Εάν το μωρό σας δεν περπατάει μέχρι αυτήν την ηλικία θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας!

Εάν το μωρό σας δεν περπατάει μέχρι αυτήν την ηλικία θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας!

Τα πρώτα ορόσημα που έχουν τα παιδιά σας είναι πολύ χαριτωμένα, έτσι δεν είναι; Την πρώτη φορά που το μωρό σας, γυρίζει μόνο του ή στέκεται ή κάθεται, κάνει τους γονείς του τόσο περήφανους!  Αλλά το μεγαλύτερο από όλα αυτά; Το περπάτημα!

Όταν αναμένετε τα πρώτα βήματα του μικρού σας, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε πότε πρέπει να τα κάνουν, τι είναι φυσιολογικό και σε ποια ηλικία θα πρέπει να εξετάσετε οποιαδήποτε παρέμβαση. Αυτά τα ερωτήματα μάστιζαν τον σύζυγό μου και εμένα με το πρώτο μας παιδί, που δεν περπατούσε μέχρι τους 18 μήνες. Το νηπιαγωγείο δεν το πήρε αυτό ελαφρά τη καρδία, υπονοώντας ότι θα έμενε πίσω και δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει τα άλλα παιδιά. Μετά από έναν ξέφρενο γύρο εξετάσεων και συναντήσεων με ειδικούς, ανακαλύψαμε την αλήθεια. Μέχρι τη στιγμή που ήρθε στη ζωή το μωρό νούμερο 2 και ακολουθούσε τις ίδιες συνήθειες, ήμασταν προετοιμασμένοι με πολύ καλύτερες πληροφορίες – και θα έπρεπε να είσαι και εσύ!

Σύμφωνα με το Baby Center, τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα “κάπου μεταξύ 9 και 12 μηνών και περπατούν καλά μέχρι να είναι 14 ή 15 μηνών”. Αν όμως το παιδί σας χρειαστεί λίγο περισσότερο, μην ανησυχείτε. «Ορισμένα απόλυτα φυσιολογικά παιδιά δεν περπατούν μέχρι να είναι 16 ή 17 μηνών». Θα πρέπει να ανησυχείτε, ωστόσο, αν δεν περπατούν στους 18 μήνες, όχι πριν.

Αν είστε ανήσυχη για το περπάτημα του μωρού σας ή απλά θέλετε να προσπαθήσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία επειδή είστε τόσο ενθουσιασμένη, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά βήματα:

  1. Εξασκηθείτε στο περπάτημα με το μωρό σας κρατώντας το όρθιο.
  2. Δώστε χώρο στο μωρό σας ώστε να μπορέσει να πιαστεί και να σηκωθεί μόνο του με ασφάλεια
  3. Κρατήστε το όρθιο και δείτε πόσο χρόνο μπορεί να ισορροπήσει – στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι προσγειώνεται με ασφάλεια όταν πέσουν.
  4. Κάντε το περπάτημα παιχνίδι, προσφέροντας επαίνους για την επιτυχία του.
  5. Ενθαρρύνετε το περπάτημα τοποθετώντας το μωρό σας πίσω σε μια όρθια (όχι καθιστή) θέση.

Να είστε υπομονετικοί, να είστε ευγενικοί και να το κάνετε διασκεδαστικό και το μωρό σας θα είναι έτοιμο να σηκωθεί και να περπατήσει άμεσα!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή