Εγκυμοσύνη: Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο κάθε εβδομάδα !! (Α’ Μέρος)

Από την Αθανασιάδου Βιολέττα.

Μωρό; Ποιο μωρό; Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψετε ότι στην κοιλιά σας μεγαλώνει ένα μωρό τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, όταν ακόμα και στις επισκέψεις σας στον γυναικολόγο το έμβρυο δεν  μοιάζει ακόμα με ανθρώπινο πλάσμα.

Σύντομα όπως το μωρό σας θα αρχίσει να διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του και θα αρχίσει να δίνει τις πρώτες του κλωτσιές. Μάθετε πώς αναπτύσσεται το μωρό σας κάθε εβδομάδα.

1η εβδομάδα

Επειδή είναι γενικά αδύνατο να προσδιοριστεί η ακριβής στιγμή της σύλληψης οι γιατροί μετράνε  40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου που αποτελεί και το σημείο έναρξης της εγκυμοσύνης.

Ο οργανισμός  αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, δηλαδή ορμόνες απαραίτητες για να προετοιμάσουν το γυναικείο σώμα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας το ωάριο προετοιμάζεται να γλιστρήσει στις σάλπιγγες ελπίζοντας  να «πιαστεί» από ένα τυχερό και δυνατό σπέρμα.

2η εβδομάδα

Μέχρι στιγμής, το μωρό σας δεν υπάρχει ακόμη, αλλά αυτή τη βδομάδα έχετε ωορρηξία. Οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο στην σάλπιγγα το οποίο περιμένει υπομονετικά το σπερματοζωάριο να το γονιμοποιήσει. Περίπου 75 – 900.000.000 σπερματοζωάρια ξεκινούν αυτό το ταξίδι, λιγότερο από χίλια όμως πραγματικά καταφέρουν να περάσουν τον τράχηλό σας – και μόνο ένα τυχερό θα έχει την τιμή να διαπεράσει το ωάριο κατά τη στιγμή της σύλληψης.

3η εβδομάδα

Περιέργως, το φύλο του παιδιού σας και όλα τα κληρονομικά γενετικά χαρακτηριστικά – όπως το χρώμα των ματιών, το χρώμα των μαλλιών, του δέρματος και ο τύπος σώματος – έχουν τεθεί από τη στιγμή της σύλληψης. Το αναπτυσσόμενο μωρό σας, τώρα ονομάζεται ζυγωτό, έχει 46 χρωμοσώματα – 23 από εσάς και 23 από το σύντροφό σας. Αυτά τα χρωμοσώματα βοηθούν  να προσδιοριστεί το φύλο και τα χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια και το χρώμα των μαλλιών του μωρού σας, και, σε κάποιο βαθμό, η προσωπικότητα και η νοημοσύνη.  Μετά τη γονιμοποίηση, το έμβρυο, θα ολοκληρώσει το ταξίδι του μέσω της σάλπιγγας και θα  εμφυτευθεί στα τοιχώματα της μήτρας  – μια διαδικασία γνωστή ως εμφύτευση – για να επακολουθήσει η εννεάμηνη εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός νέου ανθρώπου.

4η εβδομάδα

Αυτή τη βδομάδα το έμβρυο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα θα είναι το έμβρυο και το άλλο θα είναι ο πλακούντας και οι υμένες.

5η εβδομάδα

Αυτή τη βδομάδα η καρδούλα του μωρού σας θα αρχίσει να χτυπάει για πρώτη φορά (ούτε εσείς, ούτε ο γιατρός σας θα μπορείτε να την ακούσετε, αλλά χτυπάει και μπορείτε να δείτε την κίνηση στο υπερυχογράφημα). Τώρα, αποτελείται από 3 στρώματα, το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα, που θα αποτελέσουν αργότερα το σύνολο των οργάνων και των ιστών του.

Η πρώτη στοιβάδα ονομάζεται εξώδερμα. Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός υποτυπώδους εγκεφάλου, από τον οποίο θα αρχίσει να δημιουργείται το νευρικό σύστημα.

Η δεύτερη στοιβάδα είναι το ενδόδερμα. Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του γαστρεντερικού συστήματος και σε δεύτερο χρόνο των πνευμόνων.

Και η τρίτη στοιβάδα, το μεσόδερμα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του σκελετού, των μυών, των νεφρών και των αναπαραγωγικών οργάνων. Από αυτή η στοιβάδα θα δημιουργηθεί επίσης την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Η καρδιά θα είναι το πρώτο όργανο που θα λειτουργήσει.

6η εβδομάδα

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας το μωρό σας θα έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος! Η καρδιά του τώρα χτυπάει με κανονικό ρυθμό. Είναι ακόμα πολύ εξασθενημένο για να το ακούσετε από το  στηθοσκόπιο γιατρού σας, αλλά αν κάνετε υπέρηχο σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα είναι ορατή μια μικρή κουκίδα. Αυτό είναι το μωρό σας!

7η εβδομάδα

Το μωρό σας έχει ήδη αναπτύξει διακριτά χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα σκοτεινά σημεία σηματοδοτούν την περιοχή των ματιών και τα ρουθούνια. Το στόμα και τα αυτιά έχουν επίσης αρχίσει να σχηματίζονται. Ο  εγκέφαλος του μωρού επίσης αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου του μωρού σας αναπτύσσονται με ένα καταπληκτικό ρυθμό – 100.000 κύτταρα ανά λεπτό! Και αρχίζουν να κινούνται με μικρές, σπασμωδικές κινήσεις, τις οποίες όμως δεν θα νιώσετε μέχρι περίπου το τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης.

8η εβδομάδα

Το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει τετραπλασιαστεί σε μέγεθος. Όσο μεγαλώνει τα λεπτά χαρακτηριστικά του προσώπου του, γίνονται όλο και πιο εκλεπτυσμένα. Τα αυτάκια, το άνω χείλος και η άκρη της μυτούλας, όλα είναι ευδιάκριτα. Τα βλέφαρά αρχίζουν να παίρνουν σχήμα και η καρδιά του γίνεται ολοένα και πιο δυνατή.

9η εβδομάδα

Παρόλο που χρειάζεται να περιμένετε άλλες 8 εβδομάδες για να μάθετε αν είναι αγόρι ή κορίτσι, αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας διαμορφώνει τα αναπαραγωγικά του όργανα μαζί με κάποια άλλα βασικά όργανα, όπως το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη. Σε αυτό το σημείο το κεφαλάκι του μωρό σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και τα μικροσκοπικά του δάχτυλά της μεγαλώνουν επίσης.

10η εβδομάδα

Το έμβρυο αρχίζει να ζωηρεύει. Κουνάει χεράκια και ποδαράκια, όμως αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο στο υπερηχογράφημα. Το πεπτικό, το νευρικό και το κυκλοφοριακό του σύστημα έχουν επίσης σχηματιστεί.

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά αυτή την εβδομάδα αρχίζει την ούρηση αφού ξεκινάει να καταπίνει-αναπνέει το αμνιακό υγρό!

Πίνακας βάρους και μεγέθους εμβρύου

11η εβδομάδα

Γνωρίζατε ότι το μωρό σας μπορεί να αναπνεύσει υποβρύχια; Αυτό ακριβώς κάνει αυτή τη βδομάδα. Στην 10η και 11η εβδομάδα, το μωρό αρχίζει να εισπνέει και να εκπνέει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού, που βοηθούν τους πνεύμονες του μωρού να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν. Το κεφάλι του μωρού σας εξακολουθεί να είναι δυσανάλογο συγκριτικά σχέση με το υπόλοιπο σώμα του, αλλά αυτό θα αλλάξει όσο συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα.

12η εβδομάδα

Καθώς οι μύες του μωρού σας αρχίζουν διαμορφώνονται, θα αρχίσει να τεντώνεται και  να κλωτσάει. Όταν βάζετε το χέρι σας στην κοιλιά, το μωρό το πιθανότερο είναι να κουνιέται ως απάντηση, επειδή τα αντανακλαστικά του αρχίζουν να αναπτύσσονται – αν και είναι πολύ νωρίς για να αισθάνεστε τις κινήσεις του. Επίσης θα αρχίσει να ανοίγει και να κλείνει τα δάχτυλά του, να κουνάει τα δάχτυλα των ποδιών του καθώς και τα χέρια και τα πόδια του.

13η εβδομάδα

Το μωρό σας συνεχώς μεγαλώνει και ομορφαίνει! Μέχρι στιγμής το κεφαλάκι του μεγάλωνε πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σώμα, αλλά το σώμα του αυξάνεται ταχύτερα. Τα ποδαράκια του μεγαλώνουν περισσότερο, αλλά αυτή την εβδομάδα τα χεράκια του θα μακρύνουν και θα είναι σε θέση να κολλήσει τον αντίχειρά στο στόμα του. Επίσης σε αυτή τη φάση όλα τα βασικά όργανα του μωρού έχουν σχηματιστεί.

14η εβδομάδα

Εάν περιμένετε αγοράκι, ο προστάτης διαμορφώνεται, και αν περιμένετε κορίτσι, οι ωοθήκες κινούνται προς τα κάτω στη λεκάνη της.

15η εβδομάδα

Το μωρό αρχίζει και βγάζει μαλλάκια και τρίχες στην πλατούλα, τους ώμους, τα αυτιά και το μέτωπο. Τον βοηθούν να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κερδίζει λίπος, αυτές οι τρίχες θα πέσουν. Οι εκφράσεις του προσώπου είναι το νέο κόλπο που μαθαίνει το μωρό σας – συνοφρύωμα, γκριμάτσες και συσπάσεις. Μην ανησυχείτε, απλά παίζει, δεν φανερώνουν τη διάθεσή του αυτές οι γκριμάτσες.

16η εβδομάδα

Ο σκελετός του μωρού σας συνεχίζει να σκληραίνει και κατακρατούν ασβέστιο. Ο ομφάλιος λώρος έχει ωριμάσει πλήρως, το νευρικό σύστημα λειτουργεί και οι μύες ανταποκρίνονται στους ερεθισμούς του εγκεφάλου. Είναι είναι δυνατόν να συντονίζει τις κινήσεις του.

Μια εξέταση με υπέρηχο μπορεί να αποκαλύψει το φύλο του μωρού.

17η εβδομάδα

Είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης, καθώς αρχίζει να συσσωρεύεται λίπος κάτω από το δέρμα του μωρού βοηθώντας το να μένει ζεστό και να έχει ενέργεια. Το μωρό μπορεί να ακούσει ήχους και πέραν του σώματός σας, μερικοί από τους οποίους το κάνουν να αναπηδά! Οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλον τον αμνιακό υγρό.

18η εβδομάδα

Το μωρό ασκεί όλα του τα αντανακλαστικά και μπαίνει στην πιο ενεργή του φάση! Μπορεί να γυρνά, να κλοτσά, να κουλουριάζεται, τα πάντα.

19η εβδομάδα

Μια πηχτή ουσία που λέγεται σμήγμα του εμβρύου παράγεται από τους αδένες του δέρματος. Η ουσία αυτή λειτουργεί ως υδατοστεγές φράγμα και δεν αφήνει το δέρμα του να βραχεί από το αμνιακό υγρό. Μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό, το μεγαλύτερο μέρος του σμήγματος θα φύγει. Οι χτύποι της καρδιάς γίνονται ολοένα και πιο δυνατοί και  είναι περίπου δύο φορές πιο γρήγοροι από τους δικούς σας.

20η εβδομάδα

Το μωρό έχει φτάσει στα μισά της διαδρομής . Είναι το στάδιο της ανάπτυξης των πέντε αισθήσεων. Παράλληλα συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα μαλλιά, τα νύχια, τα φρύδια και αρχίζει να μοιάζει περισσότερο στη μαμά ή τον μπαμπά.

Πηγή: baby.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε τι εμφανίζεται σε υπέρηχο εμβρύου, σύμφωνα με την Sun

Συγκλονιστικό! Έμβρυο που πεθαίνει κρατά το χεράκι της δίδυμης αδερφής του