώσει εκεί.

Να θυμάστε:

Χριστίνα Γρηγορέα, Ψυχολόγος Msc

Πηγή:thekids.gr