Εγκυμοσύνη και δόντια. Χρειάζεται προσοχή!
Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζεται πολύ η υγεία της στοματικής κοιλότητας. Οι έγκυες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε παθήσεις των ούλων και των δοντιών, κυρίως λόγω των ορμονικών διαταραχών (αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης), αλλά και λόγω αυξημένης κατανάλωσης γλυκών, επομένως πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα στη στοματική τους υγιεινή. Η διατήρηση καλής στοματικής υγείας συμβάλλει στην εξασφάλιση μίας καλής εγκυμοσύνης και στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα «Εγκυμοσύνη και δόντια».
[babyPostAd]Έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 65-70% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, όταν, λοιπόν, μείνετε έγκυος πρέπει να επισκεφτείτε τουλάχιστον δυο φορές τον οδοντίατρο (ίσως και περισσότερες, μετά από υπόδειξή του) και να κάνετε έλεγχο και καθαρισμό. Είναι πολύ πιθανόν να παρατηρήσετε υπερβολικό αίμα στα ούλα καθώς πλένετε τα δόντια σας, πόνο στα ούλα ή σε κάποιο δόντι και άσχημη αναπνοή. Σε τέτοια περίπτωση, κλείστε άμεσα ραντεβού με το γιατρό σας. Η πρόληψη και η τήρηση της στοματικής υγιεινής με συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ουλίτιδας ή να μειώσουν την έντασή της και σε κάθε περίπτωση λίγους μήνες μετά τον τοκετό η νόσος συνήθως υποχωρεί.
Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι μερικές φορές, στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται μικρά κόκκινα ογκίδια πάνω στα ούλα, απόλυτα καλοήθη, που ονομάζονται επουλίδες της εγκυμοσύνης και εξαφανίζονται μετά τη γέννα. Όσον αφορά στην περιοδοντίτιδα, αυτή απαιτεί ειδική θεραπεία και βαθύ καθαρισμό, ανάλογα πάντα με τον βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει η πάθηση. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας, οι έγκυες που πάσχουν από τη νόσο έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και μωρά με χαμηλό βάρος, επομένως λάβετε τα μέτρα σας.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι αν κάνετε συχνά εμετούς, φροντίστε να ξεπλένετε αμέσως το στόμα σας με χλιαρό νερό ή ήπιο στοματικό διάλυμα και λίγο αργότερα να τα βουρτσίζετε. Θυμηθείτε, επίσης (παρόλο που ο οδοντογιατρός σας σίγουρα θα το γνωρίζει) ότι απαγορεύεται η ακτινογραφία στα δόντια κατά τη διάρκεια της κυήσεως, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητη. Επίσης, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας, πριν προβείτε σε λήψη οποιουδήποτε παυσίπονου ή αντιβιοτικού, παρόλο που τα περισσότερα δεν επηρεάζουν το έμβρυο. Αν σκοπεύετε να κάνετε λεύκανση τον δοντιών σας, καλό θα είναι να αναβληθεί για μετά τον απογαλακτισμό καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το αν είναι ασφαλής. Συμπερασματικά, κάθε μέλλουσα μαμά οφείλει να προσέχει ιδιαίτερα τη στοματική της υγιεινή, καθώς είναι επιρρεπής σε εμφάνιση δύσκολα αντιμετωπίσιμων φλεγμονών στο στόμα, που μπορεί να βλάψουν και την ίδια και το μωρό της.
Πηγή: Talcmag.gr